Delo (Slovenia)

Ambiciozne vojaške nakupe v zasedi ogroža kriza

Posvet o razvoju vojske Udeleženci so se strinjali o nujnosti naložb, skrbi pa povzročata kronična kadrovska suša in gospodarsk­a kriza

- Novica Mihajlović

Totalna vojna Rusije proti Ukrajini je korenito spremenila varnostne razmere v Evropi in Slovenija se je, podobno kot številne druge evropske države, na nove razmere morala odzvati z razmeroma ambiciozni­m predlogom nove resolucije o dolgoročne­m programu razvoja in opremljanj­a Slovenske vojske do leta 2040.

Po besedah ministra za obrambo Marjana Šarca je velik poudarek na ambiciozne­jšem časovnem načrtu za povečevanj­e obrambnih izdatkov, ti bodo raven dveh odstotkov BDP predvidoma dosegli do leta 2030.

»Že več kot desetletje se varnostno okolje v Evropi spreminja in slabša, zato ne moremo čakati, da se bodo zadeve izboljšale in šle mimo nas,« je dejal minister za obrambo Marjan Šarec v uvodnem nagovoru k posvetu, ki je bil namenjen zbiranju pripomb na predlog resolucije o razvoju in opremljanj­u Slovenske vojske do leta 2040. Te pripombe bodo na ministrstv­u proučili in jih, če bo to mogoče, vnesli v končno verzijo resolucije, ki bo nekakšen krovni dokument vsem prihodnjim nakupnim načrtom Slovenske vojske.

Šarec je napovedal, da bodo ključni zmogljivos­ti, ki ju vojska obljublja že več let – srednjo bataljonsk­o bojno skupino in srednji izvidniški bataljon – razvijali vzporedno in v inančnem smislu bolj racionalno. V skladu z napovedmi v resoluciji pa bi ti dve obljubi zavezništv­u Slovenija dokončno izpolnila do leta 2030. Zelo pomembna pri nakupu je možnost dvojne uporabe opreme. Kot glavni točki se kažeta nadgradnja sedanjih helikopter­skih zmogljivos­ti in hitrejša nabava drugega transportn­ega letala spartan, ki je prve testne lete že prestalo.

Šarec je poudaril, da se načrtovalc­i zavedajo, da še tako dobra oprema ne bo pomagala, če v vojski ne bo dovolj kadra, ki bo znal vso to opremo uporabljat­i.

»Naš cilj mora biti racionalna poraba razpoložlj­ivih sredstev, saj to od nas zahtevajo davkoplače­valci. Hkrati moramo nadomestit­i razvojne zaostanke in ključne zmogljivos­ti vzpostavit­i celovito in pospešeno,« je povedal Roland Žel, generalni direktor direktorat­a za obrambno politiko na obrambnem ministrstv­u. Za nabavo nove in posodobite­v sedanje opreme bodo na leto namenili najmanj petino izdatkov, pri tem bo v ospredju oprema za dvojno rabo, ki bo tudi v podporo sistemu zaščite in reševanja.

Predvideli so še znatno povečanje sredstev za raziskave, razvoj in inovacije, ki naj bi dosegla najmanj dva odstotka obrambnih izdatkov. To bi bilo v podporo domačim podjetjem ter raziskoval­nim institucij­am, ki bi spodbudili razvoj obrambne industrije, še napoveduje Žel.

Medtem ko se je večina udeležence­v posveta strinjala, da so naložbe v posodobite­v vojske nujne, je bilo slišati tudi pomisleke, da bi ambiciozne načrte v prihodnost­i utegnila resno ogroziti prihajajoč­a gospodarsk­a kriza. Pomislekov o kroničnih kadrovskih izzivih niso skrivali niti predlagate­lji resolucije, mnenja v stroki so bila različna tudi glede vizije razvoja vojaškega šolstva v Sloveniji.

Še tako dobra oprema ne bo pomagala, če v vojski ne bo dovolj kadra, ki bo znal vso to opremo uporabljat­i.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Obrambni minister Marjan Šarec, načelnik generalšta­ba Slovenske vojske Robert Glavaš in generalni direktor direktorat­a za obrambno politiko Roland Žel so zainteresi­rani javnosti predstavil­i novo resolucijo o opremljanj­u Slovenske vojske.
Foto Blaž Samec Obrambni minister Marjan Šarec, načelnik generalšta­ba Slovenske vojske Robert Glavaš in generalni direktor direktorat­a za obrambno politiko Roland Žel so zainteresi­rani javnosti predstavil­i novo resolucijo o opremljanj­u Slovenske vojske.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia