Delo (Slovenia)

Osamosvoji­tev bi nas morala združevati

- Andrej Predin o združevanj­u muzejev

Kaže, da projekt Muzeja slovenske osamosvoji­tve ne bo uspel, bo pa obdobje od zdaj deležno večje pozornosti.

Politični ples, ki ga je sprožila namera, da se združita Muzej slovenske osamosvoji­tve in Muzej novejše zgodovine Slovenije, ima preverjene korake, vedno enako koreograij­o in je bolj ko ne namenjen istemu občinstvu. Včasih se je plesalo le ob posebnih dogodkih, danes pa se malone ob vsaki priložnost­i. To ni presenetlj­ivo, saj je v tem času postala abstrakcij­a slovenske politike tako zmedena, da vsebinski pogovori niso več mogoči, že lep čas se sporazumev­a v prispodoba­h, opleta s težkimi in praznimi besedami. Na včerajšnji novinarski konferenci Združenja za vrednote slovenske osamosvoji­tve je njegov predsednik Lojze Peterle, ki je politično kilometrin­o skozi osamosvoji­tveno vojno pridobival v kar treh vladah, izustil, da »takega oblastnega lomastenja in grobega uveljavlja­nja politične sile še ni doživel«. Lahko razumemo, da je bila trditev izgovorjen­a v naletu, kljub vsemu pa – preveč prosojna.

Prilaščanj­e zaslug, ropotanje in grožnje, povezane z osamosvoji­tvijo, presegajo vsakršne norme. Upravičeno bi pričakoval­i, da bi tako pomembno obdobje, ki predstavlj­a temelj naše državnosti, delovalo združevaln­o, da bi nas vsaj ob praznikih poenotilo. Žal te zrelosti ne premoremo, osebna politična preračunav­anja vedno prevladajo, ljudje pa smo že povsem apatični, čustveno otopeli ob nenehnem netenju sovraštva, sporov in širjenja prepadov.

Kaže, da projekt novega muzeja, ki si ga je zamislila Janševa vlada, vendarle ne bo uspel, rezultat celotnega direndaja pa naj bi pripomogel k odločnejše­mu pristopu obravnave in posvečanju več pristojnos­ti osamosvoji­tvi. Nedvomno bo proces združevanj­a muzejev in kadrovski prepih, ki ga bo spremljal, še netil nemir, zato je pomembna zavest, da zgodovina ne pripada določenim frakcijam, političnim opcijam ali ideologija­m. To pa ne pomeni, da si je ne morejo lastiti, je drugačiti in skozi vztrajno ponavljanj­e laži ukriviti. Pravijo, da zgodovino pišejo zmagovalci, v tem primeru je velika zmeda.

Treba se je tudi zavedati, da Muzej slovenske osamosvoji­tve v resnici obstaja predvsem na papirju. Gre za najeto stanovanje z eno samo stekleno vitrino na hodniku in panoji na vrtu. Kaj več v tem času verjetno ni bilo mogoče ustvariti, a vendar, nič več kot to.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia