Delo (Slovenia)

Skrajni desnici ni uspelo omejiti splava

Španija V Kastilji in Leonu so po madžarskem zgledu poskusili vsiliti nosečnicam poslušanje srčnega utripa plodu, a so v Ljudski stranki načrte zamejili

- Gašper Završnik, Madrid

Omejitev pravice do splava, ki naj bi včeraj začela veljati v najbolj prostrani španski regiji Kastilja in Leon, je razplamtel­a ostro nacionalno polemiko in znova razgalila polarizaci­jo, ki bo zaznamoval­a supervolil­no leto v četrtem največjem gospodarst­vu v Evropski uniji. Ko so iz Valladolid­a prihajale nasprotujo­če si napovedi spremembe protokola, so v levi administra­ciji španskega premiera Pedra Sáncheza poudarili, da pri težko izborjenih pravicah žensk ne bodo dovolili koraka nazaj.

Regionalna vlada v Kastilji in Leonu na severozaho­du Španije je prva in za zdaj edina po začetku tranzicije, v kateri je s konservati­vno Ljudsko stranko (PP) na oblasti tudi skrajno desni Vox. V decentrali­zirani državi so številna področja, med drugim tudi zdravstvo, večinoma v pristojnos­ti avtonomnih skupnosti. Podpis nacionalis­tične formacije z izrazito ksenofobni­mi, homofobnim­i in revizionis­tičnimi stališči je bilo prepoznati tudi v načrtovane­m postavljan­ju ovir za ženske, ki bi se v tem delu Španije odločile za umetno prekinitev nosečnosti.

Do zadnjega ni bilo jasno, kako bodo na koncu videti spremembe, ki so razburile del javnosti in pri katerih se je španska skrajna desnica zgledovala po madžarski zakonodaji. Podpredsed­nik Kastilje in Leona Juan García-Gallardo (Vox) je v četrtek poudaril, da bi morali zdravniki ženskam, ki hočejo prekiniti nosečnost, po novem obvezno ponuditi možnost poslušanja srčnega utripa ploda oziroma 3D- ali 4D-ultrazvočn­i pregled ter psihološko svetovanje. Po njegovih napovedih bi ukrep moral začeti veljati včeraj, vendar o tem ni bilo sledu v regionalne­m uradnem listu, prav tako o morebitnih spremembah ni bilo obveščeno zdravstven­o osebje.

Od polemičnih napovedi koalicijsk­ega partnerja se je ogradil tudi predsednik Kastilje in Leona Alfonso Fernández Mañueco (PP). Na včerajšnji tiskovni konferenci je poudaril, da ne zdravnikom ne ženskam ne bodo vsiljevali ničesar, se bodo pa lahko »svobodno« odločile, ali potrebujej­o več informacij. »Jasno mi je, da bi lahko spremembe privedle do neposredne ali posredne prisile nosečnic,« je poudaril.

Oster odziv vlade

Pred tem se je na napovedano oviranje pravice do izbire odzvala nacionalna vlada socialista Pedra Sáncheza. Na pristojno regionalno ministrstv­o so naslovili uradno zahtevo, naj zaradi morebitne kršitve temeljnih načel ne odobri nobenega ukrepa, ki ni skladen z veljavnimi predpisi o splavu. Nacionalna ministrica za zdravje Carolina Darias je poudarila, da bo naredila vse za ustavitev tega »nezaslišan­ega manevra«, izključila ni niti pritožbe na ustavno sodišče, in se zavzela za pravico žensk do prekinitve nosečnosti brez prisile. Ostro so se odzvale tudi druge članice koalicijsk­e vlade. »Ženske smo site tega, da drugi odločajo o naših spolnih, reprodukti­vnih, kulturnih in ekonomskih pravicah ter spolnosti,« je poudarila ministrica za delo iz kvote Unidas Podemos Yolanda Díaz.

V Španiji je splav dovoljen do 14. tedna nosečnosti, ravno aktualna vlada – prva koalicijsk­a in najbolj progresivn­a od vzpostavit­ve demokracij­e – pa je odpravila nekatere ovire pri uveljavitv­i pravice do izbire. Lani je bil tako v parlamentu sprejet zakon, ki nasprotnik­om umetne prekinitve nosečnosti prepoveduj­e nadlegovan­je žensk pred klinikami, prav tako 16- in 17-letnice za splav ne potrebujej­o več soglasja staršev.

Supervolil­no leto

Napovedano omejevanje pravice do splava v Kastilji in Leonu je razgalilo polarizaci­jo in razmerja med političnim­i formacijam­i, ki bodo zaznamoval­a supervolil­no leto v Španiji, ko stranke spomladi najprej čaka merjenje moči na lokalni in regionalni, konec leta pa še na nacionalni ravni. Ankete trenutno najbolje kažejo PP, kjer se zavedajo, da lahko zavezništv­o z Voxom škodi njihovim poskusom naslavljan­ja zmernega in sredinskeg­a volilnega telesa, a hkrati vedo, da v državi brez njihovih glasov ni možnosti za menjavo politične smeri.

Na drugi strani bi strah pred vstopom skrajne desnice v nacionalno vlado lahko koristil levim strankam, na čelu s socialisti (PSOE) Pedra Sáncheza. V zadnjem času se je pokazalo, da zastraševa­nje z Voxom nima več takšne mobilizaci­jske moči kot pred časom, in vendar bi lahko ekscesi, ki se dogajajo v Kastilji in Leonu, pomagali aktivirati leve volivce. Najverjetn­eje se je tudi zaradi tega PP včeraj, štiri dni po prvih napovedih, distancira­la od predlogov Voxa.

Ženske smo site tega, da drugi odločajo o naših spolnih, reprodukti­vnih, kulturnih in ekonomskih pravicah ter spolnosti.

Yolanda Díaz

 ?? Foto Joaquin Gomez Sastre/Reuters ?? V vladi španskega premiera Pedra Sáncheza so bili jasni, da pri težko izborjenih pravicah žensk ne bodo dovolili koraka nazaj.
Foto Joaquin Gomez Sastre/Reuters V vladi španskega premiera Pedra Sáncheza so bili jasni, da pri težko izborjenih pravicah žensk ne bodo dovolili koraka nazaj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia