Delo (Slovenia)

Mir ni samoumevna smer v prihodnost

Francija Predsednik Emmanuel Macron je napovedal krepko povečanje vojaškega proračuna

- Mimi Podkrižnik

Javna dikcija se ves čas spreminja. Že leta se politično-medijsko zaostruje, z vojno v Ukrajini, ki zdaj traja skoraj leto dni, se je še občutneje zradikaliz­irala. Francoski predsednik Emmanuel Macron je poleti, denimo, govoril o »vojnem gospodarst­vu«, v katerem da se bomo morali organizira­ti dolgoročno, zato je za prihodnost ključno povečevati vojaški proračun. Francozi ga bodo, kot je ponovil pred dnevi, v naslednjih šestih letih krepko dvignili.

Konec prejšnjega tedna je predsednik Macron obiskal letalsko vojaško oporišče v Mont-de-Marsanu, v departmaju Landes na jugozahodu Francije, kakor ob vsakem začetku leta slavnostno nagovoril vojsko in obljubil povečanje vojaškega proračuna v obdobju 2024–2030 na 413 milijard evrov. V pripravi je zakon, s katerim naj bi dosegli, da bo francoska vojska »učinkovite­jša in uspešnejša«. V primerjavi z dosedanjim­i zakonskimi rešitvami to pomeni okoli tretjinsko inančno povišanje, kajti za obdobje 2019–2025 je bilo obrambi odmerjenih 295 milijard evrov, pred tem je bilo denarja še manj.

Nikdar zamujati v vojni

V govoru, ki je dostopen, denimo, na twiterju Elizejske palače, je prvi med Francozi poudaril, kako zelo »francoski narod zaupa vojski« in kako zelo je »hvaležen za vse, čemur se odrekajo zaposleni v njej«. A kakor je brž pridal, je tema prihodnost: in ker se bodo v naslednjih letih resne grožnje kopičile in je po svetu že toliko nasilja, se je treba nanjo ustrezno pripraviti. »S tem zakonom si želimo ustrezno izuriti našo vojsko in zagotoviti Franciji, da bo lahko uspešno branila lastno suverenost.« Francija da ne sme »nikdar zamujati v vojni«, ki se v sodobnosti premnevneg­a podpiranja kurdskih upornikov. Spor med državama je včeraj komentiral tudi inski zunanji minister Pekka Haavisto, ki je prepričan, da obe strani potrebujet­a »time out«. Haavisto ni izključil možnosti, da bi lahko Finska zaradi zapletov v sporu s Turčijo vstopila v Nato pred Švedsko. obraža kot še nikoli in ima nič koliko obrazov, od analognih do hibridnih in visokotehn­oloških, ampak mora biti »pripravlje­na na konlikt, ki se lahko pojavi« ...

Med drugim je izpostavil, da je treba okrepiti francoske oboza zagotavlja­nje učnih priložnost­i za otroke v Ukrajini in državah, ki gostijo begunce. Na tisoče šol, vrtcev ali drugih izobraževa­lnih ustanov po državi je bilo poškodovan­ih ali uničenih zaradi eksplozivn­ega orožja. Obenem mnogi starši in skrbniki zaradi nevarnosti nočejo, da otroci obiskujejo pouk v živo, je poročala STA. rožene sile tako v Franciji, sploh čezmorski, kot povsod drugod, kjer so že navzoče, in sploh da je treba dobro opremiti specialne enote. Dejal je tudi, da bi morali za polovico povečati protiletal­ske kapacitete in prav tako vesoljske zmogljivos­ti. Za povrhu naj bi za 60 odstotkov povečali obveščeval­ni proračun in podvojili število rezervisto­v; za zdaj jih je 40.000. Vojaki dojemajo vojsko in vojno najbrž predvsem po vojaško, laiku pa lahko pred

413 mrd €

naj bi znašal vojaški proračun v obdobju 2024–2030

sednikove besede o »nujni pripravlje­nosti na konflikt stoletja« odmevajo kar srhljivo. Mir ni več samoumevno prevladujo­ča smer v prihodnost.

Francija ni Ukrajina

Zdaj že skoraj enoletna morija v Ukrajini je pokazala določene pomanjklji­vosti francoske bojne mašinerije in zlasti, kako resne so pretnje Evropski uniji. Toda macronizem je realen, zato pojasnjuje­jo Francozom, da Francija ni Ukrajina niti ne meji na Rusijo, ampak je članica EU (zato mora delovati v evropskih okvirih) in prav tako Nata, poleg tega ima jedrsko orožje. Pa vendar znatno povečanje vojaškega proračuna kaže na obrat v družbeni doktrini, ki je po Macronu ireverzibi­len. »Z več denarja ne bomo smeli delati enako kot doslej, ampak bolje in drugače.« Uporabljaj­o vse bolj militantno izrazje, kot je vojno gospodarst­vo, besedico obrambni čedalje lažje zamenjujej­o z izrazom vojaški.

O novem zakonskem predlogu naj bi francoski parlamenta­rci glasovali do poletja, predlagana vsota 413 milijard evrov za vojsko se zdi marsikomu enormna, a nekateri jo relativizi­rajo, češ, treba je upoštevati inlacijo in vse višje stroške energije. Po anketah, ki so jih opravili poleti, takoj po Macronovi napovedi, da bodo znatno povečali vojaški proračun, se od 70 do 80 odstotkov Francozov strinja z novim pristopom. Čudi lahko, da se hkrati množično pritožujej­o, kako občutno jim zaradi draginje pada standard in se vse težje prebijajo iz meseca v mesec.

• V Franciji naj bi za tretjino povečali vojaški proračun.

• Za 60 odstotkov bi zvišali obveščeval­ni proračun in podvojili število rezervisto­v.

• Francozi se strinjajo, da je treba nameniti več denarja za vojsko.

 ?? Foto Bob Edme/AFP ?? Francoski predsednik Emmanuel Macron je pred dnevi nagovoril vojsko.
Foto Bob Edme/AFP Francoski predsednik Emmanuel Macron je pred dnevi nagovoril vojsko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia