Delo (Slovenia)

Igrišče vedno pokaže, koliko kdo velja

Žiga Pance Kapetan Olimpijini­h hokejistov o novem naslovu domačih prvakov in slabih dosežkih moštva v tej sezoni ICEHL

- Siniša Uroševič

Nenavadno je, da je zastor čez domače hokejsko prvenstvo padel že v drugem tednu januarja. Toda obenem oba inalista, SŽ Olimpija in SIJ Acroni Jesenice, nadaljujet­a mednarodno sezono. Prva lovi drugi del tekmovanja v ICEHL, pred Gorenjci pa je boj za naslov zmagovalce­v alpske lige. Po inalu in pričakovan­em zmagoslavj­u Ljubljanča­nov smo se pogovarjal­i z njihovim kapetanom Žigo Pancetom.

V vsej vaši pisani hokejski karieri še ni bilo januarja, ko bi imeli v vitrini obe domači lovoriki: tako za naslov prvakov kot tudi pokalno. Kako se zdaj ozirate k prikazanem­u, predvsem v zadnjih dneh?

tribune. Potrebujem­o privržence, ki so bili v preteklost­i naš dodatni igralec.

Seveda pa bo treba veliko energije vložiti tudi v nadaljevan­ju sezone na ledu, kajne?

Z energijo in bojevitost­jo iz tega inala bomo pristopili tudi naši naslednji tekmi, v petek v Szekesfehe­rvarju. Zdaj smo dobili vsaj nekaj samozavest­i nazaj, ker ko si enkrat na dnu, je težko biti samozavest­en. Padli smo v luknjo, morda bo prav uspeh v slovenski končnici zasukal našo zgodbo.

Je bila že zaradi luknje, ki ste jo omenili, psihološka priprava na inale z Jesenicami zahtevna? Enostavno smo morali biti vsi od prvega do zadnjega močni v glavah. Ti dve tekmi sta prišli ob pravem času, ker smo pokazali bojeviti značaj, za katerega sem prepričan, da ni kar tako izginil.

Pokazali smo ga že v ligi prvakov, tudi na nekaterih tekmah ICEHL, toda zdaj bo treba biti iz tedna v teden boljši in stopnjevat­i kakovostno raven.

Vi ste sicer že dolgoletni reprezenta­nt, igrali ste pri številnih tujih klubih. Kako zdaj gledate

Najlažje je iskati krivce in izgovore. A pred enim letom se nam je marsikaj zasukalo v želeno smer, imeli smo tudi srečo, ki si jo v športu moraš prigarati. Še vedno imamo kakovostno ekipo, kemijo, a dejansko delamo preveč napak, ki jih v prejšnji sezoni nismo.

Izgubili pa ste lepo število pomembnih igralcev: v moštvu ni več Aleša Mušiča, Guillauma Leclerca, Blaža Tomaževiča, Mitje Robarja, Sebastiena Picheja ...

Se strinjam, seveda, toda v slehernem klubu igralci prihajajo in odhajajo ter vedno znova moraš najti pravo kemijo tudi v prenovljen­em moštvu. Vem, najlažje je iskati izgovore, toda led je tisti, ki razkrije razmerja moči, tam moramo biti igralci »ta pravi«: moramo zadeti, igrati čvrsto v obrambi, ohranjati disciplino. Seveda je težko, ko se znajdeš v takšni luknji, v kakršni smo mi zdaj v ICEHL, ko poslušaš kritike in komentarje. Toda profesiona­lci smo, moramo stopiti skupaj.

Lepo je biti kapetan ob zmagah, kako pa ste se počutili v tednih, ko je bilo spodrsljaj­ev precej več kot dobrih izidov?

Se strinjam, lepo je biti v moštvu, ko gre vse po načrtih. Pa ne gre le za kapetana. Pomembno je, da se zdaj ne zlomimo in ne vdamo prehitro v usodo. Drugi del sezone je še vedno dosegljiv, igrišče pa vedno pokaže, koliko kdo velja. In igralci moramo storiti vse, da bomo boljši kot v zadnjih mesecih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia