Delo (Slovenia)

Buzz kot električni bulli sodobnega časa

Domača predstavit­ev Všečna pojava in za zdaj omejena dobava

- Gašper Boncelj

Družina modela ID. je zdaj že kar velika. Po ID.3, ID.4 in ID.5 je na slovenske ceste zapeljal še ID. buzz. Verjetno daleč najbolj prepoznave­n, posebno spredaj, kot sodobni naslednik nekdanjega kombija bulli. Seveda na električni pogon, ki prinaša prijetno uporabo, precej praktično notranjost, a tudi kako omejitev, pa naj gre za doseg pozimi, ceno, vsaj trenutno tudi dobavo.

Najprej kot zanimivost omenimo, da je Volkswagen že imel električne­ga dostavnika. Leta 1972 so takratnega T2 pripravili na električni pogon, a to je bila bolj posebnost kot kaj drugega. Imel je doseg 85 kilometrov, baterijo so lahko bodisi polnili na vtičnici ali pa zamenjali s polno, ko se je izpraznila. O slednjem danes razmišljaj­o le Kitajci, Evropejcem se ne zdi smiselno.

No, pojdimo k ID. buzzu, ki je na trg pripeljal štiri desetletja kasneje. Pripravlje­n je na skupni platformi skupine Volkswagen za električna vozila (MEB). Dolg je 4,7 metra, ima precejšnjo medosno razdaljo in jogger, ki je lani šele dobro pripeljal na trg (57 tisoč). (skoraj tri metre), kratke previse, ugodno majhen obračalni krog. Njegova masa ni majhna, znaša 2,4 tone. Vsekakor priteguje poglede, tako je bilo že, ko ga je vozil kolega na mednarodni predstavit­vi, tako je bilo tudi na dan, ko smo se z njim zapeljali po Sloveniji. Za proizvajal­ca je to dober znak.

V notranjost­i je prostora za pet potnikov, prtljažnik je zajeten, tako da družina ne bo imela težav s prtljago. Nakladalno dno je kljub baterijske­mu sklopu ugodno nizko. Spredaj se sedi zelo udobno, v okolju, ki je sicer za koga malce preveč digitalizi­rano, zato pa prijetno svetlo, kot da bi bili v kaki dnevni sobi. Voznik ima dobro preglednos­t na vse strani. Tudi v drugi vrsti je za srednjega od morebitnih treh potnikov ugodno, da je dno ravno.

Kar zadeva prilagodlj­ivost, je škoda, da je tam klop, deljiva samo v razmerju 60: 40, torej ni posamičnih sedežev. Dodajmo, da bodo konec leta predstavil­i še podaljšano izvedbo, ki bo merila 495 centimetro­v. Poleg osebnega je že zdaj pripravlje­n tudi tovorni ID. buzz cargo, ki ima zadaj, za voznikom in sovoznikom, vse posvečeno tovoru.

Vožnja je prijetna, tiha, tako v počasnejše­m kot hitrejšem prometu, če želimo, gladko pospešimo. Pogon je speljan na zadnji kolesi (motor zadaj, največja moč 150 kW). Kasneje pride še izpeljanka s štirikoles­nim pogonom in dodanim sprednjim motorjem, kar je koristno, če se znajdemo na spolzki podlagi.

Doseg je pri baterijske­m sklopu z zmogljivos­tjo 77 kWh po uradnih podatkih WLTP 420 kilometrov, v zimskih razmerah pač bistveno manjši. Po vožnji v dežju, tudi snegu na avtocesti (zelo zmerno, malce pod vsem omejitvami) je pri stopinji nad ničlo potovalni računalnik kazal le okrog 260 kilometrov. Verjamemo, da so v toplejšem delu leta številke boljše. Bo pa prav tako čez čas na voljo še izvedba s toplotno črpalko, ki naj bi pripomogla k manjši porabi energije. V prihodnost­i si obetajo tudi zmogljivej­šo baterijo.

Možnosti polnjenja so različne, z izmeničnim tokom z manjšo močjo, z istosmerni­m na zelo hitrih polnilnica­h je moč največ 170 kW. Načeloma je buzz pripravlje­n tudi za dvosmerno polnjenje.

Osebna izvedba tega modela je za letos glede na rezervacij­e skorajda razprodana, dobavni rok je eno leto. Najnižja cena osebnega buzza je sicer zajetnih 65 tisoč evrov, v dostavni 59 tisoč. Letos imajo v Sloveniji skupaj z gospodarsk­o oziroma dostavno izvedbo na voljo le sto vozil, vsakih približno pol, upajo pa, da bodo dobili kakšnega osebnega več.

• Buzz kot električni enoprostor­ec iz Volkswagno­ve družine ID.

• Dolg je 4,7 metra, kasneje še podaljšana različica.

• Prijetna vožnja, a pozimi ne prav velik doseg.

 ?? Foto Gašper Boncelj ?? ID.buzz je doslej najprostor­nejši v družini električni­h avtomobilo­v skupine VW.
Foto Gašper Boncelj ID.buzz je doslej najprostor­nejši v družini električni­h avtomobilo­v skupine VW.
 ?? ?? Pirati funkcijo odklenejo, a kaj se zgodi, ko avtomobils­ki proizvajal­ec nadgradi programsko opremo?
Pirati funkcijo odklenejo, a kaj se zgodi, ko avtomobils­ki proizvajal­ec nadgradi programsko opremo?
 ?? ?? Prostora je dovolj za pet potnikov in prtljago. Žal pogrešamo v drugi vrsti namesto klopi posamične sedeže.
Prostora je dovolj za pet potnikov in prtljago. Žal pogrešamo v drugi vrsti namesto klopi posamične sedeže.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia