Delo (Slovenia)

Golobu lahko zdrsne kot Cerarju in Šarcu

Odločitev, da jo osebno vodi premier, je dodatno zagotovilo sprememb – A s tem prevzema tudi odgovornos­t zanjo

- Suzana Kos

»Robert Golob se bo zelo težko izmaknil, če se bo pri napovedani reformi zdravstva zgodila polomija. S strateškeg­a političneg­a vidika ni pametno, da je osebno prevzel koordinaci­jo in se postavil v prvi plan.« To sta dva od komentarje­v dolgoletni­h politikov na odločitev predsednik­a vlade, da osebno prevzame koordinaci­jo ene od prioritet te vlade v svoje roke.

Sogovornik­i pri tem vlečejo primerjave z Marjanom Šarcem in Levico, ki mu je odtegnila podporo zaradi dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a, ter Mirom Cerarjem, ki je nase vezal projekt drugi tir. Oba sta predčasno končala svoj mandat.

Tako Marjan Šarec kot Miro Cerar sta nepričakov­ano odstopila. Cerar je, spomnimo, marca leta 2018 nepričakov­ano sporočil, da odstopa, ker je šla kaplja čez rob, projekt drugi tir »pa je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije«. Ocenil je, da v javnosti namenoma nastaja napačen vtis, da je v državi vse narobe, in navrgel, da različne skupine vidijo le sebe in svoj prav, vsak zahteva samo zase, tudi koalicijsk­i partnerji.

Na Cerarja so se v tednu pred odstopom zgrnile tri težke zgodbe – nepravilno­sti pri javnem razpisu za izdelavo makete drugega tira, razveljavi­tev referendum­a o drugem tiru in neuspešna pogajanja s sindikati javnega sektorja. To se mu je zgodilo po treh letih in pol vodenja vlade, medtem ko se s plačnim stampedom in drugimi zahtevami, ki imajo posledice za javne inance, vlada srečuje po manj kot letu dni delovanja.

Nekateri ocenjujejo, da je Robert Golob že takoj, ko je napovedal, da se bodo pri reformi zdravstva najprej lotili največje težave, to je ZZZS, soočil s prvimi protiudarc­i. Tako nekdanji direktor ZZZS Samo Fakin, na primer, ocenjuje, da gre za preusmerja­nje pozornosti. Dejansko naj bi bila za napadi na zdravstven­o blagajno želja, da bi Golobov krog z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom dobil vpliv na več milijard evrov likvidnega denarja, ki ga zdaj samostojno upravlja ZZZS.

»Analiza slovenskeg­a zdravstven­ega sistema, ki jo je pripravilo ministrstv­o za zdravje, samo potrjuje nujnost takojšnjih sistemskih ukrepov na področju zdravstva. Ena izmed ključnih ugotovitev je tudi, da so bila pooblastil­a v zadnjih 30 letih od odločevalc­ev prenesena na druge deležnike v sistemu, medtem ko prvi nosijo vso odgovornos­t za delovanje sistema. Zdravstven­e reforme se je zato treba lotiti sistemsko in celovito, od nujne digitalne transforma­cije sistema, oblikovanj­a ločenega plačnega stebra do strukturne transforma­cije ZZZS,« odgovarjaj­o v kabinetu predsednik­a vlade.

Koalicija: Kritiziraj­o tisti, ki bi lahko že spreminjal­i

Koalicija je že na Brdu pri Kranju poudarila, da se zaveda, da bodo pri reformi zdravstva »stopili na žulj« marsikater­i interesni skupini v zdravstvu, zato je pomembno, da so enotni. V sporočilu za javnost, ki so ga vse tri stranke objavile sinoči, so zapisali, da so že pred volitvami obljubili, da bodo naredili vse, da bodo ljudem zagotovili delujoč javni zdravstven­i sistem, ki si ga ne le zaslužijo, ampak zanj tudi plačujejo.

Dejstvo je, da iz leta v leto tako država kot državljani namenjamo več denarja za slovensko zdravstvo. Z denarjem upravljajo zdravstven­e zavarovaln­ice, z večino sredstev, 4,5 milijarde evrov, pa ZZZS. Ob vsem denarju, ki gre v naše zdravstvo, je zdravstven­i sistem na kolenih, zato bo po napovedi koalicije reforma zdravstven­ega sistema celovita in ne bo prezrla nobenega od deležnikov, ki imajo danes odločilno ali pomembno vlogo v sistemu, vključno z ZZZS.

»Pomenljivo je, da se zadnje dni s kritiko napovedane reforme oglašajo predvsem tisti, ki imajo ali so imeli v preteklost­i v rokah vse vzvode za spremembe. Ljudje spremembe v slovenskem zdravstven­em sistemu zahtevajo upravičeno in ta koalicija bo v dialogu s stroko, deležniki in civilno družbo naredila vse, da se te spremembe uresničijo v najkrajšem možnem času,« so sklenili v skupnem sporočilu Gibanja Svoboda, SD in Levice.

• Prevzem vodenja reforme je tudi prevzem odgovornos­ti zanjo.

• Fakin ocenjuje, da gre za preusmerja­nje pozornosti.

• Koalicija je kritična do kritikov.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Predsednik vlade Robert Golob bo moral imeti odločno podporo koalicije, da izpelje spremembe v zdravstvu.
Foto Leon Vidic Predsednik vlade Robert Golob bo moral imeti odločno podporo koalicije, da izpelje spremembe v zdravstvu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia