Delo (Slovenia)

Super Cruyff z Ajaxom prvi junak superpokal­a

Nogomet Na današnji dan pred točno 50 leti so v Glasgowu odigrali prvo tekmo evropskega superpokal­a

- Luka Lukič, Anže Presterel Jure Sočič, Izidi, zračna puška, ekipno, moški: ženske: ženske: zračna pištola ekipno, moški: zračna puška 10 m, moški: ženske: zračna pištola 10 m, mešano: Jan Krstovski

V Rušah so spravili pod streho največje letošnje strelsko tekmovanje na naših tleh, mednarodni Grand Prix 2023. Turnir so uspešno končali tudi gostitelji v postavi

in ki so ekipno tekmo v zračni puški končali na drugem mestu.

1. Avstrija, 2. Slovenija, 3. VB; 1. Poljska, 2. Srbija, 3. VB;

1. J. Koreja, 2. Avstrija, 3. Švica; 1. Poljska, 2. Gruzija, 3. Češka, 4. Slovenija (Slak, Raušl, Kolman);

1. Privratsky (Češ), 2. Song (J. Kor), 3. Kowalewicz (Pol), 17. Lukić, 41. Presterel, 49. Sočić (vsi Slo); 1. Gomez (Fra), 2. Kochanska (Pol), 3. Hirata (Jap), 13. Žnidarič, 25. Jerovšek, 38. Dvoršak, 41. Hrašovec, 63. Kuharič;

1. Gruzija, 2. Armenija, 3. Češka in VB, 9. Slovenija (Slak, Čeper). F. T.

Nekoč je bil nebodigatr­eba, pri Evropski nogometni zvezi so si ga »podajali« med tremi letnimi časi, danes pa je evropski superpokal že težko pričakovan­a (poletna) stalnica, ki naznani odprtje nogometne sezone na stari celini.

Svetovno prvenstvo v Katarju je s tekmami v pozni jeseni pri starejših ljubitelji­h nogometa bržkone prebudilo tudi spomine iz 70., 80. in 90. let prejšnjega stoletja, ko je bil jesensko-zimski termin rezerviran za spopade med zmagovalci najelitnej­ših evropskih klubskih tekmovanj.

Prva tekma evropskega superpokal­a sega v leto 1973, ko sta se na pobudo nizozemske­ga časnika De Telegraaf najprej v Glasgowu 16. in nato še v Amsterdamu 24. januarja pomerili ekipi Rangers in

Ajax – vse z namenom, da bi razrešili pereče navijaško vprašanje: »Kateri je najboljši klub v Evropi?« Nizozemci so bili takrat aktualni zmagovalci evropskega pokala (današnje lige prvakov), Škoti so branili naslov v pokalu pokalnih zmagovalce­v, ki ga po združitvi s pokalom Uefa danes poznamo pod imenom evropska liga.

Ajax je z legendarni­m Johanom Cruyfom, ki je zadel na obeh tekmah, premagal Škote s 3:1 in 3:2 in (neuradno) postal prvi zmagovalec evropskega superpokal­a. Manj kot leto pozneje je tekmovanje tudi uradno zaživelo, Ajax, takrat že brez Cruyfa, ki je prestopil k Barceloni, se je spopadel z Milanom. Deževno vreme je na tribune San Sira za prvo tekmo privabilo zgolj 12.856 navijačev, ki pa so bili za zvestobo nagrajeni z zmago rdeče-črnih (1:0, Chiarugi 77.).

Toda na olimpijske­m štadionu v Amsterdamu je na današnji dan pred 49 leti Milan nato utrpel poraz, ki je še vedno najvišji v zgodovini inalnih tekem pod dežnikom Uefe. Ajax je zmagal kar s 6:0 in pokazal, zakaj je na beograjski Marakani dobrega pol leta prej že tretjič zapored osvojil najprestiž­nejši evropski naslov. Zadeli so Jan Musko klubsko prirejajo po različnih koncih stare celine, nazadnje se je po Pragi, Cardifu, Tbilisiju, Trondheimu, Skopju, Talinu, Istanbulu, Budimpešti in Belfastu nogometna smetana lani zbrala v Helsinkih. Real iz Madrida je z zmago nad frankfurts­kim Eintrachto­m z 2:0 osvojil svoj četrti superpokal­ni naslov in se na vrhu večne lestvice izenačil z Barcelono in Milanom.

»Zelo smo ponosni, da je Uefa izkazala to čast Finski nogometni zvezi in olimpijske­mu štadionu. V zadnjem času nogomet na Finskem cveti in se še krepi, upam, da bo superpokal za nogomet navdušil še več Fincev in izboljšal obisk tudi na tekmah našega državnega prvenstva,« si je zaželel predsednik inske zveze Ari Lahti, ki bo 16. junija kot gostitelj pričakal tudi člane odprave slovenske nogometne reprezenta­nce na tekmi 3. kola kvaliikaci­j za nastop na evropskem prvenstvu leta 2024.

 ?? Foto Wikipedia/Nationaala­rchief ?? Po superpokal­u leta 1974 je Ajax na naslednjo evropsko lovoriko čakal 13 let, ko je ekipa z Marcom van Bastnom in Frankom Rijkaardom osvojila pokal pokalnih zmagovalce­v.
Foto Wikipedia/Nationaala­rchief Po superpokal­u leta 1974 je Ajax na naslednjo evropsko lovoriko čakal 13 let, ko je ekipa z Marcom van Bastnom in Frankom Rijkaardom osvojila pokal pokalnih zmagovalce­v.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia