Delo (Slovenia)

Pametni telefon postaja tudi denarnica

Mobilno plačevanje Uporabniki med prednostmi navajajo varnost plačevanja

- Milka Bizovičar

V Sloveniji 58 odstotkov odraslih do 65. leta starosti uporablja pametne mobilne telefone tudi za spletne nakupe in plačila. Priljublje­na je uporaba aplikacij na mobilnih povezljivi­h napravah, ki omogočajo varno shranjevan­je plačilnih kartic (mobilne denarnice), petina anketirani­h pa podatke o svojih bančnih karticah shranjuje v svoje proile v spletnih trgovinah, kjer pogosteje nakupujejo.

To je pokazala najnovejša raziskava o mobilnem plačevanju v populaciji 18–65 let, ki jo je družba Visa izvedla v osmih državah srednje in vzhodne Evrope. V Sloveniji je na anketo odgovarjal­o tisoč ljudi.

Na pametnih telefonih sicer zanimive priložnost­i za nakupe išče 84 odstotkov vprašanih v Sloveniji, slabi dve tretjini jih nakupe tudi opravi na ta način, 68 odstotkov od teh pa jih tudi plačilo izvede po telefonu.

Slaba polovica ljudi v Sloveniji se za spletno nakupovanj­e z uporabo mobilnega telefona odloča, ker je to hitro, še nekoliko več jih kot prednost navaja enostavnos­t nakupov. Aplikacije za shranjevan­je podatkov o karticah k temu še dodatno prispevajo: glede na raziskavo pri nas kartice najpogoste­je shranjujem­o v aplikacije s področij transporta, potovanj, pretočnih platform in dostave hrane. Trije od štirih mladih od 18 do 24 let so že dodali plačilno kartico v vsaj eno mobilno aplikacijo.

Zanimivo je, komentiraj­o rezultate raziskave v Visi, da 13 odstotkov Slovencev, ki so preizkusil­i virtualne denarnice, svojo kartico uporablja enkrat na mesec ali še manj pogosto. Z rastjo prepoznavn­osti in priljublje­nosti mobilnih denarnic je nujno zagotoviti podporne tehnologij­e, se zavedajo v Visi. Ena od

Razširjeno­st mobilnih plačil delež uporabniko­v po državah

Madžarska Češka

Poljska

Slovaška

Hrvaška

Bolgarija

Romunija njih je tokenizaci­ja. Pomeni, da ko nekdo prenese plačilno kartico v mobilno denarnico, Visa podatke z nje pretvori v unikaten niz številk, kar je še dodatna zaščita pred zlorabami.

Tudi v trgovinah plačujemo mobilno

»Do nedavnega je bilo zelo malo verjetno, da bi šli od doma brez denarnice ali plačilne kartice, danes pa je to nekaj običajnega, in to ne samo pri generaciji Z in tehnološki­h navdušenci­h. Šest od desetih Slovencev v starostni skupini 45– 54 let pozna možnost plačevanja s pametnimi telefoni v prodajalna­h, 14 odstotkov jih to tudi počne,« je povedala Alenka Mejač Krassnig, direktoric­a Vise za Slovenijo. »V Visi se zavedamo, da so vedno nove plačilne metode razvoj v pravo smer, in potrošniko­m ter trgovcem omogočamo možnost izbire. Visina plačila je zdaj mogoče izvesti s klasičnimi karticami, s pametnimi telefoni, pametnimi urami in podobnimi napravami, neprestano pa inoviramo in ustvarjamo nove metode, vključno s hitrimi, uporabniku prijaznimi in varnimi rešitvami za mobilne naprave, kot sta na primer click to pay in tap to phone,« je še poudarila Alenka Mejač Krassnig.

Prav varnost je ena od prednosti plačevanja s pametnimi telefoni, navajajo anketirani. Za plačila znotraj spletnih trgovin (ko kartico naložimo v svoj uporabnišk­i proil v spletni trgovini) to navaja 30 odstotkov anketirani­h, za spletne nakupe pa 22 odstotkov. Po drugi strani 38 odstotkov tistih, ki so do mobilnih plačil zadržani, skrbi varnost plačevanja znotraj spletnih trgovin, 26 odstotkov jih ima zaradi tega pomisleke pri spletnih nakupih, torej za izvedbo plačil iz mobilne denarnice. Kar 23 odstotkov anketirani­h, ki poznajo možnosti mobilnih plačil, a jih ne uporabljaj­o, meni, da je zahtevno vzpostavit­i storitve na telefonu.

Mejač Krassnigov­a na pomisleke glede varnosti odgovarja, da so mobilna plačila ne glede na to, ali jih izvedemo znotraj spletne trgovine ali prek aplikacije mobilne denarnice, in ne glede na to, katero pametno mobilno napravo pri tem uporabimo, med najvarnejš­imi možnostmi plačevanja in so zaščitena popolnoma enako, kot so transakcij­e s izičnimi plačilnimi karticami. To omogoča že omenjena tokenizaci­ja.

Rešitve za male trgovce

»Zavedamo se, da je za potrošnika pomembna varnost plačil in da so metode plačevanja enostavne za uporabo. Oboje zagotavlja­mo,« je poudarila. Plačilno kartico v aplikacijo mobilne denarnice prenesemo enostavno s fotograira­njem kartice ter vpisom trimestne varnostne kode, ki je zapisana na njeni zadnji strani. Na izičnih prodajnih mestih z njo plačujemo tako, da mobilni telefon, enako kot sicer plačilno kartico, prislonimo na POS-terminal in nato plačilo potrdimo še na telefonu.

Tako kot pametne telefone lahko uporabljaj­o za plačila potrošniki, jih z ustrezno tehnološko podporo lahko tudi majhni trgovci za sprejemanj­e plačil. Tudi v tem primeru je treba zgolj naložiti ustrezno aplikacijo in že lahko mobilna naprava služi kot plačilni terminal. Vsak drugi anketirane­c v Sloveniji je povedal, da bi uporabil to možnost plačila, če bi bila na voljo.

 ?? Foto Dejan Dundjerski/Shuttersto­ck ?? Tri četrtine najmlajše polnoletne generacije ima plačilno kartico shranjeno v vsaj eni mobilni aplikaciji.
Foto Dejan Dundjerski/Shuttersto­ck Tri četrtine najmlajše polnoletne generacije ima plačilno kartico shranjeno v vsaj eni mobilni aplikaciji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia