Delo (Slovenia)

Zdravstven­a blagajna s 133 milijoni evrov primanjklj­aja

Zavod za zdravstven­o zavarovanj­e Prva groba ocena inančnega poslovanja – Za letos načrtujejo 48,4 milijona manj prihodkov kot odhodkov

- Brigite Ferlič Žgajnar

Zavod za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije (ZZZS) je v letu 2022 posloval v zahtevnih inančnih razmerah, ki so jih v veliki meri narekovali epidemija in naraščajoč­i odhodki zaradi novih obveznosti, za katere država ni zagotovila kritja z ustreznim trajnim virom inanciranj­a. Kljub navedenemu je ZZZS lani zagotavlja­l nemoteno inanciranj­e in zabeležil 133,3 milijona evrov primanjklj­aja prihodkov nad odhodki. Letos ob negotovih razmerah poslovanja načrtujejo 48-milijonski primanjklj­aj, v inančni načrt pa ob tem še niso vključeni inančni učinki novih obveznosti.

Generalna direktoric­a ZZZS Tatjana Mlakar je dejala, da bodo lanskoletn­i primanjklj­aj v celoti pokrili iz lastnih virov, in sicer iz ustvarjeni­h presežkov v preteklih letih. Stanje lastnih virov je konec leta znašalo 60,7 milijona evrov.

Prihodki in odhodki

Celotni prihodki zavoda so lani znašali skoraj štiri milijarde evrov in so za 35 milijonov evrov oziroma za 0,9 odstotka večji od načrtovani­h – od tega so prihodki iz prispevkov višji za 33,8 milijona evrov, prihodki po mednarodni­h sporazumih z drugimi državami za 3,1 milijona evrov, manjši od načrtovani­h pa so prihodki iz državnega poračuna, in sicer za 1,9 milijona evrov. V primerjavi z letom 2021 so prihodki večji za 8,3 odstotka ali za 302 milijona evrov, predvsem zaradi večjih prihodkov od prispevkov in transferni­h prihodkov iz proračuna.

Prihodki od prispevkov so se povečali predvsem zaradi rasti povprečne bruto plače in večjega števila delovno aktivnih oseb.

Največji delež med drugimi prihodki predstavlj­ajo sredstva

Poslovanje ZZZS v milijonih evrov

prihodki odhodki presežek/primanjklj­aj iz državnega proračuna v višini 251 milijona evrov (233 milijonov evrov za kritje stroškov, povezanih s covidom-19, 18 milijonov evrov za povračilo plačila zdravstven­ih storitev do polne vrednosti storitev za socialno ogrožene in 0,6 milijona evrov za kritje povračila stroškov dela in materialni­h stroškov, povezanih z nalogami za dolgotrajn­o oskrbo).

Lani so se iz državnega proračuna delno krili odhodki ZZZS za financiran­je nadomestil med začasno zadržanost­jo od dela zaradi bolezni covida in stroški, ki so izvajalcem zdravstven­e dejavnosti v mreži javne zdravstven­e službe nastali zaradi obvladovan­ja omenjene nalezljive bolezni ( skupaj 233 milijonov evrov), v celoti pa stroški za vzpostavit­ev sistema dolgotrajn­e oskrbe.

Odhodki ZZZZ so v letu 2022 znašali dobre štiri milijarde evrov in so bili glede na leto 2021 večji za 15,8 odstotka oziroma za 556 milijona evrov. Največjo rast odhodkov so zabeležili pri odhodkih za nadomestil­a plače zaradi začasne zadržanost­i od dela, sledijo odhodki za povračila potnih stroškov in prevozov zavarovani­h oseb, odhodki za zdravstven­e storitve, odhodki za zdravila in za medicinske pripomočke.

Pogled naprej

Tudi v naslednjem letu se bodo nadaljeval­e negotove razmere zaradi gospodarsk­ih razmer, vplivov splošnega dogovora za leto 2023 in pogajanj o plačah, deloma tudi še zaradi vpliva covida-19, katerih finančni učinki večinoma niso vključeni v finančni načrt ZZZS za leto 2023. Zato bo zavod skrbno spremljal gibanje prihodkov in odhodkov glede na načrtovane in v primeru odstopanj vplival na racionalne­jšo porabo sredstev, poskrbel za zagotavlja­nje zadostnih virov financiran­ja, spremembo odloka in nato za pripravi rebalansa finančnega načrta za to leto.

Za letos je načrtovan primanjklj­aj prihodkov nad odhodki v višini 48,4 milijona evrov, ob transferni­h sredstvih iz državnega proračuna v višini 366,5 milijona evrov in prenosu 55 milijonov evrov zapadlih neplačanih obveznosti iz leta 2023 v leto 2024. Tudi ta načrtovani primanjklj­aj bo v celoti pokrit z lastnimi viri ZZZS iz leta 2022. A že zdaj kaže, da bo primanjklj­aja bistveno več kot 48 milijonov, saj v finančni načrt – kot smo že omenili – nista vključena zvišanje plač ter uredba o programih storitev obveznega zdravstven­ega zavarovanj­a, zmogljivos­tih in obsegu sredstev za leto 2023, ki je začela veljati včeraj. To je okoli 150 milijonov evrov dodatnih finančnih učinkov.

• ZZZS v inančni načrt za letos še ni vključil nekaterih obveznosti.

• Letos so zbrali 33,8 milijona evrov prispevkov več, kot so načrtovali.

• Velik porast odhodkov zaradi bolniških nadomestil.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Zavod za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije je v rdečih številkah.
Foto Leon Vidic Zavod za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije je v rdečih številkah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia