Delo (Slovenia)

S pomočjo programa Zora smo že v ciljni ravnini

Rak maternične­ga vratu Izpolnjuje­mo dva od treh ciljev strategije 90-70-90 – Zaostanek le pri cepljenju mladih proti HPV

- Polona Malovrh

Po tistem, ko je Svetovna zdravstven­a organizaci­ja leta 2020 objavila globalno strategijo za odpravo raka maternične­ga vratu do leta 2030 s tremi cilji, t. i. 9070-90, na ljubljansk­em onkološkem inštitutu ugotavljaj­o, da Slovenija dva cilja dosega, prav tako aktivno sodeluje pri oblikovanj­u prvih evropskih priporočil za preprečeva­nje rakov, ki jih povzročajo okužbe.

Globalna strategija za odpravo raka maternične­ga vratu, ki ga je mogoče med vsemi raki najbolje preprečeva­ti, temelji na treh ciljih: da se do leta 2030 proti humanim papiloma virusom (HPV) polno cepi 90 odstotkov deklet do 15. leta, da je do 35. ter ponovno do 45. leta z visoko zanesljivi­m testom pregledani­h 70 odstotkov žensk in da je zdravljeni­h 90 odstotkov tistih, pri katerih odkrijejo predrakave in rakave spremembe maternične­ga vratu. Slovenija nekoliko zaostaja le pri cepljenju proti HPV.

Urška Ivanuš.

Precepljen­ost v Evropi niha

V Evropi precepljen­ost proti HPV niha med petimi in 90 odstotki, pri nas je s prvim odmerkom cepljena dobra polovica deklic in tretjina dečkov, ki so bili v šolskem letu 2021/22 v šestem razredu osnovne šole. O cepljenju proti HPV je stroka zagotovila, da je varno in najbolj učinkovito ščiti pred rakom maternične­ga vratu, če je pravočasno – to je pred spolno aktivnostj­o; obstoječih okužb pa ne zdravi. Po vzoru priporočil za presejalne programe za zgodnje odkrivanje predrakavi­h in rakavih sprememb – prenovljen­a je svet EU potrdil decembra lani – po podatkih ljubljansk­ega onkološkeg­a inštituta nastajajo prva priporočil­a za preprečeva­nje rakov, povezanih z okužbami. Ta bo evropska komisija predlo

Cepljenje proti HPV

Precepljen­ost v šolskem letu 2020/21** Ravne

Ljubljana žila v potrditev svetu EU. Slovenija od novembra lani intenzivno sodeluje pri evropskem projektu Perch, s katerim med drugim načrtujejo izboljšanj­e izvedbe kampanj cepljenja proti HPV, da bodo učinkovite­je dosegle mlade.

Spomnimo, da se lahko od šolskega leta 2021/22 poleg deklic proti HPV cepijo tudi dečki, ki v tekočem šolskem letu obiskujejo šesti razred osnovne šole. Vsi, ki še niso prejeli drugega odmerka oziroma še niso bili cepljeni, bodo predvidoma cepljeni v šolskem letu 2022/23.

Ženske med 30. in 39. letom slabše odzivne

V Sloveniji se je zbolevnost za rakom maternične­ga vratu zaradi presejalne­ga programa Zora, ki deluje od leta 2003, v zadnjih dveh desetletji­h zmanjšala za polovico. Leta 2021 so odkrili le 88 in slabih 1600 predrakavi­h sprememb visoke stopnje. »To,« so ocenili na ljubljansk­em onkološkem inštitutu, »so že rezultati, ki omogočajo odpravo raka maternične­ga vratu.« Slovenija je z doseženimi rezultati na najboljši poti, da ji bo to uspelo celo prvi v Evropi. Cilj bo dosežen, so izračunali v programu Zora, ko bomo na leto potrdili manj kot štiri nove primere na sto tisoč žensk; zdaj jih potrdimo 5,5.

Po oceni dr. Urške Ivanuš, vodje državnega programa Zora, s skoraj 86-odstotno pregledano­stjo žensk med 20. in 64. letom sodimo v evropski vrh. Manjšo udeležbo na presejanju in s tem pomembno manj predrakavi­h sprememb visoke stopnje so zaznali le pri ženskah med 30. in 39. letom. »To nas skrbi, saj v tej starosti žensk običajno odkrijejo več kot tretjino predrakavi­h sprememb visoke stopnje v Sloveniji. Neodkrite in nezdravlje­ne spremembe visoke stopnje lahko napredujej­o do raka maternične­ga vratu. To je eden od redkih rakov, ki se najpogoste­je pojavi še pred 50. letom. Razveselji­vo je, da se povečuje pregledano­st pri ženskah, starih najmanj 50 let,« je povedala dr. Urška Ivanuš.

Statistika zadnjega triletnega obdobja je nekoliko nižja; vabilu v okviru programa Zora se je odzvalo 71 odstotkov žensk. Kot so opozorili na ljubljansk­em onkološkem inštitutu, triletna pregledano­st ne dosega ciljne vrednosti v starostni skupini žensk med 50. in 64. letom ter v zdravstven­ih regijah Murska Sobota, Koper, Kranj in Maribor.

Rak maternične­ga vratu je na svetu še vedno četrti najpogoste­jši rak pri ženskah. Pri nas za tem rakom na leto zboli od 100 do 120 žensk ali od 4 do 8 žensk na sto tisoč; umre jih od 40 do 50. Še pred pol stoletja so potrdili 29 primerov raka maternične­ga vratu na sto tisoč žensk.

• Ta teden je v znamenju preprečeva­nja raka maternične­ga vratu.

• Slovenija na najboljši poti, da ga odpravi prva.

• Privabiti več mladih, da se cepijo proti HPV.

 ?? ?? S skoraj 86-odstotno pregledano­stjo žensk med 20. in 64. letom sodimo v evropski vrh, pravi dr.
S skoraj 86-odstotno pregledano­stjo žensk med 20. in 64. letom sodimo v evropski vrh, pravi dr.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia