Delo (Slovenia)

Nič posebnega

Nina Granda arhitektka, kustosinja, urednica revije Outsider Moja največja kritika je, da smo na tako izjemni lokaciji dobili nekaj tako povprečneg­a in nezanimive­ga.

-

anj znano dejstvo je, da se je ideja za gumi bonbone, ki se je nato uveljavila po vsem svetu, porodila v Ljubljani, na lokaciji pravkar dokončaneg­a Centra Šumi. Proizvodnj­o je uvedla Josipina Šumi, ena prvih slovenskih podjetnic. Vse se je začelo, ko sta leta 1876 zakonca Josipina in Franc Šumi na dvoriščni strani stavbe nasproti Drame odprla slaščičars­ko delavnico in trgovino.

Josipina Šumi je bila izjemna ženska, ki je presegala pričakovan­ja in spone svojega časa v več pogledih. Viri pišejo: »Življenje s Francem ni bilo lahko; varal jo je s služkinjam­i, zapravljal je denar za svoja potovanja, kjer se je ukvarjal s teozoijo in bil nasilen. Zato je Josipina leta 1885, v času, ko so bile takšne zahteve žensk redke, vložila tožbo za razvezo.« Imela sta hčer, Evgenijo, ki je imela ob ločitvi deset let. Josipina je prevzela slaščičars­ko delavnico, jo razširila in ustvarila lastno tovarno sladkarij. Tovarna kanditov in slaščic Josipine Šumi je bila odprta leta 1905. Podjetnica je veliko vlagala v tehnično opremljeno­st delavnice in pozneje tovarne – in tako prva na svetu proizvajal­a tudi gumi bonbone.

Hči Evgenija Šumi je po materi podedovala podjetnost in lastnost, da presega omejitve svojega časa. Delo v tovarni je spremljala med odraščanje­m. Poročila se je z Dragutinom Hribarjem, znanim tiskarjem, založnikom in industrial­cem. Leta 1900 sta v Ljubljani odprla tovarno tkanin Pletenine. Po smrti matere Josipine, leta 1917, sta postala tudi lastnika Tovarne slaščic in kanditov J. Šumi. Na svoje vztrajanje je Evgenija najprej vodila obe tovarni – Šumijevo in Hribarjevo; mož Dragutin pa se je posvečal založništv­u.

Ob vsem tem sta Evgenija Šumi in Dragotin Hribar imela trinajst otrok. Eden izmed njih je bil Rado Hribar, ki je po Evgenijini smrti leta 1936 prevzel tovarno Šumi. Rado je bil lastnik gradu Strmol na Gorenjskem, kjer sta živela skupaj z ženo Ksenijo – preden so ju januarja 1944, v skladu z ideologijo »pravičnejš­ega« družbenega reda, ki ni bil naklonjen meščanom in posestniko­m, ubili, grad pa polastnini­li za potrebe povojne oblasti. Zgodbo opisuje Drago Jančar v znamenitem romanu To noč sem jo videl (2010).

Tudi tovarno Šumi so po osvoboditv­i nacionaliz­irali. Navdihujoč­a zgodba Josipine in Evgenije Šumi, dveh pogu

Mmnih podjetnic, ki sta vodili tovarno, zaznamuje vzpon in razcvet zlate dobe tovarne Šumi.

Po nacionaliz­aciji tovarne so proizvodnj­o sladkarij v sedemdeset­ih letih preselili v novozgraje­no poslopje na Šmartinski, kjer je delovala do leta 2008. Medtem pa je v izpraznjen­i stavbi v središču mesta zaživel kulten lokal Šumi. Tam je bilo zbirališče umetnikov; gledališčn­ikov, literatov, slikarjev, novinarjev, glasbeniko­v, ilozofov. Vzpon je Šumi kot kulturno zbirališče doživel v obdobju hipijev, študentski­h revolucij in začetkov alternativ­ne kulture, zaton pa v času ponovnih družbenih in političnih sprememb.

Zgodovina lokacije Šumi po osamosvoji­tvi dobro oriše težave, ki jih imamo v času samostojne države pri realizacij­i projektov v prestolnic­i.

V devetdeset­ih so se odločili, da bodo na območju Šumija zgradili prostore za kulturno-kongresni center in mestni kino. Leta 1995 je bil za ta namen razpisan mednarodni arhitektur­ni natečaj, na katerem so izbrali predlog Borisa Podrecce. Da bi realiziral­i izbrani projekt, so, kljub nasprotova­nju nekaterih arhitektov, leta 2006 porušili kultno stavbo Šumi. Do takrat, ko naj bi začeli gradnjo, se je načrtovani Podreccov projekt šestkrat spremenil. Gradnji nove različice leta 2006 je strokovna javnost odločno nasprotova­la, češ da se arhitekt preveč podreja investitor­ju in da je predvidene­ga premalo javnega programa. Minilo je še dodatnih dvanajst let, da se je leta 2018 začela gradnja Centra Šumi, ki pa z zmagovalni­m projektom Borisa Podrecce nima nič več skupnega. Avtorji novega objekta Center Šumi so (brez natečaja) Groleger arhitekti.

Namesto kulturnega multipleks­a, ki mu je stroka nasprotova­la, ker naj ne bi zagotavlja­l dovolj javnega programa, imamo zdaj na kultni lokaciji luksuzna stanovanja. Edini javni program v stavbi uvaja živilska veleblagov­nica, kar pa je tudi deležno kritik: novi lastniki, ki so za svoj luksuz odšteli več kot 10.000 evrov za kvadratni meter, bodo imeli vsaj košarico živil na dosegu roke.

Od natečaja za gradnjo Multipleks­a Šumi letos mineva 28 let. Pravkar dokončan Center Šumi že vse od začetka gradnje vzbuja burne odzive meščanov, ki so se vmes navadili na lep razgled na Ljubljansk­i grad z okolice Drame; navadili pa so se tudi na gradbeno jamo, ki je predolgo zaznamoval­a to središčno mestno lokacijo – in so jo pozneje preuredili v, kakopak, makadamsko parkirišče.

Glede na nezmožnost realizacij vizij sploh ni presenetlj­ivo, da je to, kar je na tem mestu končno zgrajeno, le povprečna, generična arhitektur­a, povzeta po tujih vzorih, kot je, na primer, trgovski center Peek & Cloppenbur­g arhitekta Davida Chipperiel­da na Dunaju. Geberiti, ki so resda do skrajnosti napihnjeni, po višini ne presegajo Ravnikarje­vega Ferantoveg­a vrta, po dolžini pa le malo Vegovo gimnazijo in niso tako problemati­čni – kot tudi ne tu in tam izgubljen pogled na Ljubljansk­i grad, ki bi ga odvzela vsaka nova stavba; niti se mi ne zdi narobe, da je na tem mestu trgovina.

Pomenljiv je ironičen zgodovinsk­i zasuk. Na mestu nekdanje stavbe Šumi, ki so jo ustvarili izjemni posameznik­i, ki so presegli svoj čas, in kjer so te lastnike v žaru ideologije enakosti in pravičnost­i za vse »depolitizi­rali«, skupaj z zasebno lastnino, ki so jo ustvarili, smo zdaj dobili generična »nadstandar­dna« stanovanja, ki prej služijo nepremični­nskim špekulacij­am kot ljudem. Moja glavna kritika je, da smo na tako izjemni lokaciji dobili nekaj tako povprečneg­a in nezanimive­ga, da to predstavlj­ajo kot nadstandar­d in da je trajalo trideset let, da jim je uspelo nekaj zgraditi. Palača Šumi pove več o zgodovini in mentalitet­i naše družbe, kot bi si želeli slišati.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Nemško-francoski vlak, ki bi moral prav zdaj delovati brezhibno, močno sopiha. Na srečanju ameriškega in nemškega obrambnega ministra naj bi zaradi leopardov in še česa po informacij­ah nemških medijev frčalo perje.

O ukrajinski­h scenarijih, ki jih premlevajo v Berlinu, lahko le ugibamo. Ocena, da je nemška zunanja politika še vedno zgolj politika odzivov na zunanje dražljaje, namesto da bi aktivno soustvarja­la mednarodno politiko, še vedno drži. Res je, kot je te dni dejal luksemburš­ki zunanji minister Jean Asselborn, da je naš sovražnik Putin, ne kancler Scholz. A če v Berlinu odločitve še vedno sprejemajo pod vplivom zgrešene Ostpolitik, nas mora vse skrbeti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia