Delo (Slovenia)

Volk v ovčji preobleki preži na peteline

Rok Ovniček Organizato­r igre Nantesa pozna Francoze in verjame, da je lahko Slovenija enakovredn­a olimpijski­m prvakom

-

Rok Ovniček je tiha voda, ki ruši bregove oziroma v prenesenem smislu s svojo hitrostjo in spretnostj­o razbija nasprotne obrambne zidove. Poljska trdnjava je bila zanj kot hišica iz kart, vedno je bil korak pred tekmeci. Ovca, kot ga kličejo, je pod kožo volk, ki se bo danes prikradel med galske peteline. Dobro jih pozna, že četrto sezono je član Nantesa, 27-letni Velenjčan, ki je v Francijo odšel iz Celja Pivovarne Laško, bo eden od adutov iz rokava selektorja Uroša Zormana.

Poljake ste nadigrali in utišali 10.000 navijačev v dvorani Spodek. S tribune je bilo videti preprosto ...

Ni bilo čisto tako, a vedeli smo, kaj so njihove pomanjklji­vosti in jih s pridom izkoriščal­i. V obrambi smo odigrali, kot smo se dogovorili, jim preprečili zamisli, drugih in tretjih rešitev pa niso imeli.

Tudi v napadu je šlo kot vroč nož skozi maslo, mar ne?

Poljaki nimajo igralcev, ki bi lahko odgovorijo naši igri mož na moža, z vtekanji in hitrimi križanji.

Kako pomembna je bila ta zmaga ne samo iz točkovnega vidika, ampak tudi za slačilnico?

Za samozavest je bila zelo dobrodošla, toda nismo še veliko naredili. Pred nami so Francozi, potem še tri tekme v drugem delu. Vse je še odprto. Ne bi bilo prav, če bi se zadovoljil­i s tem.

Francoze dobro poznate, kako se lotiti olimpijski­h prvakov?

Niso samo favoriti te skupine, ampak tudi eni glavnih kandidatov za kolajne. Malce smo se iztrošili proti Poljakom, toda treba je pripraviti glave in vložiti vso energijo proti Francozom.

Francija je podobna Poljski v tem, da je izična ekipa, toda ima veliko drugih vrlin, mar ne?

Francozi so individual­no bistveno bolj nevarni, znajo se znebiti žoge pred prekrškom. Več improvizir­ajo kot Poljaki.

Strokovni štab na čelu z Urošem Zormanom poudarja, da je treba ekipo držati na trdnih tleh, mu uspeva?

Vsi se zavedamo, da bo prvenstvo še dolgo in da ni časa za pretirano slavje. Dobili smo tekmo s Poljaki, kar je velik plus in nam prinaša dve točki. Za četrtinale jih bo verjetno treba osvojiti osem.

Pred tekmo se je vse vrtelo okrog Zormana, Deana Bombača in Blaža Janca, ki najbolje poznajo Poljsko. Še več vas ima izkušnje iz Francije, boste zdaj vi poskrbeli za zmagovito kombinacij­o?

Vsaka tekma je zgodba zase in tokratna bo posebna tudi za nas, ki smo v Franciji. Prepričan pa sem, da bo celotna ekipa nabrita. Konec koncev so Francozi olimpijski prvaki, mi pa »underdogi« in jih bomo poskusili presenetit­i.

Francozi so seveda uvrščeni na OI v Parizu 2024, morda bodo vendarle kanček manj motivirani od vas, ki hrepenite po dokazovanj­u in vrnitvi v družbo najboljših. Boste bolj grizli od njih?

Upam. Tako za nas kot za njih sicer ne bo tekma za biti ali ne biti. Oboji smo že uvrščeni naprej.

Mislim, da bo odločala dnevna forma.

Reprezenta­nca zvesto sledi Zormanu, je to njena moč?

Vsaka stvar potrebuje čas. Uroš ima svojo ilozoijo, ki je ni mogel docela uveljaviti v zgolj treh tednih. V tem januarskem delu smo veliko delali na taktiki. Večina ekipe je že osvojila selektorje­ve zamisli, rastemo iz tekme v tekmo ter treninga v trening.

Skupina C (Göteborg)

Zelenortsk­i otoki – Urugvaj 33:25, Švedska – Brazilija 26:18; Brazilija – Urugvaj 35:24, Švedska – Zelenortsk­i otoki 34:27; danes: Brazilija – Zelenortsk­i otoki (18), Urugvaj – Švedska (20.30); vrstni red: Švedska 4, Brazilija in Zelenortsk­i otoki po 2, Urugvaj 0.

Skupina D (Kristianst­ad)

Madžarska – Južna Koreja 35:27, Islandija – Portugalsk­a 30:26; Portugalsk­a – Južna Koreja 32:24, Islandija – Madžarska 28:30; danes: Južna Koreja – Islandija (18), Portugalsk­a – Madžarska (20.30); vrstni red: Madžarska 4, Portugalsk­a in Islandija po 2, Južna Koreja 0.

Skupina E (Katovice)

Nemčija – Katar 31:27, Srbija – Alžirija 36:27; Nemčija – Srbija 34:33, Katar – Alžirija 29:24; jutri: Alžirija – Nemčija (18), Katar – Srbija (20.30); vrstni red: Nemčija 4, Katar in Srbija po 2, Alžirija 0.

Skupina F (Krakov)

Argentina – Nizozemska 19:29, Norveška – Severna Makedonija 39:27; Severna Makedonija – Nizozemska 24:34, Norveška – Argentina 32:21; jutri: Severna Makedonija – Argentina (18), Nizozemska – Norveška (20.30); vrstni red: Nizozemsk in Norveška po 4, Argentina in Severna Makedonija 0.

Skupina G ( Jönköping)

Maroko – ZDA 27:28, Egipt – Hrvaška 31:22; Egipt – Maroko 30:19, Hrvaška – ZDA 40:22; jutri: ZDA – Egipt (18), Hrvaška – Maroko (20.30); vrstni red: Egipt 4, Hrvaška in ZDA po 2, Maroko 0.

Skupina H (Malmö)

Bahrajn – Tunizija 27:27, Danska – Belgija 43:28; Belgija – Tunizija 31:29, Danska – Bahrajn 36:21; jutri: Belgija – Bahrajn (18), Tunizija – Danska (20.30); vrstni red: Danska 4, Belgija 2, Bahrajn in Tunizija po 1,.

• Rok Ovniček že četrto leto igra za francoski Nantes.

• Pred tem je bil član Gorenja in Celja Pivovarne Laško.

• Za reprezenta­nco je odigral 41 tekem in dosegel 46 golov.

Večina ekipe je že osvojila selektorje­ve zamisli, rastemo iz tekme v tekmo ter treninga v trening.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia