Delo (Slovenia)

Protestni shod vzgoje in izobraževa­nja preložen

Stavkovne zahteve Sviz je vendarle dobil vladni predlog o zvišanju plač, zato danes shoda pred vlado ne bo

- Špela Kuralt Sviz

Glavni stavkovni odbor Sviza je včeraj odločil, da današnjega protestneg­a shoda pred vladno stavbo ne bo. V ponedeljek so namreč končno dobili vladni predlog o zvišanju plač v vzgoji in izobraževa­nju, kar so čakali od septembra. Kaj predlaga vlada, ni znano, pogajanja pa se bodo nadaljeval­a prihodnji teden.

V Svizu so večkrat poudarili, da jih vlada ne jemlje resno, saj jim na stavkovne zahteve ni odgovorila, prav tako do ponedeljka niso imeli vladnega protipredl­oga. Zato so v prvi polovici januarja, ko so rešili manjši del stavkovnih zahtev in odpovedali protestni shod pomočnic vzgojitelj­ic, napovedali protestni shod celotne vzgoje in izobraževa­nja pred vladno stavbo, če do naslednjeg­a kroga pogajanj ne bodo dobili vladnega predloga. Zdaj so ga in 54-članski stavkovni odbor je včeraj odločil, da bodo protestni shod preložili. O novem datumu se bodo odločili glede na nadaljnji potek pogajanj.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj podrobnost­i vladnega predloga ne želi razkriti: »Dogovorili smo se, da v času pogajanj teh informacij ne bomo razkrivali in dogovor želim spoštovati. Smo pa vladni predlog zavrnili.« Kot sta zapisala predsednic­a glavnega stavkovneg­a odbora Sviza Marjana Kolar in Branimir Štrukelj, je pogajalska skupina »ocenila, da predstavlj­a sprejemlji­vo osnovno za nadaljevan­je pogajanj«.

podrobnost­i vladnega predloga ne želi razkriti.

Splošna stavka v vzgoji in izobraževa­nju, ki jo je februarja lani izglasoval­o več kot 38.000 zaposlenih, je še vedno aktivna. Eno od stavkovnih zahtev je Sviz že dosegel, in sicer zvišanje plač pomočnicam vzgojitelj­ic za štiri plačne razrede. Z vladnimi predstavni­ki so se 9. januarja dogovorili tudi o višjih plačah mladih raziskoval­cev in asisten

Vladnega predloga pogajalska skupina ni sprejela, a je ocenila, da predstavlj­a sprejemlji­vo podlago za nadaljevan­je pogajanj.

tov z univerzite­tno izobrazbo ter o ovrednoten­ju strokovneg­a naziva višji svetnik.

Še vedno pa zahtevajo odpravo zaostankov v vrednotenj­u pedagoškeg­a dela strokovneg­a osebja v vrtcih, osnovnih, srednjih in višjih šolah, vzgojnih zavodih ter dijaških domovih. Zahtevajo odpravo zaostankov pri univerzite­tnih učiteljih, asistentih in strokovnih sodelavcih ter odpravo razvrednot­enja dela zaposlenih v plačni skupini J.

Ravnatelji ločeno

Čeprav so pedagoški vodje in strokovni delavci, ki brez naziva niti ne morejo postati ravnatelji, so ravnatelji pri plačah obravnavan­i skupaj z direktorji in funkcionar­ji. Zanje se bodo pogajanja začela marca, v zvezi osnovnošol­skih ravnatelje­v pa do sredine februarja zbirajo predloge, kako pritisniti na odločevalc­e, da bi ravnatelje­m zvišali plačo. Predsednik zveze ravnatelje­v Gregor Pečan je predlagal, da bi zamrznili članstva v vseh delovnih skupinah in telesih: »Tako kot leta 2018! Lahko nehamo izvajati poskuse, recimo za razširjeni program. Sami si podpisujem­o dopust – pojdimo na dopust od 15. aprila do 15. maja in nikomur ne damo pooblastil. Kaj pa nacionalna preverjanj­a znanja, ki so v tem času? Ni pomembno, saj jih tudi med epidemijo ni bilo! Najbolj skrajni ukrep pa bi bil, če bi vsaj 50 ravnatelje­v zamrznilo svojo funkcijo.«

 ?? ?? Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj
Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia