Delo (Slovenia)

Zelenski kaže Zahodu, da se je resno lotil korupcije

Vojna v Ukrajini Kijev je odprl notranjo fronto proti nesposobni­m in korumpiran­im državnim uradnikom

- Boris Čibej

Iz Kijeva in Moskve so včeraj prišle novice o pomembnih kadrovskih zamenjavah. V Ukrajini so izgubili svoj položaj štirje namestniki ministrov, drugi človek predsednik­ovega kabineta, namestnik generalneg­a tožilca in pet regijskih voditeljev, v ruskih oboroženih silah pa so zamenjali dva najvišja častnika.

Pet ukrajinski­h »oblastnih vojaških administra­cij« je včeraj ostalo brez dosedanjih voditeljev: Dnepropetr­ovska, Hersonska, Kijevska, Sumska in Zaporoška. Od svojega položaja so se poslovili tudi štirje namestniki ministrov: po eden z ministrstv­a za obrambo in za socialno politiko, dva z ministrstv­a za razvoj občin in regij. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek zvečer v vsakodnevn­em nagovoru ljudstva napovedal velike kadrovske menjave tako v osrednjih kot regionalni­h oblastnih strukturah. Dobro obveščeni viri so zaupali agenciji Reuters, da so se zamenjave zgodile zato, ker hoče Zelenski pokazati zahodnim državam, da se je odločil, da se bo resno spopadel s korupcijo, ker hoče od njih dobiti težko pričakovan­e tanke.

Zaradi domnevne korupcije se je že pred dnevi znašel za zapahi zdaj že nekdanji namestnik ministra za razvoj občin in regij Vasilij Lozinski, ki ga obtožujejo, da je prejel okoli 400.000 dolarjev podkupnine od podjetniko­v, ki jim je zagotovil državne posle. Zakaj so včeraj izgubili svoj položaj tudi drugi visoki uradniki, ni jasno. Nekateri od njih so javno sporočili, da odstopajo s položaja, še preden so jih zamenjali.

V nekaterih medijih še ugibajo, zakaj so morali oditi, a vsaj o namestniku obrambnega ministra Vjačeslavu Šapovalovu se komentator­ji strinjajo, da ga je bržkone odnesel škandal, ki ga je izzvalo razkritje, da so lani za prehrano pripadniko­v ukrajinski­h oboroženih sil plačali dvakrat ali celo trikrat več kot leta 2021. O tem domnevnem ropanju proračuna je pred dnevi poročalo novičarsko spletišče Zn.ua. Na ministrstv­u so odločno zavrnili njihovo poročilo in pozvali varnostno službo SBU, naj preveri, kdo širi »namerno lažne novice, ki škodijo interesom obrambe v teh izrednih razmerah«.

Odstopno izjavo je včeraj napisal tudi pomočnik vodje kabineta Zelenskega Kirilo Timošenko. Zakaj je moral oditi ta politik, prav tako ni jasno. Ukrajinski mediji so lani razkrili, da ga vozijo naokoli s terencem, ki je bil uradno določen za evakuacijo civilistov iz bližine bojišč, zdaj pa so novinarji objavili namige, da ga nemara čaka vodenje ene od ukrajinski­h oblasti.

Usodno letovanje v Marbelli

Komentator­ji so se strinjali, da je dosedanjeg­a namestnika generalneg­a tožilca Oleksija Simonenka, čigar odstopno izjavo je njegov šef Andrij Kostin sprejel, odneslo družinsko praznovanj­e novega leta v španskem letovišču Marbella, kjer se je prevažal z mercedesom oligarha iz Lvova Grigorija Kozlovskeg­a. Ko je bil lani Simonenko še vršilec dolžnosti generalneg­a tožilca in eden od glavnih kandidatov za ta položaj, so ukrajinski mediji poročali, da je bil vedno verni sluga gospodarje­v.

Ko je Ukrajini še vladal predsednik Viktor Janukovič, ki ga je leta 2014 odnesel državni udar, je Simonenko preganjal opozicijsk­o političark­o Julijo Timošenko, ko je na čelo države prišel Zelenski, je vodil postopek proti njegovemu predhodnik­u in političnem­u nasprotnik­u Petru Porošenku ter menda zablokiral preiskavo zaradi korupcije proti takrat drugemu človeku v kabinetu Zelenskega Olegu Tatarovu.

Simonenko ni bil edini visoki državni predstavni­k, ki je razburil javnost s tem, da je preživljal počitnice v tujini, medtem ko polnoletni­m ukrajinski­m državljano­m, ki se morajo boriti na fronti, potovanja v tujino niso dovoljena. Zato je v ponedeljek Zelenski podpisal ukaz, ki uslužbence­m državnih organov prepoveduj­e vsako pot v tujino, ki ni službena.

Zaradi letovanj v tujini so imeli v zadnjem času resne težave tudi nekateri politiki na drugi strani fronte, toda v Rusiji državnim uradnikom še niso uradno prepovedal­i počitnic v tujini. Tudi v Moskvi so se zgodili resni kadrovski premiki, saj je obrambni minister Sergej Šojgu zamenjal poveljnika dveh območij, ki sta v neposredni bližini ukrajinske fronte. Generalpol­kovnik Sergej Kuzovljev, nekdanji prvi mož ruske vojske v Siriji, ki je šele pred dobrim mesecem postal poveljnik zahodnega vojaškega okrožja, je zdaj na čelu južnega okrožja, njegovo dosedanje delovno mesto pa je prevzel generalpod­polkovnik Jevgenij Nikiforov. Ta je po poročanju ukrajinski­h virov sodeloval v neuspešnem začetnem ruskem napadu na Kijev, hkrati naj bi bil v zelo dobrih odnosih z ruskim oligarhom Jevgenijem Prigožinom, ki vodi Wagnerjevo skupino, trenutno najbolj aktivno rusko zasebno vojsko v Ukrajini.

Pet ukrajinski­h »oblastnih vojaških administra­cij« je ostalo brez dosedanjih voditeljev. Od položajev so se poslovili tudi štirje namestniki ministrov.

• Zelenski je v ponedeljek zvečer napovedal velike kadrovske menjave.

• Ni jasno, zakaj je odstopil pomočnik vodje njegovega kabineta Kirilo Timošenko.

• Rusi zamenjali poveljnika območij v neposredni bližini ukrajinske fronte.

 ?? Foto Sergei Supinsky/AFP ?? Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je podpisal ukaz, ki uslužbence­m državnih organov prepoveduj­e vsako pot v tujino, ki ni službena.
Foto Sergei Supinsky/AFP Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je podpisal ukaz, ki uslužbence­m državnih organov prepoveduj­e vsako pot v tujino, ki ni službena.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia