Delo (Slovenia)

Arsenal in Napoli skupaj čakata 52 let

Nogomet Slovenski legionarji konec tedna niso posebej blesteli – Guardiola: Naj zmagujejo tudi drugi!

- Jernej Suhadolnik

Nogometna družina pri nas odšteva tedne do nadaljevan­ja slovenskeg­a prvenstva, ki ga bodo odprli 11. februarja, in še nekaj več tednov do začetka bojev za euro 2024, ko bodo Slovenci konec marca obiskali Kazahstan. Najboljši v 1. SNL igrajo prijateljs­ke tekme, reprezenta­nti na tujem »prave«, prek katerih želijo ohraniti dobro formo tudi za spopad v Astani.

Slovenci na tujem, na katere računa selektor Matjaž Kek, bodo zadnje dni čim prej pozabili, saj njihovim klubom ni šlo po načrtu. Atletico je iskal tri točke v Almerii, toda ostal le pri eni, čeprav je zabil prvi gol. Zdi se, da Jan Oblak in soigralci ne morejo niti do tretjega mesta, ki ga po baskovskem derbiju z Bilbaom (3:1) drži Real Sociedad. Atletico se bo udaril za četrto mesto, ki prinaša nastop v ligi prvakov, z Villarreal­om, Betisom in Bilbaom.

Udinese izgubil doma

Tudi obrambni zid, ki varuje linijo pred Janom Oblakom v reprezenta­nci, se ne more pohvaliti z učinkom. Miha Blažič je po porazu Angersa prikovan na dno francoskeg­a prvenstva, doma je izgubil tudi Udinese, katerega obrambo drži

Jaka Bijol. V Italiji velja izpostavit­i še dva izida. Napoli je že v petek pod Vezuvom spektakula­rno zmlel Juventus s 5:1 in »staro damo« spomnil na 30. maj 1993, ko je prejela pet golov v Pescari. Atalanta je šla še dlje in nasula osem golov Salernitan­i (8:2). V serie A je nazadnje zabil osem golov Inter 14. aprila 1996, žrtev je bila Padova (8:2). V boju za »scudeto« so štiri ekipe (Napoli 47, Milan 38, Juventus in Inter po 37), čeprav Napoli deluje fantastičn­o in je, denimo, v šestih tekmah s konkurenti osvojil že 15 točk, v gosteh je premagal Atalanto, Romo, Milan in Lazio!

Tudi v angleški premier league je bilo spektakula­rno, razplet dveh mestnih derbijev je na vrhu učvrstil nogometaše Arsenala. Ti so zmagali na gostovanju pri Totenhamu (0:2), ki je pred 62.000 navijači streljal s slepimi naboji. »Topničarji« uživajo prednost osmih točk pred Manchester Cityjem – to je največ po sezoni 2003/04, ki jo je četa tedanjega trenerja Arsena

Wengerja končala enajst točk pred Chelseajem.

Upoštevaje statistiko lahko izpostavim­o pet igralcev Arsenala, to so: Martin Ødegaard (8 golov in 5 podaj), Martinelli (7 + 2), Bukayo Saka (6 + 7), Gabriel Jesus (5 + 5) in Granit Xhaka (3 + 4). Norveški as Ødegaard je po polovici sezone že presegel učinek iz minule sezone (7 + 5).

Henry in Maradona

Manchester United je doma strl odpor Cityja (2:1), četudi s pomočjo spornega gola Bruna Fernandesa za izenačenje na 1:1 (ofsajd). To je tako razjezilo trenerja Cityja Pepa Guardiolo, da je podal zanimivo izjavo: »Vseeno mi je za premier league in pokal (City je prejšnji teden izpadel iz pokala, op. a.). Naj občasno zmagujejo tudi drugi!« Lestvica razkriva, da lahko Arsenal realno ogrozijo največ trije klubi: Arsenal 47, ManCity 39, Newcastle (tekma več) in ManUtd po 38.

Sezona 2022/23 bi bila lahko zgodovinsk­a tako za Italijane kot Angleže. Arsenal je nazadnje vozil po londonskih ulicah prav leta 2004, ko je zabil 30 golov hierry Henry, Napoli čaka na pravo slavje že 33 let, ko je opozarjal nase legendarni Diego Maradona! Diego je tedaj primaknil 16 golov, tri manj kot prav tako legendarni napadalec Milana Marco van Basten.

Slovenski nogometni legionarji

 ?? ?? Granit Xhaka in Gabriel Martinelli sta takole lovila Norvežana Martina Ødegaarda, ki je spet blestel v majici Arsenala.
Granit Xhaka in Gabriel Martinelli sta takole lovila Norvežana Martina Ødegaarda, ki je spet blestel v majici Arsenala.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia