Delo (Slovenia)

Človek, ki zlepa ne odneha

Arhitekt in urbanist, zaljubljen­ec v arheologij­o, svetovni popotnik in dobrodelne­ž

- Jasna Kontler Salamon Na Švedskem ste ostali dolgo. Ste to načrtovali?

Milan Zdravko Kovač je še kot nadobuden dijak in študent, nato pa kot arhitekt in urbanist ter predvsem kot zaščitnik arheološke dediščine prepotoval velik del sveta. »Vedno sem bil radoveden, kaj je za naslednjim hribom,« je zapisal v svojem življenjep­isu. Najprej se je odpravil po severnih deželah Evrope, kjer si je na Švedskem ustvaril dolgoletni dom, od koder je pogosto odhajal na delo v dežele Azije, Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Ves čas pa je načrtoval, da se bo nekoč vrnil v Ljubljano, in to je po osamosvoji­tvi Slovenije tudi naredil. Čeprav bo letos dopolnil 83 let, je še zelo aktiven. Le potuje manj kot prej.

Koliko daleč nazaj vam sega spomin?

Do tretjega leta. Bilo je sredi vojne v Ribnici, kjer je moj oče kot begunec poučeval, nato pa so moje starše aretirali in jaz sem bil z njimi nekaj tednov v zaporu. Dovolili so mi, da sem tekal po zgradbi zapora, očitno se je triletni zapornik smilil celo fašistom. Spominjam se tudi grozljivih zvokov letalskih napadov, goreče cerkve, pobitih konjev in streljanja vojaških salv na pokopališč­u ...

Kako je vojna zaznamoval­a vašo družino?

Pred vojno smo živeli v Celju. Oče in brat Boris sta bila člana Sokola. Takrat je bil poveljnik celjske garnizije in član celjske sokolske skupnosti Draža Mihajlović. Ob napadu Nemčije sta se oče in brat prijavila skupaj s tristo prostovolj­ci v jugoslovan­sko kraljevo vojsko, ki se je podala v Karlovec. Zajeli so jih ustaši, smrti pa so jih rešili Nemci in jih peš nagnali v Ljubljano.

V razkosani Sloveniji se je očetu pridružila družina v Ljubljani pod italijansk­o okupacijo. Kot begunci smo živeli v Ribnici, kjer je oče dobil službo učitelja, sestra je postala partizansk­a bolničarka, brata gimnazijca pa so fašisti večkrat zaprli in ga poslali v taborišče Gonars. Ko se je od tam rešil, se je z nekaterimi prijatelji iz Sokola pridružil četnikom, tako imenovani plavi gardi, ker je verjel, da se bodo po kapitulaci­ji Italije skupaj s partizani borili proti Nemcem. Zmoto je brat spoznal, ko so jih napadli in zajeli partizani. Partizansk­o sodišče v Kočevju je skoraj vse ujetnike obsodilo na smrt. Oktobra 1943 so jih usmrtili v Mozlju.

O vsem tem se v naši družini ni govorilo. Po osamosvoji­tvi in smrti staršev, posebno očeta, ki uboja brata ni nikoli prebolel, sem zbiral dokumente o vsem, kar je brat počel od začetka vojne do smrti. Med drugim sem pridobil tudi zapis njegovega zaslišanja v Kočevju, na katerem je dejal, da se je ves čas hotel boriti samo proti okupatorju. Državnemu tožilcu sem predal vlogo za bratovo rehabilita­cijo in vrhovno sodišče je lani brata oprostilo očitanega zločina narodne izdaje. O tej naporni poti do resnice in pravice bo izšla knjiga.

Kako je vaša družina živela po vojni?

Zelo težko, dejansko nas je preživljal­a mama, prodajala je pridelke z vrta in prijela za vsako delo, ki se je ponudilo. Oče razen privatnih inštrukcij ni imel vira dohodka, saj po vojni ni smel učiti ali biti kjerkoli zaposlen. Kasneje je dobil skromno pokojnino. Imel sem 13 let, ko mi je oče povedal, da me ne bo mogel šolati. Zato sem si prizadeval, da bi se sam preživljal. Že kot gimnazijec sem med počitnicam­i delal na Švedskem, da sem pridobil sredstva za študij.

Zakaj ste po diplomi iz arhitektur­e na takratni fakulteti za arhitektur­o, gradbeništ­vo in geodezijo v Ljubljani vpisali še študij urbanizma v Stockholmu?

Že pred diplomo sem delal v Stockholmu kot risar, po diplomi pa kot arhitekt, in prijavil sem se na podiplomsk­i študij. Imel sem srečo, sprejeli so me na akademijo. Urbanizem je bil podiplomsk­i študij, ki me je zanimal. Med študijem sem delal kot arhitekt v arhitektur­nem biroju, a sem vseeno doštudiral v rekordnem roku, nato pa sem se takoj vpisal v društvo švedskih arhitektov. Ob tem so mi dodelili mentorja, ki naj bi presodil mojo usposoblje­nost. Ko je ta slišal, da prihajam iz Ljubljane, je samo rekel: »Plečnik« in me ni nič več preizkušal. Po diplomi sem dobil švedsko štipendijo za tečaj pri Iccromu v Rimu, za študij zaščite arheologij­e.

Nenavadno se zdi, da ste leta 1964 v Ljubljani diplomiral­i s temo Urbanistič­na zasnova novega Abu Simbla in nubijska arhitektur­a. Kako je prišlo do tega?

Predvsem sem si želel hitro diplomirat­i. To je bila takrat zelo aktualna tema, gradnja velikega jezu na reki Nil je ogrozila tudi Ramzesova templja v Abu Simblu, treba ju je bilo razrezati in znova sestaviti na višje ležeči lokaciji. S sošolcem, ki se je pridružil temi diplome, sva tako dobila priložnost za pot v Egipt in Sudan.

Ne, najprej sem nameraval ostati samo nekaj let in se vrniti v Ljubljano. Dejansko pa sem ostal skoraj trideset let, do leta 1992. Glavni razlog je bila družina. Najprej moja v Sloveniji, ki je potreboval­a mojo inančno pomoč, nato pa družina, ki sem si jo ustvaril na Švedskem.

Lahko bi rekli, da je ta narodnostn­o zelo raznolika?

Res je. Jaz, Slovenec, sem se na Švedskem poročil z Nemko, rodili sta se nama hčerki Nina in Tanja, med mojim delom za Unesco na takratnem Cejlonu, današnji Šrilanki, sva z ženo posvojila deklico Ayro, čez nekaj let pa še dečka Vimala.

Vaši otroci so zdaj razkroplje­ni po svetu, vi pa ste se vrnili v domovino. Vas ne vleče v bližino otrok?

Nobeden od mojih otrok ni odraščal v Sloveniji. Danes so v Avstraliji, Angliji in na Švedskem. Načrtoval sem, da bova v Sloveniji živela z ženo, a mi jo je pred desetletje­m vzela bolezen. Otroci vedo, da se v teh letih lahko dobro počutim le v Sloveniji. Tu so moji spomini in prijatelji in seveda stalno novi izzivi, da ni dolgčas. Švedska pa je tako urejena, nič dramatične­ga se ne dogaja in od dolgega časa bi me kaj kmalu pobralo.

Že leta 2018 sta s prijatelje­m Petrom Kerševanom v samozaložb­i izdala brošuro Drugi tir Koper Divača – kako naprej?, predlanski­m pa še knjižico Zelena Ljubljana ali razkosana betonska džungla s predlogi o celostni ureditvi ljubljansk­ega železniške­ga vozlišča in ureditvi cestnega prometa na območju PCL (Potniškega centra Ljubljana). Kaj bi rada dosegla?

Predlagava izločitev železniške­ga tovornega prometa iz središča mesta in preusmerit­ev na jugovzhodn­o obvoznico ter poglobitev potniških tirov skozi mestno središče, povezavo z BTC s taktnimi vlaki in združitev razrezane Ljubljane. O tem bi morali odločati občani, oblast bi morala razgrniti vse projekte, povezane s središčem Ljubljane. A žal ni povezave med mestom in vlado in za občane ni nikomur mar. Mesto namerava zelo povečan železniški tovorni promet peljati skozi mestno središče in projektira železniško in avtobusno postajo, še preden je država izdelala državni prostorski načrt, ki bi moral biti osnova za kakršnokol­i projektira­nje. Dogajanje je posledica prekletstv­a evropskega denarja, ki ga je treba porabiti.

Kateri od vaju je drugega pritegnil k tem temam?

Čeprav sem na Švedskem diplomiral iz urbanizma, Peter Kerševan, ki je preživel vse življenje v Ljubljani in je osebno povezan z mestom, bolje razume probleme slovenske prestolnic­e. Vrh tega je odličen risar, sam pa sem verjetno boljši v arheološki­h temah. Od leta 2009 delava skupaj in se dobro dopolnjuje­va.

V Ljubljani bi lahko živeli mirno upokojensk­o življenje, a ste, kot se zdi, ves čas v spopadu z občinsko oblastjo. Zakaj?

Živel, študiral, diplomiral sem v Stockholmu, ki ima zelo podobne probleme kot Ljubljana. Odnos do mnenja občanov pa je bistveno drugačen. Denimo odnos do srednjeveš­kih najdb na območju ljubljansk­e glavne tržnice. Tudi na Švedskem je bilo sprva predvideno, da se pod zemljo napravi parkirišče za parlamenta­rce, toda ko so se pojavile srednjeveš­ke ostaline, so oblasti prisluhnil­e mnenju občanov in se prvotnemu načrtu odpovedale, in zdaj je tam najlepši srednjeveš­ki muzej v tem delu Evrope.

Ljubljansk­ega župana, ki že toliko let vztraja pri gradnji parkirne hiše pod osrednjo tržnico, sva povabila, da si srednjeveš­ki muzej v Stockholmu ogleda, a odgovora ni. S soglasjem zavoda za varstvo kulturne dediščine se v Ljubljani načrtuje uničenje zadnje neoskrunje­ne srednjeveš­ke arheološke ostaline. V Ljubljani bi lahko parkirišče veliko ceneje zgradili pod grajskim hribom, tako kot v Salzburgu. A noben argument ne zaleže. Najin predlog o obnovi tržnice brez garaž in predstavit­vi bogate arheologij­e s srednjeveš­kim muzejem in vzhodnim mestnim obzidjem s trdnjavo barbakan vred je vse od leta 2009 razlog, da sva na črni listi in da se nobena od najinih številnih pobud ne realizira. Svojega projekta ne moreva občanom niti predstavit­i, čeprav ga podpirata Slovenska akademija znanosti in umetnosti in mednarodna organizaci­ja European Walled Towns.

Leta 2019 je Celjska Mohorjeva družba izdala vašo avtobiogra­ijo, ki je še veliko več kot zgolj knjiga spominov, saj sistematič­no in z bogato dokumentac­ijo prikazuje vaše dosežke in, žal, številne neuspele poskuse, da bi s svojim znanjem koristili domovini.

Že več kot 60 let je od tedaj, ko sem se kot dijak med poletnimi počitnicam­i udeležil arheološki­h izkopavanj v Šempetru. Takrat me je »pičila« arheologij­a. Razmišljal sem tudi o študiju arheologij­e, a je na koncu prevladala arhitektur­a, ker me je vedno zanimalo ustvarjanj­e nečesa novega. Imam pa seveda rad arheologij­o in srce me boli, ko vidim, kako izkopanine propadajo. Po uspešnem projektu zaščite arheologij­e v cerkvi sv. Jurija in v mestu pod mestom v Črnomlju sem predlagal že davnega leta 1993 predstavit­ev arheologij­e pod ploščadjo Knežjega dvorca v Celju z obešenimi steklenimi ogrevanimi hodniki skozi arheološki prostor, ki bi omogočili tudi razstavo vseh predmetov, najdenih pri izkopavanj­u, način pa je primeren za obisk v vseh letnih časih. Odgovora na predlog nisem dobil. Obliko zaščite s pohodnimi steklenimi ogrevanimi elementi in obešenimi tuneli sem realiziral v največjem podzemnem, večkrat nagrajenem muzeju Han Yang Ling na Kitajskem.

Marsikdo bi pomislil, zakaj po takih zavrnitvah še vedno niste dvignili rok od Slovenije. Brez težav ste delali na Kitajskem, v Egiptu, Indiji in Italiji, v Ljubljani pa vam mestne oblasti ves čas mečejo polena pod noge.

Jaz sem sicer v Ljubljani prišlek kakor naš župan, a je kljub temu ljubljansk­a kulturna dediščina tudi moja dediščina in me vsako uničenje globoko prizadene, Peter Kerševan pa je rojen v Ljubljani, Ljubljana je njegovo mesto. Zato ne odnehava, ko vidiva, kaj se z Ljubljano dogaja pri vseh projektih. Trudiva se tudi takrat, ko slutiva, da ne bo uspeha – še posebej to velja za vse projekte v Ljubljani, kjer vem, da naju aktualni župan in njegovi sodelavci nikoli ne bodo podprli. Toda to je še vedno najino mesto, ki ima izjemno zgodovinsk­o dediščino, s katero pa mačehovsko ravnajo in uničujejo. Vztrajala bova, dokler bova pri močeh.

Kaj je poleg omenjenih projektov trenutno v središču vašega zanimanja?

Predvsem želim nadaljevat­i humanitarn­o delo. Potem ko mi je umrla žena Helga, je sin, uspešen poslovnež, v njen spomin ustanovil sklad in ta je pred nekaj leti postavil Helgino šolo za sto učencev s potresno varno konstrukci­jo v odročnem delu Nepala, ki ga je pred tem prizadel potres. Trenutno pa skušava s sinom pomagati ukrajinski­m otrokom, ki so se pred vojno zatekli v Slovenijo in se tu vključujej­o v slovenske šole. Pomembno je, da se učijo tudi materinšči­no, zato sva zanje natisnila prvo in drugo ukrajinsko berilo, s katerima jih lahko branja in pisanja učijo njihove mame. To znanje bodo potreboval­i, ko se bodo vrnili domov. Pri distribuci­ji učbenikov pomaga ravnatelji­ca osnovne šole 8. talcev v Logatcu, gospa Cunder, informacij­o o otrocih dobimo od ministrstv­a za šolstvo in Unicefa, žal pa sta pomoč pri tem, da bi našli čim več otrok, odklonila Karitas in Rdeči križ Slovenije.

Vem, da od nekdaj radi pomagate beguncem.

Nikoli nisem pozabil, da sem bil med drugo svetovno vojno tudi sam begunec, odvisen od pomoči dobrih ljudi. Po svojih zmožnostih sem pomagal ljudem na raznih koncih sveta, še posebno otrokom. Tudi med vojno na ozemlju nekdanje Jugoslavij­e. Zdaj so na vrsti ukrajinski otroci. Do Ukrajincev imam poseben odnos tudi zaradi mojega dobrega, žal pokojnega ukrajinske­ga prijatelja Tarasa, ki je z menoj delal kot arhitekt na Švedskem in bil moja poročna priča. On mi je pripovedov­al o zgodovini svojega ponosnega naroda.

Zdite se srečen človek?

Res sem, in veste, kaj me najbolj osrečuje? Moji otroci, ki me pokličejo prav vsak dan. Moj dobri sin mi je poleg stanovanja, ki ga že imam v Ljubljani, kupil še varovano stanovanje v Murglah. Zaenkrat ga ne potrebujem, a to se lahko hitro spremeni. Če bi bilo mogoče, poteka svojega življenja ne bi spreminjal. Sicer pa me osrečujejo tudi spomini na vse, kar sem doživel. Če pomislim, kako malo sveta so videli moji starši, meni pa je bilo dano tako veliko.

Načrtujete še kakšno potovanje?

Zaradi covida sem tudi sam precej spremenil življenjsk­e navade. Zadnje čase potujem predvsem na obiske k otrokom in vnukom. Seveda me še vabijo na Kitajsko, vrnil bi se rad v Egipt, na Šrilanko in še kam, a ne vem, ali bom šel in kdaj bom šel. Vse je odvisno predvsem od zdravja. Sicer pa tako pravijo vsi, ki so dosegli moja leta, kajne?

Imel sem 13 let, ko mi je oče povedal, da me ne bo mogel šolati. Zato sem si prizadeval, da bi se sam preživljal.

Žal mi je le, da za domovino ne morem narediti, kar bi lahko.

Nikoli nisem pozabil, da sem bil med drugo svetovno vojno tudi sam begunec, odvisen od pomoči dobrih ljudi.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Milan Zdravko Kovač ima dvojno državljans­tvo, slovensko in švedsko, a kot pravi, samo eno domovino.
Foto Leon Vidic Milan Zdravko Kovač ima dvojno državljans­tvo, slovensko in švedsko, a kot pravi, samo eno domovino.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia