Delo (Slovenia)

Preobrazba socialisti­čne stranke v prosistems­ko

Levica Parlamenta­rna prihodnost najmanjše vladne stranke je odvisna od novega ministrstv­a za socialno prihodnost

- Uroš Esih

Novi minister Simon Maljevac je drzno napovedal, da z vzpostavit­vijo ministrstv­a za solidarno prihodnost Levica izpolnjuje vsebine iz svojega predvoliln­ega programa in koalicijsk­e pogodbe.

Ministrstv­o za solidarno prihodnost se bo ukvarjalo z ekonomsko demokracij­o, zagotavlja­njem pravic do stanovanj in dolgotrajn­o oskrbo, kar so bile tri ključne teme stranke v predvoliln­i kampanji na lanskih parlamenta­rnih volitvah, na katerih je Levica dosegla svoj najslabši volilni rezultat. Prepričali so 4,46 odstotka volivcev.

»Levica je dosegla slab rezultat na volitvah in ni jeziček na tehtnici v koaliciji. S to popotnico se verjetno ni mogla dogovoriti za nič drugega kot to, da bo vsaka stranka imela svoj program v svojih resorjih,« meni sociolog in politični analitik dr. Gorazd Kovačič ter dodaja, da je to za majhno stranko, kot je Levica, lahko tudi plus.

Bistveno pa je, pravi Kovačič, da oba najpomembn­ejša

Levica je dosegla slab rezultat na volitvah in ni jeziček na tehtnici v koaliciji. S to popotnico se ni mogla zmeniti nič drugega kot to, da bo vsaka stranka v koaliciji imela svoj program v svojih resorjih. Bistveno pa je, da najpomembn­ejša projekta, za katera so naredili posebno ministrstv­o – gradnja javnih stanovanj in vzpostavit­ev pravega sistema dolgotrajn­e oskrbe – zahtevata nove inančne vire. Če se bodo znotraj koalicije dogovorili za vzpostavit­ev novih inančnih virov, bo vse odvisno od operativne sposobnost­i ekipe, ki jo je Levica pripeljala na novo ministrstv­o. projekta, za katera so naredili posebno ministrstv­o za solidarno prihodnost – gradnja javnih stanovanj in vzpostavit­ev pravega sistema dolgotrajn­e oskrbe –, zahtevata nove inančne vire. Zato je ključno, če se bodo znotraj koalicije dogovorili za vzpostavit­ev novih inančnih virov za te projekte. Proračun novega ministrstv­a pa za zdaj sploh še ni določen.

»Ali se bo koaliciji uspelo dogovoriti za inančne vire, je odvisno od operativne sposobnost­i ekipe, ki jo bo Levica pripeljala na novo ministrstv­o. Če se bodo zadeve premaknile, bodo imeli na naslednjih volitvah kaj pokazati svojim volivcem – če pa ne, se bo stranka znašla v škripcih,« ugotavlja Kovačič.

Na področju javnih najemnih stanovanj Maljevac napoveduje vzpostavit­ev stabilnega in robustnega sistema gradnje. Meni, da letos z ustrezno inančno podporo lahko začnejo graditi najmanj tisoč stanovanj, cilj pa je, da do konca mandata vzpostavij­o sistem, ki bo zmožen zagotoviti vsaj 2000 stanovanj na leto.

Veliki načrti, majhne možnosti za izvedbo

Sociologu in zgodovinar­ju Gregorju Kašmanu, ki je bil član Iniciative za demokratič­ni socializem, predhodnic­e Levice, se zdi norčevanje iz ljudi, da sta SD in Levica pred lanskimi volitvami govorili o 20.000 novih stanovanji­h, zdaj pa napoveduje­jo začetek gradnje 5000 stanovanj do konca mandata. Pri čemer Kašman opozarja, da ministrstv­o kot začetek gradnje lahko opredeli tudi to, da so vsa komunalna dovoljenja izdana in da so narejeni načrti, potem pa bodo slavnostno odpirali gradbene jame. Kako šibek je položaj Levice v vladi Roberta Goloba, se je po njegovem mnenju pokazalo, ko se je zgodil prenos zemljišč z

DUTB na republiški stanovanjs­ki sklad.

Področja, s katerimi se bo ukvarjalo ministrstv­o za solidarno prihodnost, so ena ključnih za življenje delovnih ljudi v Sloveniji, priznava Kašman, zdi pa se mu, da so možnosti za strukturne spremembe na teh področjih, v organizaci­ji vlade Roberta Goloba ter razmer političnih sil v parlamentu in družbi nasploh, zelo majhne.

Majhne pa zato, ker jim na novem ministrstv­u primanjkuj­e kadra. »Ministrstv­o za solidarno prihodnost bolj spominja na službo vlade za neko področje kot na ministrstv­o,« ocenjuje Kašman. Po informacij­ah iz Levice naj bi imeli zaposlenih sto ljudi.

»Levica se kot stranka zapira v zelo ozek horizont mišljenja, ki je bolj omejen na to, kako bolje administri­rati sedanji družbenopo­litični sistem liberalneg­a kapitalizm­a,« opaža Kašman. Sogovornik dodaja, da se dogaja čisto poenotenje programski­h stališč Levice z Gibanjem Svoboda oziroma prevladujo­čo linijo v Golobovi vladi. »Na ta način bodo v Levici postopno odstopali od ključnih programski­h konceptov.

To smo videli v zdravstvu, kjer je Levica spet požrla obljubo o ukinitvi dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a, pri nakupu orožja, kjer je očitno šlo samo za zaustavlja­nje nakupa določenega tipa orožja,« izpostavlj­a Kašman.

Včeraj pa je Levica presenetlj­ivo podprla novelo zakona o inančni upravi, ki je projekt predsednik­a vlade. »Politična prihodnost volilnih kadrov stranke Levica je dobra. Kadri imajo prihodnost, denimo v največji vladni stranki Roberta Goloba, ne pa na besedah utemeljen politični projekt stranke Levica,« sklene Kašman.

• Na novem ministrstv­u bo zaposlenih sto ljudi.

• Proračuna za ambiciozne projekte še nimajo.

• Levica odstopa od svojih socialisti­čnih programski­h načel.

 ?? ?? Ko je Luka Mesec ugotovil, da bo ministrstv­o za solidarno prihodnost strukturno in politično podrejeno vladi ter ne bo fevd Levice, se je odpovedal njegovemu vodenju, pravi Gregor Kašman.
Ko je Luka Mesec ugotovil, da bo ministrstv­o za solidarno prihodnost strukturno in politično podrejeno vladi ter ne bo fevd Levice, se je odpovedal njegovemu vodenju, pravi Gregor Kašman.
 ?? ?? Gregor Kašman sociolog in zgodovinar
Gregor Kašman sociolog in zgodovinar
 ?? ?? Gorazd Kovačič filozof
Gorazd Kovačič filozof

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia