Delo (Slovenia)

Za zmago na Touru 1300 točk

-

Lahko pričakujem­o velike stvari, upam, da bo kolesarsko rasel. Lani je bil 6. na EP in 9. na SP do 23 let, kar pomeni, da je v svetovnem vrhu med sebi enakimi. Bomo videli, kako se bo znašel v absolutni konkurenci. Tudi etapna zmaga na lanski dirki po Burgosu je potrdila njegovo kakovost. Je specifičen kolesar, najbrž ne bo zmagoval v klanec ali v skupnih seštevkih etapnih dirk, lahko pa bi zmagoval na enodnevnih dirkah in etapah velikih dirk.

V svetovni seriji bo letos 90 debitantov, med njimi ni nobenega slovenskeg­a mladca, ima kdo potencial, da bi se v bližnji prihodnost­i pridružil sedanji osmerici?

Govekarja štejem še kot novega člana svetovne serije, saj je prestopil sredi minule sezone. Ne moremo pričakovat­i, da bi vsako leto dodali kakšnega Slovenca v najboljše ekipe, pri nas ni tega potenciala. Prihodnji dve leti morda ne bo prirastka, lahko pa presenetit­a Gal Glivar, ki bo moral nekaj spremeniti pri sebi, saj je jasno, da ima talent, vendar ne še rezultatov, ki bi ga potrjevali, in Natan Gregorčič, ki se bo prvo leto preizkušal med mlajšimi člani. Med mladinci ni segel tako visoko kot Pogačarjev rod, je pa z uvrstitvam­i okoli 20. mesta na SP pokazal, da bi se lahko razvil v vrhunskega kolesarja.

Slovenci v svetovni seriji po ekipah (mesto na lestvici UCI)

Svetovna kolesarska zveza (UCI) je pred sezono 2023 prevetrila sistem točkovanja za svojo jakostno lestvico. Odslej bodo imele najbolj prestižne dirke večjo težo. Zmagovalec Toura bo namesto dosedanjih 1000 prejel 1300 točk, zmagovalca Gira in Vuelte pa 1100 namesto 850. Posebna kategorija so postali spomeniki (Milano–Sanremo, po Flandriji, Pariz–Roubaix, Liege–Bastogne–Liege, po Lombardiji), na katerih je vrednost zmage zrasla s 500 na 800 točk. S 600 na 900 točk so povišali tudi izkupiček za zmagovalca na cestni dirki na SP ali OI, v vožnji na čas pa s 350 na 455.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Martin Hvastija verjame, da se obdobje Slovencev na vrhu tritedensk­ih dirk ni končalo.
Foto Jože Suhadolnik Martin Hvastija verjame, da se obdobje Slovencev na vrhu tritedensk­ih dirk ni končalo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia