Delo (Slovenia)

Logar kot konsolidat­or koalicije

- Suzana Kos o reformah, ki so pred vlado

Špekulacij­e o Anžetu Logarju so le poskus konsolidac­ije koalicije in mobilizaci­je v prid podpori Robertu Golobu.

Od 1. junija lani, ko se je vlada Roberta Goloba sestala na prvi seji, do danes, ko bodo v parlamentu poslanci odločali o listi devetih ministrski­h kandidatov, s čimer bo premier končno dobil ekipo, kot si jo je zamislil, je minilo 238 dni. Še do poletja se bo ta ekipa ukvarjala s seboj, reorganizi­rala, selila, delila premoženje in zaposlene, šele nato bo lahko začela polno delovati.

Za velike reformne spremembe koaliciji ne ostaja veliko časa. Običajno je namreč tako, da politiki najbolj nepopularn­e rešitve uspe uresničiti le v prvi polovici mandata, v drugi pa se že začnejo preigravan­ja in priprave na volitve.

V 238 dneh je minil čas za ples. In tudi izgovore, da je za vse kriv Janez Janša. Zdaj je pred ekipo naporno delo, in kot poudarja premier, je njena prioriteta zdravstven­a reforma – njen uspeh ali morebitni neuspeh je ob tem ne prav premišljen­o vezal nase. Če se bo zalomilo, bo za zdrs odgovoren sam. Premier Golob, ki je v politiko vnesel nov slog vladanja, je včeraj sicer dobil podpise vseh 53 poslancev koalicije, s katerimi so se zavezali k sodelovanj­u in podpori pri izvedbi zdravstven­e reforme, in s tem vendarle nekoliko porazdelil breme odgovornos­ti. Izpostavlj­enih je deset prioritet ter časovnica njihove priprave in izvedbe.

Vlada je napovedala tudi plačno, pokojninsk­o, stanovanjs­ko in davčno reformo. To naj bi predstavil­i v kratkem, z njo pa naj bi po načelu, da kdor ima več, naj tudi prispeva več, dodatno obdavčili premoženje. Dodatni davki nikoli niso zadeva, ki bi prinesla točke v javnomnenj­skih anketah, te sicer že kažejo padanje priljublje­nosti vlade in po drugi strani na vrh lestvice najbolj priljublje­nih politikov uvrščajo v drugem krogu neuspešneg­a kandidata za predsednik­a republike Anžeta Logarja. Ta, kot se zdi, še ne ve natančno, kako unovčiti v predsedniš­ki tekmi pridobljen politični kapital. Hkrati pa Logarja že vidijo kot kandidata za mandatarja ob konstrukti­vni nezaupnici po razbitju strankarsk­e strukture Gibanja Svoboda. Ob znanem strahu pred Janšo velja tovrstne špekulacij­e razumeti le kot poskus konsolidac­ije koalicije in mobilizaci­je v prid podpori Robertu Golobu. In prav nič drugega.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia