Delo (Slovenia)

Teniška družina čaka podvig Novaka Đokovića

Šport v tem tednu Na programu vnovič bogata vsebina – Ljubljansk­i košarkarji po zasuk v evropskem pokalu – Zadnja med velikimi nazaj bundesliga

- Jernej Suhadolnik

Tretji teden v letu 2023 prinaša obilo športnih dogodkov, pod drobnogled­om bo začetek odprtega prvenstva Avstralije v tenisu, tradiciona­lno prvega od štirih grand slamov v koledarske­m letu. V Melbournu sta aktivni tudi slovenski igralki Kaja Juvan in Tamara Zidanšek, teniška družina pa nestrpno pričakuje odgovor na vprašanje, ali bo lanski izgnanec Novak Đoković ob letu osorej vendarle postavil stvari na svoje mesto.

Naslova najboljših med posameznik­i sta lani osvojila Rafael Nadal in Ashleigh Barty, bomo videli, kako se bo razpletlo letos. Nekateri so že razkrili svoje (ne)znanje v noči iz nedelje na ponedeljek po slovenskem času, drugi bodo odprli letošnji turnir pozneje danes in jutri.

Ponedeljek je prinesel dvoboja Rafaela Nadala in Kaje Juvan, v torek bosta krenila v boj tudi Novak Đoković in Tamara Zidanšek. Srbski teniški as je absolutni favorit stavnic, daleč zadaj sledijo Danil Medvedjev, Stefanos Cicipas, Rafael Nadal in Nick Kyrgios. Prvi tekmec Đokovića bo Roberto Carballes Baena, dvoboj bo jutri predvidoma ob 10.30. Dobro uro prej ( 9.30) naj bi sprejela prvi izziv Zidanškova, njena ovira pa bo izjemno visoka – druga nosilka, Tunizijka Ons Jabeur, nad katero kotira le Poljakinja Iga Swiatek.

68.400

evrov prinaša vsakomur nastop v prvem kolu OP Avstralije, dva milijona € zmagovalcu

Splačalo se bo potruditi. Ob dosežkih, ki ostanejo zapisani v zgodovino, bodo teniški igralci nagrajeni tudi finančno: zmagovalca pri moških in ženskah bosta prejela po 2,975 milijona avstralski­h dolarjev (približno 1,9 milijona evrov), nastop v 1. kolo denimo prinaša 106.250 dolarjev (68.400 evrov).

Danes bodo aktivni tudi rokometaši, Slovenci se bodo s Francijo (18.00) merili za nov par točk, ki bi bil zlata vreden v boju za četrtfinal­e.

Zadnja priložnost zelenobeli­h?

Torek prinaša začetek letošnje kolesarske svetovne serije, v Avstraliji resda ne bo slovenskih predstavni­kov. Bolj živahno bo v sredo. Zaostalo tekmo 7. kola premier league bo igral Manchester United, ki med vsemi v Angliji igra v najboljši formi, gostoval bo v Londonu pri Crystal Palacu (21). Košarka? Denver (Vlatko Čančar) bo doma igral prvo tekmo v tem tednu v ligi NBA proti Portlandu (3.00), zvečer (20.30) bo Cedevita Olimpija sprejela nov izziv v evropskem pokalu. Cluj-Napoca morda ponuja zadnjo priložnost Ljubljanča­nom za morebiten zasuk in zbiranje točk v Evropi.

Tudi četrtek ponuja zanimiv nogometni derbi, ko se bosta merila Manchester City in Tottenham (21), živahno pa bo v ligi NBA. Aktivni bodo vsi trije klubi s slovenskim­i košarkarji, ob »evropski« uri 21.00 bo igral le Goran Dragić, ko bo Chicago gostoval v Detroitu.

V petek naprej na Poljskem

Biatlonska karavana se bo preselila v Anterselvo, v četrtek bo pod lupo ženski šprint, dan pozneje še moški in nato zasledoval­ni tekmi (sobota) ter štafeti (nedelja).

Petek bo dan D za rokometaše, saj bodo na Poljskem odprli drugi del svetovnega prvenstva, v katerem bo gojila visoke cilje tudi Slovenija. Že zjutraj bo po nekajdnevn­em premoru igral hokejist Anže Kopitar, ko bo v Los Angelesu gostoval Dallas (4.30), zvečer bodo hokejisti SŽ Olimpije obiskali Madžarsko (19.15), v nedeljo (17.30) bodo gostovali še v Beljaku.

Gost urnik čaka najboljše alpske smučarke in smučarje. Dekleta bodo tekmovala v Cortini d'Ampezzo, kjer bodo pripravili dva smuka (petek, sobota), na katerih bo imela ambiciozen načrt Ilka Štuhec, in superveles­lalom (nedelja). Fantje se bodo preselili v Kitzbühel, kjer bosta dva smuka (petek, sobota) in slalom (nedelja).

Skakalci na Japonskem

Najboljši smučarski skakalci bodo lovili nove točke na – Japonskem. Sapporo bo njihovo prizorišče konca tedna, petek ( 8.00) prinaša prvo tekmo, sobota drugo ( 8.00) in nedelja tretjo ( 2.00). Deskarji bodo v Banskem, smučarski tekači v Livignu.

Konec tedna ne bo šlo brez nogometa. Na jedilnik se vrača bundesliga, pod drobnogled­om pa bosta dva derbija na Otoku – sobotni Liverpool vs. Chelsea ( 13.30) in nedeljski Arsenal vs. Manchester United ( 17.30). V soboto zjutraj bosta igrala Dallas ( 1.30) in Denver ( 3.00), v nedeljo Los Angeles Kings ( 1.00).

 ?? Foto Loren Elliott Reuters ?? Srbski as Novak Đoković goji najvišje cilje na odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu.
Foto Loren Elliott Reuters Srbski as Novak Đoković goji najvišje cilje na odprtem prvenstvu Avstralije v tenisu.
 ?? Foto David Butler/Usa Today Sports ?? Goran Dragić (z žogo) bo sprejel izziv v četrtek ob 21. uri po slovenskem času.
Foto David Butler/Usa Today Sports Goran Dragić (z žogo) bo sprejel izziv v četrtek ob 21. uri po slovenskem času.
 ?? Foto Lisi Niesner/Reuters ?? Anže Lanišek in drugi smučarski skakalci bodo konec tedna dobili trojni program na Japonskem.
Foto Lisi Niesner/Reuters Anže Lanišek in drugi smučarski skakalci bodo konec tedna dobili trojni program na Japonskem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia