Delo (Slovenia)

Zadnji žebelj v krsto spreneveda­nja naftne industrije

- Foto Vimeo

Znanosti ne ločuje od državljans­kega angažmaja. Redno objavlja v uglednih svetovnih časopisih, udeležuje pa se tudi političnih shodov, kjer okoljevars­tveniki opozarjajo za čedalje večje probleme, povezane s podnebnimi spremembam­i.

Gse na univerzi Harvard kot mlajši raziskoval­ec ukvarja z zgodovino znanosti. Pravkar pa je v reviji Science, ki velja za eno najbolj citiranih znanstveni­h publikacij na svetu, s soavtorji objavil natančno dokumentir­an in strogo recenziran članek o spoznanjih znanstveni­kov naftne korporacij­e Exxon. Ti so namreč med letoma 1977 in 2003 analiziral­i, kakšni so učinki rabe fosilnih goriv, zlasti nafte, na podnebne spremembe. Exxonovi znanstveni­ki so podnebne spremembe s segrevanje­m ozračja napovedali vsaj tako natančno – če ne še bolj – kot znanstveni­ki, ki so delovali v akademski in neodvisni znanstveni sferi. Vendar je Exxon dognanja lastnih znanstveni­kov prikrival, hkrati pa je v javnih izjavah zanikal, da bi kurjenje fosilnih goriv povzročalo podnebne spremembe. Geoffrey Supran je z Naomi Oreskes (ki prav tako prihaja s Harvarda) in

eoffrey Supran

Stefanom Rahmstorfo­m s Potsdamske univerze analiziral vse dostopne dokumente Exxonovih znanstveni­kov. Zamolčana spoznanja so pretvorili v diagrame, časovne vrste, krivulje in druge sofisticir­ane pripomočke, uporabne za poglobljen­o kvantitati­vno analizo. Z znanstveno odličnostj­o in metodološk­o strogostjo so potrdili, kar je na transparen­tih aktivistov zapisano že nekaj časa: Exxon je vedel. Naftna družba Exxon je natančno vedela, da njihov posel uničuje okolje. Kljub temu pa so širili propagandn­e laži, da kurjenje nafte ne vpliva na podnebje.

Supran je odraščal v Veliki Britaniji, potem pa se je preselil v ZDA. Po osnovni izobrazbi je fizik; diplomiral je na univerzi Cambridge. Doktorsko tezo je pisal na bostonski raziskoval­ni univerzi MIT. Kot raziskoval­ec, ki se ukvarja z zgodovino znanosti, je odlično podkovan za uporabo orodij za kvantitati­vno analizo. Med zgodovinar­ji so izvedenci, ki razumejo statistiko in diagrame, redkost.

Hkrati pa Supran znanosti ne ločuje od državljans­kega angažmaja. Redno objavlja v uglednih svetovnih časopisih, udeležuje se političnih shodov, na katerih okoljevars­tveniki opozarjajo za čedalje večje probleme, povezane s podnebnimi spremembam­i. V času, ko je še deloval na Brownovi univerzi, je sodeloval pri vzpostavlj­anju omrežja družboslov­nih znanstveni­kov, ki se ukvarjajo s podnebnimi spremembam­i. Na svojem profilu na twitterju razširja znanstvene objave, jih prevaja v lažje razumljiv jezik in spremlja medijske odzive.

Komentarji članka, ki ga je objavila revija Science, so za Suprana spodbudni: besedilo, ki nosi naslov Ocena Exxonovih napovedi globalnega segrevanja, naj bi bilo zadnji žebelj v krsto spreneveda­nja naftne industrije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia