Delo (Slovenia)

Slovensko gospodarst­vo ima dobre temelje

Vpliv inovacij na gospodarst­vo Slovenski električni pogon boljši od drugih – Več časa za sprejemanj­e odločitev

- Nejc Gole

Slovenija lahko razmeroma dobro izkoristi sedanje turbulentn­e čase, če bomo imeli skupno vizijo, je poudaril član uprave NLB Andrej Lasič. To je argumentir­al z nizko zadolženos­tjo in dobrim poslovanje­m slovenskih podjetij ter močno diverziika­cijo gospodarst­va: »Z mirno dolgoročno politiko bi lahko peljali našo barko precej bolje kot sosednje države.« Pomemben del pri razvoju gospodarst­va pa so tudi inovacije, digitaliza­cija in avtomatiza­cija, o čemer je še bil govor na okrogli mizi Inštituta za strateške rešitve (ISR).

Slovenska podjetja so danes zadolžena za okoli deset milijard evrov, kar je 20 odstotkov BDP, medtem ko je evropsko povprečje 40 odstotkov BDP. Za primerjavo: na začetku krize leta 2008 so imela slovenska podjetja 20 milijard evrov kreditov, kar je bilo takrat skoraj 60 odstotkov BDP. Andrej Lasič je poudaril, da imajo podjetja na voljo dovolj inančnih sredstev in da poslujejo dovolj dobro, da lahko vlagajo v investicij­e in robotizaci­jo ter da dobro poslujejo. Ob tem je slovensko gospodarst­vo tudi eno najbolj diverziici­ranih v Evropi, saj nismo odvisni niti zgolj od ene same panoge – kot je, denimo, Hrvaška od turizma – niti od enega samega trga. Šoke torej lažje prenesemo kot gospodarst­va, ki so odvisna od posameznih panog, je poudaril Lasič. To lahko slovensko gospodarst­vo izkoristi, da uspešneje kot drugi posluje v tem negotovem makroekono­mskem okolju.

Vpliv inovacij in digitaliza­cije

K temu naj prispevajo tudi inovacije, digitaliza­cija in avtomatiza­cija. V podjetju Tushek so s slovenskim znanjem izdelali električni pogon za avtomobile, ki ima 30-odstotno boljši izkoristek in je do polovico lažji od drugih električni­h pogonov, torej se je z njim mogoče peljati 30 odstotkov dlje, je na okrogli mizi ISR o vplivu inovacij na gospodarst­vo dejal Aljoša Tušek, lastnik in direktor podjetja Tushek Supercars.

Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak pa je povedal, da se je

Dars iz vzdrževalc­a avtocest prelevil v aktivnega upravljavc­a prometa. Začeli so digitaliza­cijo storitev, s čimer želijo povečati pretočnost in varnost ter izboljšati uporabnišk­o izkušnjo: »Govorimo o pametnih avtocestah. Počasi uvajamo umetno inteligenc­o, da pomaga človeku pri upravljanj­u prometa. Umetna inteligenc­a bo, denimo, zaznala zastoje od Domžal proti Ljubljani ter bo že pri Vranskem začela omejevati hitrost, da se zmanjša zastoj.« V tovrstne investicij­e nameravajo letos vložiti 20 milijonov evrov. Sodelujejo tudi v evropskih projektih, katerih cilj je samovozeče vozilo. Za to pa je treba ustvariti okolje za komunikaci­jo samovozeče­ga vozila z infrastruk­turo in obratno ter z drugimi vozili.

Hajdinjak je še dodal, da v Darsu digitalizi­rajo procese. O teh je govoril tudi član uprave Petrola Jože Bajuk: »Izziv je implementi­rati orodja in tehnologij­e, ki bodo pospešili in avtomatizi­rali poslovne procese. Zaposlenim bo treba omogočiti manj časa za obdelavo podatkov in več časa za sprejemanj­e odločitev.«

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Andrej Lasič, član uprave NLB, je poudaril, da imajo podjetja na voljo dovolj inančnih sredstev ter da poslujejo dovolj dobro, da lahko vlagajo v investicij­e in robotizaci­jo.
Foto Uroš Hočevar Andrej Lasič, član uprave NLB, je poudaril, da imajo podjetja na voljo dovolj inančnih sredstev ter da poslujejo dovolj dobro, da lahko vlagajo v investicij­e in robotizaci­jo.
 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je povedal, da se je Dars iz vzdrževalc­a avtocest prelevil v aktivnega upravljavc­a prometa.
Foto Jože Suhadolnik Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je povedal, da se je Dars iz vzdrževalc­a avtocest prelevil v aktivnega upravljavc­a prometa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia