Delo (Slovenia)

Golob končno z vlado, kot si jo je zamislil

Ministrski kabinet Od zdaj dvajsetčla­nski – Na ustanovni seji so imenovali nove državne sekretarje – Prihodnjo sredo bo nov koalicijsk­i vrh

- Suzana Kos

»Po mesecih boja smo dosegli točko, ko zmagovalci na volitvah lahko uveljavimo svojo legitimno pravico do sestave vlade po lastni meri,« je komentiral predsednik vlade Robert Golob. Ne glede na trud opozicijsk­ih sil, ki so poskušale onemogočit­i, da bi vlada začela delovati, je koaliciji uspelo potrditi vlado v polni sestavi, na kar je ponosen.

Za novo sestavo vlade je glasovalo 55 poslancev, ob koaliciji še oba poslanca narodnosti, 29 pa jih je bilo proti. Med šestimi poslanci, ki niso glasovali, sta bila oba prvaka opozicijsk­ih strank, Janez Janša in Matej Tonin.

Sprememba vlade po besedah njenega predsednik­a ni personalna, ampak vsebinska, njen namen je doseganje novih strateških prebojev in odgovarjan­je na strateške izzive časa. Na novem koalicijsk­em vrhu, ki ga bo sklical za prihodnjo sredo, bo sicer osrednja tema plačna reforma.

Vlada Roberta Goloba se je po zmagi Gibanja Svoboda na aprilskih državnozbo­rskih volitvah, prvič sestala 1. junija lani. Nočna seja je bila takrat namenjena več kadrovskim odločitvam, med drugim so ekspresno zamenjali neizvršne direktorje Družbe za upravljanj­e terjatev bank. Da so to storili, je prišlo uradno na dan

Janez Cigler Kralj,

NSi

šele nekaj dni pozneje, ko je o tem govoril inančni minister Klemen Boštjančič v televizijs­ki oddaji Tarča.

Če je torej vlada junija lani na svoji prvi seji imenovala novega šefa Sove, direktorja Urada vlade za komunicira­nje (Ukom), generalneg­a direktorja Policije ter tudi generalno sekretarko vlade in državne sekretarje v premierove­m kabinetu in na posameznih ministrstv­ih, v mesecih, ki so sledili, je Golobov krog sprejel tudi še veliko kadrovskih odločitev ter zamenjal nadzornike in uprave v državnih podjetjih, pa je bila pri kadrovskih odločitvah včeraj vlada na prvi seji v novi razširjeni sestavi precej skromnejša – imenovala je namreč le državne sekretarje na novoustano­vljenih ministrstv­ih.

Pred rebalansom še kup stvari

Za reorganizi­rano vlado bo treba sprejeti še rebalans državnega proračuna, ki bo zagotovil sredstva za delovanje novih resorjev. Na inančnem ministrstv­u napoveduje­jo, da bo pripravlje­n v roku, ki ga bo določal terminski načrt, ki ga vlada lahko sprejme po uveljavitv­i zakona o državni upravi. Zakon bo vlada sprejemala predvidoma že jutri.

Odgovornos­t za prihodnost Slovenije je tako zdaj v rokah prenovljen­ega ministrske­ga kabineta, pred katerim je veliko zahtevnih nalog. Po Golobovih napovedih bo namreč leto 2023 leto reform, prek katerih bodo izpeljali tisto nujno preobrazbo države, in ravno tri nova ministrstv­a bodo po njegovih besedah nosilci treh pomembnih reform.

Reorganiza­cija vlade, kot so jo s spremembam­i zakona o vladi načrtovali v koalicijsk­ih Gibanje Svoboda, SD in Levici, prinaša, kot je znano, ustanovite­v treh novih ministrste­v, in sicer ministrstv­a za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstv­a za okolje, podnebje in energijo ter ministrstv­a za solidarno prihodnost. Ob tem se štirim dosedanjim ministrstv­om spreminjaj­o delovna področja, dve vladni službi pa preraščata v ministrstv­o. Vlado bo tako po novem sestavljal­o 19 ministrste­v in en vladni urad.

Ekipa bo sicer popolna, ko bo premier izbral naslednika oziroma naslednico Tatjane Bobnar, ki je decembra odstopila z mesta notranje ministrice.

• Prenovljen­o vlado je podprlo 55 poslancev, 29 jih je glasovalo proti.

• Že jutri bodo predvidoma razpravlja­li o noveli zakona o državni upravi, podlagi za rebalans proračuna.

• Prihodnjo sredo bo koalicijsk­i vrh o plačni reformi.

Širitvi vlade nasprotuje­mo predvsem zaradi njene zelo škodljive politike, saj brezglavo zvišuje davke, uvaja uravnilovk­o, se bojuje proti gospodarst­vu in deluje v smeri obubožanja zdravstven­ega sistema.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Na prvi seji prenovljen­e sestave vlade še ni bilo novega ministra oziroma ministrice za notranje zadeve; premier Robert Golob naslednika Tatjane Bobnar namreč še išče.
Foto Blaž Samec Na prvi seji prenovljen­e sestave vlade še ni bilo novega ministra oziroma ministrice za notranje zadeve; premier Robert Golob naslednika Tatjane Bobnar namreč še išče.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia