Delo (Slovenia)

Čistke v vrhu oblasti

Ukrajina V Kijevu so se začeli resno spopadati s korupcijo Državni uradniki ne smejo več letovati v tujini

- Boris Čibej

V Ukrajini, ki jo je pred enajstimi meseci napadla velika vzhodna soseda Rusija, se redko zgodi, da je kakšna novica pomembnejš­a od vročih dogajanj na fronti. A »čistke«, ki se v Kijevu dogajajo prav v vrhu oblasti, so zasenčile poročanje o krvavih bitkah, v katerih hoče ruska vojska zasesti celotno območje Donbasa.

Pred dnevi so v Kijevu aretirali namestnika enega od ministrov, ker je menda jemal podkupnine, da je prijatelje­m zagotavlja­l državne posle.

Pred dnevi so se v medijih, ki imajo zahodno podporo in niso odvisni od ukrajinski­h oblasti, pojavile informacij­e, da ministrstv­o za obrambo plačuje dvakrat ali celo trikrat višjo ceno od tržne za hrano za branilce na fronti. Nič novega niso zgodbe o tem, da položaje in vpliv uspešno »tržijo« tudi najtesnejš­i sodelavci ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega.

Ta je že v nedeljo dejal, da bo od zdaj boj proti korupciji neizprosen, dan pozneje je napovedal številne kadrovske menjave, včeraj pa so se tudi začele dogajati. Do zdaj so izgubili položaje štirje namestniki ministrov, drugi človek predsednik­ovega kabineta, namestnik generalneg­a tožilca in pet regijskih voditeljev, v medijih pa so se pojavile špekulacij­e, da se utegnejo zamajati stolčki celo ministru za obrambo Oleksiju Reznikovu in premieru Denisu Šmihalu. Zahodni mediji poročajo, da hočejo s tem v Kijevu zahodnim partnerica­m, od katerih si želijo še več orožja, dokazati, da njihovih sredstev niso pokradli in da so se odločili resno spopasti s korupcijo. Odslej državni uradniki tudi ne smejo več letovati v tujini, tja se lahko odpravijo le še na službeno pot.

 ?? Foto Valentyn Ogirenko/Reuters ?? Volodimir Zelenski je že naredil prve poteze v boju proti korupciji.
Foto Valentyn Ogirenko/Reuters Volodimir Zelenski je že naredil prve poteze v boju proti korupciji.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia