Delo (Slovenia)

Zrušili smo Ben Alija, zrušili bomo tudi Sajeda

-

ol z diktaturo!« in »Kais ven!« so kričali transparen­ti, ki so jih v soboto v glavnem mestu svoje domovine prenašali razjarjeni Tunizijci, ki so takrat demonstrir­ali proti predsednik­u Na ulice so šli ob dvanajsti obletnici vstaje, s katero so z oblasti vrgli dolgoletne­ga diktatorja Zina el Abidina Ben Alija.

Protesti v središču Tunisa so potekali sredi večmesečni­h političnih pretresov in gospodarsk­ih težav v Tuniziji, kjer so se v letih 2010–2011 začeli upori arabske pomladi. Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, je več ločenih shodov, ki so jih organizira­le različne opozicijsk­e stranke, potekalo ob izdatni navzočnost­i policijski­h sil. Podporniki opozicijsk­e koalicije Fronta narodne odrešitve so tokrat zahtevali odhod Kaisa Sajeda. »Ljudje želijo padec režima,« so skandirali, podobno kakor med vstajo leta 2010, ko se je končala vladavina takratnega diktatorja. »Na ulici smo, da bi Sajedu sporočili, naj odide. Ti ljudje vas bodo zrušili, tako kot so zrušili Ben

»DKaisu Sajedu.

Alija,« je predsednik­u na protestih sporočil vodja opozicijsk­e Delavske stranke Hama Hamami. Štiriinšes­tdesetletn­i Sajed, nekdanji profesor prava, je leta 2021 odstavil vlado in suspendira­l del ustave iz leta 2014, ki je omejila pristojnos­ti predsednik­a v korist parlamenta in predsednik­a vlade. Lani je bila na referendum­u potrjena sporna nova ustava, ki mu je podelila širša pooblastil­a. Sajed je tudi razpustil parlament in razpisal predčasne volitve za izvolitev novega zakonodajn­ega telesa. Volitve decembra lani je bojkotiral­a opozicija, poleg tega pa jih je zaznamoval­a zelo nizka volilna udeležba. Po podatkih volilne komisije je glasovalo le enajst odstotkov od skoraj 9,2 milijona registrira­nih volivcev v državi. Sajed, ki je funkcijo prevzel leta 2019, je večkrat branil svoje poteze, češ da so v skladu z ustavo. Obljubil je kajpak tudi, da bo zaščitil osnovne svoboščine in državljans­ke pravice. Tunizijsko revolucijo, ki se je začela 17. decembra 2010 in je trajala do 14. januarja 2011, imenujejo tudi jasminova revolucija. Ker je sprožila arabsko pomlad in vodila do svobodnih volitev, velja za zgodbo o uspehu, čeprav pričakovan­j ljudstva ni izpolnila.

 ?? ?? Predsednik­a Tunizijci krivijo za politično nestabilno­st in vse večjo revščino prebivalst­va.
Predsednik­a Tunizijci krivijo za politično nestabilno­st in vse večjo revščino prebivalst­va.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia