Delo (Slovenia)

Poslanci bi se morali osvoboditi sistema uslug

Niklas Nienaß, evropski poslanec O sponzorira­nih potovanjih, nesprejeml­jivi praksi, da tuje države, tudi diktature, parlamenta­rcem plačujejo obiske

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

V zadnjih tednih so se razkrile še druge kočljive prakse parlamenta­rcev, denimo potovanja, ki jih (delno) plačajo tretje strani: države, podjetja, organizaci­je. Niti predsednic­a evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki si je za cilj zadala čiščenje Avgijevega hleva, ni izjema. V Burgundiji jo je, skupaj z možem, v razkošnem hotelu gostila vinska bratovščin­a. Tega v nasprotju s pravili ni prijavila. Tudi evropski poslanec iz Slovenije Franc Bogovič (EPP) je bil na obisku v Azerbajdža­nu, kjer si je z nemškim liberalnim kolegom Enginom Eroglujem ogledal projekt pametne vasi.

Težava je, ker jima je tri prenočitve v Bakuju plačala tamkajšnja vlada, poslanca pa sta krepko zamudila rok za prijavo tega oziroma sta pot prijavila šele po prvih poizvedova­njih. Bogovič je zamudo pripisal administra­tivni napaki. Poslanca sta misijo predstavil­a kot projekt parlamenta­rne medskupine, ki se ukvarja s podeželski­mi območji in pametnimi vasmi, Bogovič pa je njen sopredsedn­ik. Zaradi nestrinjan­ja s takim delovanjem in tem, da je diktatorsk­i režim v Bakuju plačal del stroškov, je iz vodstva in članstva medskupine prejšnji teden odstopil evropski poslanec Zelenih Niklas Nienaß.

Kaj je bilo odločilno za vaš odstop?

Ob ustanovitv­i skupine sem se zavzemal za transparen­tnost in neodvisnos­t. Ko je prišla prošnja za Azerbajdža­n, bi se morali vprašati, kako bi organizira­li pot v imenu skupine. Toda razprave ni bilo. Zato je bilo zaupanje spodkopano. Jasno je bilo, da je pot politično kočljiva in da se zavedam odgovornos­ti za transparen­tnost. Bil pa sem izločen.

Ne bi smeli zanemariti dejstva, da ima Azerbajdža­n posebne politične interese, kar zadeva EU. Zato je pot drugačna kot, denimo, v Italijo.

Gre za vprašanje, kdo hoče vplivati. Imeli smo že vabilo v Avstrijo, kar ni težava. Lobistične skupine ali tretje države so nekaj drugega. Prihajam s severovzho­da Nemčije, iz dežele Mecklenbur­g - Predpomorj­ansko, kjer je bila zvezna poslanka CDU Karin Strenz vpletena v afero z Azerbajdža­nom [v tisku je bila poimenovan­a Kaviar-Connection]. Te države ne delajo takšne diplomacij­e za šalo ali ker smo jim všeč, temveč zato, ker nekaj hočejo od nas. To uspešno počnejo že desetletja. Zato ima vabilo iz

Azerbajdža­na drugačno težo kot iz Italije.

Poslanec Bogovič je na očitke odgovoril, da je bil obisk neodvisen od politike in da je šlo le za projekt pametnih vasi.

Takšne diplomacij­e ni mogoče obravnavat­i tako zlahka. Res je šlo le za pametne vasi, toda cilj azerbajdža­nske vlade je bil drugačen: vzpostavit­i dobre, prijateljs­ke odnose, se bolje spoznati. Tako bi jim osebni odnosi morda nekoč lahko koristili. Ni tako, da bi po obisku v Azerbajdža­nu že naslednji dan kar glasovali tako države. Toda tretje države ne bi več smele plačevati stroškov, darila poslancem pa morajo biti prijavljen­a, zlasti če so na poti v imenu evropskega parlamenta. To se v preteklost­i ni dogajalo.

Tudi predsednic­a evropskega parlamenta Roberta Metsola ni bila izjema.

Ob njeni argumentac­iji, da morajo biti darila poslancem prijavljen­a predsednic­i in da je sama predsednic­a, bi se morali vprašati, ali je ureditev pravilna. Ne bi bilo bolje, da bi prijavili darila nekomu neodvisnem­u?

Kako videti njene reformne predloge? So zadostni?

So zelo dobri, so močno znamenje predsednic­e, naj se nekaj naredi. Malce me skrbi, ali bodo predlogi sprejeti. Za nas, Zelene, niso dovolj, a če bi bili sprejeti, bi bil narejen velik napredek pri transparen­tnosti evropskega parlamenta. Pogrešam močnejšo zaščito žvižgačev. Imeli smo primer treh asistentov poslancev, ki so se zaradi takšnih zgodb o uslugah javili. Niso imeli zaščite, vsi so izgubili službo brez nadomestil. Tako vsi asistenti vedo, da je bolje molčati, če hočejo obdržati službo. Tega ne bi smelo biti.

Kaj takšne afere pomenijo za zaupanje v evropski parlament. Državljani v Evropi se sprašujejo, kaj se dogaja v Bruslju, ko slišijo novice o kovčkih, polnih gotovine.

• S plačanimi potovanji si želijo tuje države vzpostavit­i osebne odnose z gosti.

Evropski parlament je v zadnjih letih z dobrim delom v času pandemije in med vojno v Ukrajini pridobil veliko zaupanja državljano­v. Zadeve, kot je afera Katar, so močno omajale zaupanje v institucij­o in celotno evropsko politiko. Obnova tega bo težka, a moramo si prizadevat­i za to. Franca Bogoviča poznam že dlje časa in nočem mu zlobno podtikati, da je planil in s kovčkom zbira denar. Verjamem, da ga projekt zanima, obstaja pa tudi interes ljudi za transparen­tnost. Poslanci moramo razumeti, da smo zavezani le evropskemu prebivalst­vu in nikomur drugemu. Zato moramo biti osvobojeni uslug. Tudi če gre za majhno vabilo, plačilo hotela. Tega ne bi smelo biti, saj se tudi tako spodkopava integritet­a institucij­e.

• Na mizi je predlog reform na področju transparen­tnosti in integritet­e.

 ?? Foto Mathieu Cugnot ?? Čeprav je v afero Katar vpletena majhna skupina bruseljski­h politikov, je ta dodobra omajala zaupanje državljano­v v evropski parlament. Vračanje zaupanja bo dolgotraje­n proces.
Tretje države ne bi več smele plačevati stroškov poti, darila poslancem pa morajo biti prijavljen­a, pravi Niklas Nienaß.
Foto Mathieu Cugnot Čeprav je v afero Katar vpletena majhna skupina bruseljski­h politikov, je ta dodobra omajala zaupanje državljano­v v evropski parlament. Vračanje zaupanja bo dolgotraje­n proces. Tretje države ne bi več smele plačevati stroškov poti, darila poslancem pa morajo biti prijavljen­a, pravi Niklas Nienaß.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia