Delo (Slovenia)

V Zakopanah tolažil novinca, hvaležen tudi Špeli

Smučarski skoki Lovro Kos z dosežki v uvodnem delu zime presegel svoja pričakovan­ja – Zaradi Kulma čuti strahospoš­tovanje

- Miha Šimnovec

Lovro Kos pred začetkom poolimpijs­ke sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih 2022/23 ni skrival zaskrbljen­osti. Nastopi, ki jih je kazal na zadnjih treningih, niso bili najboljši, zato mu niso vlivali optimizma. Toda z uvrstitvam­i, ki jih je nato dosegel na tekmah, je presegel svoja pričakovan­ja.

Po dobri tretjini tekem v skupni razvrstitv­i za svetovni pokal zaseda 17. mesto, najvišje se je zavihtel v Oberstdorf­u, kjer je bil sedmi. »Glede na to, kako sem skakal jeseni, sem se bal, da bo slabše. A potem sem kar dober ritem. Pozitivno sem bil presenečen s svojimi nastopi na nedavni novoletni turneji (skupno 12. – op. p.). Če bi se moral oceniti, bi si dal prav dobro oceno. Že drugič zapored sem zbral osem tekmovalni­h skokov, kar je bil moj cilj. Če bi mi kdo pred začetkom ponudil, da bom na vseh štirih postajah osvojil točke za svetovni pokal, bi takoj podpisal. Upam le, da se bom kdaj v prihodnjih letih skupno povzpel še kakšno stopnico višje,« je pred dnevi razmišljal 23-letni skakalec iz Rudnika pri Moravčah, ki bo ta konec tedna sploh prvič tekmoval na Japonskem.

»Malo sem se pozanimal pri kolegih, ki so mi zatrdili, da je skakalnica v Saporu lepa. Zato se že zelo veselim preizkušen­j na Japonskem,« je poudaril Kos, ki je z mešanimi občutki pospremil svojo predstavo minuli vikend na spektaklu v Zakopanah. Z nastopom na moštveni tekmi, na kateri se mu je v prvi seriji prikradla napaka, ni bil zadovoljen, na posamični, na kateri je bil 13., pa sta mu oba skoka uspela dobro.

Če ti kdaj ne gre, se lahko hitro pobereš

»S tem, kako se odvija sezona, sem res vesel. Medtem sem se prepričal, da se lahko v skokih, če ti kdaj ne gre, hitro pobereš, zato ne kaže prekmalu obupati,« je pojasnil Lovro. Na Poljskem je tolažil mlajšega klubskega sotekmoval­ca Roka Masleta, ki se mu je ob ognjenem krstu v svetovnem pokalu z 31. mestom za malo izmuznila prva točka. »Rok je bil zaradi tega razočaran. Rekel sem mu, naj se ne živcira, saj sem sam na prvi tekmi pristal na 54. mestu,« je razkril, kako je skušal med vožnjo proti domu spraviti v dobro voljo pet let mlajšega skakalca iz Ilirije, ki mu izkušenejš­i kolegi niso pripravili nobenega krsta. »Hvala bogu je s tem konec. Tudi mene niso krstili.«

Ker mu misli proti velikemu vrhuncu zime – nordijskem­u SP v Planici (med 22. februarjem in 5. marcem) – še ne uhajajo, ne čuti pritiska. »Verjetno se bo začel ta sčasoma in nato postopoma povečevati, ko se bo vnela borba za mesto v ekipi. Za zdaj je verjetno zanesljiv le Anže Lanišek, se pa lahko hitro marsikaj spremeni,« je iz lastnih izkušenj povedal Kos in dodal, da že čuti pritisk oziroma strahospoš­tovanje zaradi Kulma, kjer bodo čez teden dni na sporedu prvi poleti v sezoni.

Zanimivo, da si Lovro še vedno sam šiva drese, ker najbolj zaupa samemu sebi. »Novega sem si naredil za turnejo, preizkusil pa sem ga že pred tem na državnem prvenstvu in izkazal se je za zelo dobrega. Predvsem poleti, ko imam več časa, kakšen dres sešijem tudi za mlajše klubske kolege. Na srečo imamo pri Iliriji ustrezen šivalni stroj, za kar se moram zahvaliti tudi Špeli Rogelj,« je sklenil Kos.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Lovro Kos bo ta konec tedna sploh prvič skakal na Japonskem.
Foto Leon Vidic Lovro Kos bo ta konec tedna sploh prvič skakal na Japonskem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia