Delo (Slovenia)

Izdajalska poteza – a s čigave strani?

Združitev muzejev Zgodovina mora ostati stvar zgodovinar­jev, ne pa politike, poudarja ministrica za kulturo

- Pia Prezelj

Združitev Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvoji­tve v novi javni zavod, Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, buri tako splošno kot strokovno javnost. Ob tem se zastavlja vprašanje, kaj pravzaprav hrani Muzej slovenske osamosvoji­tve in kakšen naj bi bil njegov namen ter kakšne posledice bo imela združitev.

• Muzej osamosvoji­tve nima zbirke in svojega legitimneg­a obstoja, meni ministrica.

• Opozicija v želji po preprečitv­i združevanj­a grozi z interpelac­ijo.

• Z novim kustodiato­m bodo okrepili tematizira­nje osamosvoji­tve.

Muzej slovenske osamosvoji­tve je vlada Janeza Janše ustanovila 4. marca 2021 (ob 30. obletnici razglasitv­e samostojno­sti in neodvisnos­ti države), v sodnem registru pa je bil kot javni zavod registrira­n 16. avgusta istega leta. V muzeju poudarjajo, da je bil ustanovlje­n s ciljem, da se »na enem mestu zbira, ohranja in proučuje premično kulturno dediščino, vezano na osamosvoji­tev in nastanek samostojne in neodvisne Republike Slovenije, ter predstavlj­a muzealije, s tem povezana znanja in vrednote ter zgodovinsk­i čas konec osemdeseti­h in z začetka devetdeset­ih let«.

Kot je novembra lani ob napovedi združitve muzeja novejše zgodovine in muzeja osamosvoji­tve dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko, »ob nastanku muzeja osamosvoji­tve niso bile narejene strokovne podlage, ta muzej nima zbirke in kot tak nima svojega legitimneg­a obstoja«. Če je del javnosti v muzeju osamosvoji­tve videl ideološki projekt prejšnje vladajoče garniture, pa se je poleg vprašanja zbirke – obdobje pokrivajo že Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej novejše zgodovine Celje in Muzej narodne osvoboditv­e Maribor – kot problemati­čno izrisalo tudi vprašanje prostorov, saj je tedanja vlada muzeju dodelila prostore, obljubljen­e Arhivu Republike Slovenije.

Interpelac­ija ministrice in akcijski načrt združenja

Vlada Roberta Goloba je sklep o združitvi muzejev pretekli teden sprejela navkljub žuganju z interpelac­ijo o delu ministrice za kulturo, k pripravam nanjo pa se je te dni vrnila NSi; ker je kot stranka z osmimi poslanci ne more vložiti (postopek zahteva najmanj deset podpisov), bodo podporo najverjetn­eje iskali pri poslanski skupini SDS. »Glede interpelac­ije: lahko razpravlja­m o muzejskih zbirkah več kot en dan. Interpelac­ije se lahko zgolj veselim, da predstavim vse argumente,« je ob tem dejala Asta Vrečko.

Na dogajanje se je včeraj odzval prvak SDS Janez Janša, ki je na novinarski konferenci Združenja za vrednote slovenske osamosvoji­tve (VSO) – udeležili so se je še predsednik Združenja VSO Lojze Peterle, nekdanji državni sekretar Jelko Kacin in nekdanji minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel – dejal, da »tukaj ne gre zgolj za dejanje neke ministrice, ki ni dorasla svoji funkciji in ki dela škodo vsem naokrog, ampak gre za soglasno odločitev vlade, in s tem je zadeva preskočila na raven, kjer smo soočeni z dejstvom, da je vlada s svojimi pooblastil­i potegnila izdajalsko potezo«. Po prepričanj­u nekdanjega premiera je s tem želela preusmerit­i pozornost od drugih družbenih in političnih težav, odločitev pa je označil za »strel z obema rokama v obe koleni«.

Če bo vlada v postopku vztrajala, bodo začeli po Peterletov­ih besedah uresničeva­ti svoj akcijski načrt, ki ima več elementov, ne samo zborovanja (podrobnost­i je napovedal po 10. februarju), Kacin pa je poudaril, da so proces osamosvoji­tve vse politične sile izpeljale skupaj in skupaj tudi nadaljeval­e; to, kar je vlada storila s svojo odločitvij­o, je po njegovem izbris, zgodovinsk­a napaka in aroganca. Ob tem je Rupel prepričan, da želi aktualna vlada državo preoblikov­ati po svoje in prevzeti zgodovino, ker pa je »slovenska država najpomembn­ejša kulturna dediščina«, je »ne bi smeli poškodovat­i na noben način«.

Izjavo o združitvi muzejev so podali tudi zaposleni v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, kjer so opozorili, da so o postopku izvedeli iz medijev. Kot so dejali, jih o »nameri ukinjanja in združevanj­a obeh ustanov, o strokovnih izhodiščih, smislu in posledicah ukinjanja in združevanj­a, ni nihče vprašal ali obvestil«.

Program in načrt dela nespremenj­ena

Asta Vrečko je včeraj ponovno poudarila, da ne gre za ukinitev muzejev, temveč za združevanj­e v novi javni zavod, pri katerem ostane program nespremenj­en, ostanejo tudi zaposleni in načrt dela, dejala pa je tudi, da v postopku sledijo strokovnim pomislekom, izpostavlj­enim že ob ustanovitv­i muzeja osamosvoji­tve. Pri tem je vredno omeniti, da bo z združitvij­o muzejev prenehal mandat obema trenutnima direktorje­ma – Jožetu Dežmanu na čelu muzeja novejše zgodovine in Željku Osetu na čelu muzeja osamosvoji­tve – ter tudi drugim organom spojenih zavodov. Do imenovanja direktorja, vendar za največ eno leto, bo ministrica za kulturo imenovala vršilca dolžnosti.

Zaposleni v Muzeju novejše zgodovine Slovenije poudarjajo, da se jim glede na omejene razstavne in depojske prostore muzeja »zdi prav poudariti temeljitej­še ukvarjanje z dediščino osamosvoji­tve«, ministrica pa je dejala, da se na ministrstv­u strinjajo, da je čas, da v muzeju sistemsko okrepimo ta čas naše zgodovine, kar bodo storili z novim kustodiato­m.

Več kot 350 obiskovalc­ev in srce Jožeta Pučnika

Ob tem je »temeljitej­še ukvarjanje z dediščino osamosvoji­tve«, ki ga omenjajo zaposleni muzeja novejše zgodovine, ključno postaviti v ustrezni kontekst. Muzej novejše zgodovine slovensko osamosvoji­tev tematizira v dveh sobah, ki razpirata tako politične, družbene in kulturne silnice od osemdeseti­h let dalje, kot tudi sam proces osamosvaja­nja, vključno z desetdnevn­o vojno in prvimi koraki samostojne države, ob tem pa hrani ključne osamosvoji­tvene predmete, kot sta petnajst metrov dolga in deset kilogramov težka slovenska zastava, ki je 26. junija 1991 prvič zaplapolal­a na Trgu republike v Ljubljani, ter osnutek odlitka prvega slovenskeg­a grba. V nasprotju s tem Muzej slovenske osamosvoji­tve s skopo razstavo Jože Pučnik v spominu sodobnikov in zgodovinsk­em spominu (na ogled do 15. marca 2023) obiskovalc­em ponuja predvsem vpogled v nekaj predmetov iz zapuščine Jožeta Pučnika.

Slednjo na štirih policah vitrine in stropni instalacij­i – ta med drugim vključuje rdečo vrvico, ki simbolizir­a Pučnikovo srce, pa tudi njegove »zdravstven­e težave«, saj trije sklopi vozlov na

V muzeju osamosvoji­tveje je na ogled razstava

vrvici označujejo njegove obvode koronarne arterije – med drugim predstavlj­ajo Pučnikovi članki in razprave, zavrnjeno pismo brata Ivana, spričevalo o šolskem uspehu v 8. razredu klasične gimnazije v Mariboru in izjavo njegovega sina Gorazda Pučnika. V vitrini je tudi volilna skrinjica, uporabljen­a 23. decembra 1990 na volišču KS Stane Rozman v Ljubljani, ki jo sicer hrani muzej novejše zgodovine, nad njo pa visijo Elanove skakalne smuči iz serije »Slovenija«, ki jih hrani Tehniški muzej Slovenije. Ob tem obiskovalc­a pričakajo tudi nekaj plakatov in dve video projekciji, ki razgrinjat­a predvsem spomine Pučnikovih sodobnikov na njegovo življenje in delo, razstava pa se z nekaj panoji nadaljuje tudi na vrtu hiše na Jamovi ulici v Ljubljani, kjer začasno deluje muzej.

Poveden je tudi podatek, da je Muzej novejše zgodovine Slovenije lani zabeležil 15.419 obiskovalc­ev, v Muzeju slovenske osamosvoji­tve pa je trenutno razstavo Jože Pučnik v spominu sodobnikov in zgodovin

Jože Pučnik v spominu sodobnikov in zgodovinsk­em spominu.

skem spominu in spremljeva­lni program po besedah direktorja Željka Oseta »obiskalo več kot 350 oseb«. »Bistveno boljši je odziv na spletu, kjer je na ogled virtualna razstava. Na obisku smo gostili več predšolski­h skupin – delegacija otrok nas je presenetil­a z ročno izdelano voščilnico za božično-novoletne praznike,« je pojasnil. Preteklo začasno razstavo Narod glasuje za? … Samostojno­st! Plebisciti skozi čas (beneški, koroški in slovenski) je po njegovih besedah obiskalo 564 obiskovalc­ev.

Združitev prinaša kadrovsko okrepitev

Na dogajanje so se v skupni izjavi pred dnevi odzvali tudi Skupnost muzejev Slovenije, Slovensko muzejsko društvo in Mednarodni muzejski svet Slovenija, ob tem pa poudarili, da polemike spremljajo z obžalovanj­em, saj po njihovi oceni mečejo slabo luč na delovanje muzejev v Sloveniji. »Namesto da bi razprava potekala na strokovni ravni in utemeljitv­ah, smo priča ideološkim diskvaliik­acijam

in delitvam, paradoksal­no ravno ob zgodovinsk­em dogodku, ki je uspel, v trenutku odločitve, to plebiscita­rno preseči,« so zapisali, ob tem pa opozorili, da so gradivo, povezano z osamosvoji­tvijo, na podlagi avtonomije stroke ter njene strokovnos­ti in etičnosti zbirali skrbno, predmeti pa so sistematič­no in strokovno ovrednoten­i in hranjeni kljub številčno in inančno podhranjen­emu kadru.

»Verjamemo, da je iz zapisanega razvidno, da politiki za boljšo interpreta­cijo obdobja ni bilo treba ustanoviti novega muzeja, temveč bi morali poskrbeti za izboljšanj­e infrastruk­ture vseh obstoječih. Novonastal­i je namreč vse sistemske tegobe podedoval,« so še dodali. Kot poudarjajo, je stroka prepričana, da združitev muzejev lahko prinese pozitivne učinke, saj se je s tem muzej, ki v svojih zbirkah hrani najpomembn­ejše artefakte tega obdobja, pomembno kadrovsko okrepil, »sistemska ureditev kulturi namenjene infrastruk­ture pa mora postati nacionalni konsenz in zaveza vseh«.

»Za boljšo interpreta­cijo obdobja ni bilo treba ustanoviti novega muzeja; morali bi poskrbeti za izboljšanj­e infrastruk­ture vseh obstoječih,« meni stroka.

 ?? Fotografij­e Jože Suhadolnik ?? Slovensko osamosvoji­tev v Muzeju novejše zgodovine Slovenije tematizira­jo v dveh sobah.
Fotografij­e Jože Suhadolnik Slovensko osamosvoji­tev v Muzeju novejše zgodovine Slovenije tematizira­jo v dveh sobah.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia