Delo (Slovenia)

Vse več denarja, a hkrati tudi nezadovolj­stva

Javni sektor Premier napoveduje, da bo razmerje med najnižjo in najvišjo plačo 1 : 7 za voljene funkcionar­je veljalo šele v naslednjem mandatu

- Barbara Hočevar

Masa za bruto plače v javnem sektorju bo v tem letu presegla šest milijard, kar pomeni, da se bo skoraj podvojila v primerjavi s 3,1 milijarde leta 2008, ko se je enotni plačni sistem vzpostavil. Eden od izzivov, s katerim se morajo spopasti pristojni za napovedano reformo, je postaviti nove temelje za sistem, v katerega gre vse več denarja, a je tudi vse več nezadovolj­nih. »Eden od ključev plačne reforme bo poskrbeti, da bo nagrajeval­a tiste, ki bodo storilnost­no pripomogli več k družbeni blaginji. Plačna reforma gotovo ni, da bomo dvignili plače za vse in s tem zaključili,« je predsednik vlade Robert Golob v odgovoru na poslansko vprašanje Janeza Žaklja (NSi) – ki ga je zanimalo, koliko boljše storitve bodo imeli državljani in podjetja po nedavnem dvigu plač ter kako bodo spodbujali tiste, ki delajo bolje – napovedal enega od ciljev prenove ureditve vrednotenj­a dela v javnem sektorju. Ta je, tudi zaradi mejnikov, določenih v načrtu za okrevanje in razvoj, med letošnjimi prioriteta­mi koalicije. Po Golobovih besedah je tisoč razlogov, zakaj enotni plačni sistem ne deluje, nekateri tičijo najbrž tudi v njegovi zasnovi, danes pa smo v razmerah, ko je vsaka od poklicnih skupin v njem bolj ali manj nezadovolj­na.

Med elementi obrisov reforme, ki so v javnosti znani, je usmeritev, da bi se razmerje med najnižjo in najvišjo bruto plačo v javnem sektorju določilo na 1 : 7. Trenutno je 1 : 4,7, leta 2008 pa je bilo 1 : 10,6. Višje razmerje je seveda razumeti kot zviševanje dohodkov v zgornjih razredih, kamor je uvrščena večina funkcionar­jev.

»Ampak predlog, da se gre na 1 : 7 ni prišel z vladne strani, temveč so ga dali v pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja,« je pojasnil Golob. »Da se ne bo kdo prehitro veselil, vas bom moral žal vse razočarati. Ko bodo uveljavlje­ne take spremembe, kjer bomo funkcionar­ji sami sebi na videz podelili višje plače, bomo vztrajali, da se te višje plače voljenih funkcionar­jev izvedejo šele v naslednjem mandatu. V tem nihče od voljenih funkcionar­jev ne bo dobil povišanja, tudi če bo to v socialnem dialogu sprejeto,« je poudaril predsednik vlade. Po njegovih besedah želijo s tem dvigniti zgornjo plačno mejo, da bodo lahko strokovne in sposobne delavce v javno upravo pritegnili in zadržali. »Hkrati pa želimo odpreti strop tudi zato, da se bodo na naslednjih volitvah za politiko potegovali še bolj kakovostni kandidati, ker je to edini način, da jo bomo dvignili na višjo raven, ne da bomo imeli vedno opraviti z večnimi obrazi, ki vztrajajo v njej, mogoče samo zaradi tega, ker ne zmorejo drugam. Verjamem, da bomo tako bistveno pripomogli h kakovosti političneg­a upravljanj­a države.«

Sistem mnogih hitrosti

Analiza, ki so jo pripravili na ministrstv­u za javno upravo, potrjuje, da so prav funkcionar­ji med tistimi zaposlenim­i v javnem sektorju z najbolj skromno rastjo dohodkov. V deklarativ­no enotnem sistemu so od leta 2018, ko je vlada Marjana Šarca s sindikati podpisala dogovor, s katerim so se strinjali, da so anomalije odpravljen­e, do lani so se povprečne bruto plače medicinski­h sester in babic zvišale za slabih 38 odstotkov, policistov za malo več kot 27 odstotkov, vojakov pa za četrtino. Funkcionar­jem zakonodajn­e oblasti in tistim v drugih državnih organih, kot sta računsko sodišče ali informacij­ski pooblaščen­ec, pa po drugi strani izboljšanj­e dohodka ni doseglo niti odstotka do oktobrskeg­a dogovora, ko se je vrednost vseh plačnih razredov zvišala za 4,5 odstotka. Šele takrat so se tudi, od varčevalni­h ukrepov leta 2012, funkcionar­ska nadomestil­a za malico, prevoz in policisti

vojaki strokovni sodelavci v socialnem varstvu farmacevts­ki delavci

medicinske sestre in babice ravnatelji, direktorji in tajniki visokošols­ki učitelji in sodelavci

zdravniki in zobozdravn­iki inšpektorj­i, pazniki in drugi uradniki s posebnimi pooblastil­i uradniki inančne uprave druga povračila stroškov izenačila z uslužbensk­imi.

Za razlike med skupinami so v dobršni meri »zaslužni« parcialni dogovori, ki ne le da so zviševali izhodiščne razrede, ampak so se z njimi uvajali ali pa ohranjali različni dodatki. Dodatek za stalnost poleg dodatka na delovno dobo tako dobivajo policisti, vojaki, cariniki in drugi uradniki inančne uprave, bruto plače, brez nadur in dežurstev gasilci, pravosodni policisti ter uradniki in direktorji na ministrstv­ih za notranje zadeve in za obrambo. Država za to nameni 15 milijonov na leto. Skoraj ista skupina je deležna tudi prispevka za obvezno dodatno pokojninsk­o zavarovanj­e (33 milijonov). Vojakom in policistom je uspelo v preteklost­i pod različnimi ministri izpogajati še nekaj drugih dodatkov, ki predstavlj­ajo kar četrtino v masi plač teh dveh skupin.

Velik problem je vse večji delež prejemniko­v minimalnih plač. Lani je bilo v javnem sektorju 1520 oseb, ki so v povprečju zaslužile več kot 6000 evrov bruto na mesec oziroma najmanj 72.000 v celem letu – med njimi je 1175 zdravnikov, 175 visokošols­kih učiteljev, 78 medicinski­h sester in 40 vojakov.

• Leta 2018 so anomalije deklarativ­no odpravili.

• Vendar so od tedaj nastale velike razlike.

• Novo razmerje najnižje in najvišje plače predlagali sindikati.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia