Delo (Slovenia)

16. januar je v ZDA od leta 1973 nacionalni dan ničesar

-

pr. n. š. Gaj Oktavij je prevzel naslov Augustus

( Vzvišeni) in od senata prejel dodatna pooblastil­a, s čimer je postal prvi rimski cesar. Rodil se je leta 63. pr. n. š., kot mladeniča ga je posinovil Julij Cezar, rimski politik in vojskovodj­a. Od takrat so ga imenovali Oktavijan. Potem ko so republikan­ski zarotniki leta 44 pr. n. š. Cezarja umorili, je Oktavijan podedoval tri četrtine njegovega premoženja in postal eden od najbogatej­ših Rimljanov in eden vodilnih politikov svojega časa. Odtlej mu je senat dovolil prevzemati čedalje večja pooblastil­a v strahu pred državljans­kimi vojnami.

27.

zšel je prvi del romana Don Kihot španskega pisatelja Miguela de Cervantesa. Zasnovan je bil kot parodija na viteške romane, ki so bili dolgo v modi, in opisuje dogodivšči­ne ostarelega viteza Don Kihota, zmedenega od branja viteške literature, ko se s svojim starim konjem Rosinantom in oprodo Sančem Panso odpravi idealistič­no branit pravico. Drugi del romana je izšel desetletje pozneje. Roman je v slovenščin­i izšel v tridesetih letih 20. stoletja v prevodu Stanka Lebna in z ilustracij­ami Nikolaja Pirnata.

1605I

a Vaclavskem trgu v Pragi se je med demonstrac­ijami ob obletnici zasedbe Češkoslova­ške, ki se je začela januarja 1968 z vdorom sovjetskih čet in čet Varšavskeg­a pakta, zažgal Jan Palach, češki študent zgodovine in politične ekonomije na praški Karlovi univerzi. V bolnišnici je umrl tri dni pozneje. Njegov pogreb se je spremenil v velike demonstrac­ije proti režimu. Njegov samosežig je pozneje spodbudil druge podobne proteste.

1969N

Slavni španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso (1881−1973) je obiskal razstavo otroških risb. Zelo pozorno si jo je ogledal, vmes pa pripomnil: »Ko sem bil v njihovih letih, sem slikal kot Rafael, vendar sem potreboval vse življenje, da sem se naučil slikati kakor oni.«

Ko se je spominjal lastnega otroštva, je povedal, kaj mu je dejala mati: »Če boš šel za vojaka, boš postal general. Če se odločiš za duhovnika, boš končal kot papež.« Potem je Picasso nadaljeval: »Jaz pa sem postal slikar in sem končal kot Picasso.«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia