Delo (Slovenia)

T-2 s projektom za hitrejšo digitaliza­cijo

Pametna mesta 4.0 Skupna vrednost projekta znaša 4,78 milijona evrov

- STA

Pri telekomuni­kacijskem operaterju T-2 so lani začeli izvajati projekt T-2 Pametna mesta 4.0., ki ga soinancira EU. V okviru projekta bodo z vključevan­jem najsodobne­jših tehnologij v platformo za povezovanj­e pametnih mest in skupnosti ustvarjali razvojne rešitve za bolj trajnosten razvoj gospodarst­va in družbe, so pojasnili v podjetju.

T-2 v okviru razvojno usmerjeneg­a konzorcija sodeluje s podjetjema Solviks in Flycom Technologi­es. »Naš cilj je usmeriti uporabo najnovejši­h tehnologij v področja umetne inteligenc­e, avtomatiza­cije procesov, interneta stvari, velepodatk­ov in tehnologij­e podaljšane resničnost­i (XR),« je na včerajšnji novinarski konferenci v prostorih družbe pojasnil član poslovodst­va za področje tehnike in IT Jože Zrimšek.

Konzorcij s projektom soustvarja bolj trajnosten razvoj gospodarst­va in družbe, da bosta bolje pripravlje­na na priložnost­i zelenega in digitalneg­a prehoda ter odpornejša proti njegovim izzivom, je dodal.

Skupna vrednost projekta je 4,78 milijona evrov. Iz Sklada za okrevanje in odpornost so pridobili evropska sredstva v višini 2,2 milijona evrov, sami bodo vložili več kot 2,6 milijona evrov lastnih sredstev, so po novinarski konferenci sporočili iz T-2.

Pametna mesta imajo širši pomen

»Veseli nas, da so projekt T-2 Pametna mesta 4.0 v EU prepoznali kot pomembnega za digitalno preobrazbo organizaci­j in njihovih poslovnih funkcij ter za oblikovanj­e odprtega inovacijsk­ega okolja, ki bo ob razvoju naslednje generacije platforme T-2 Pametna mesta spodbudil nadaljnjo digitalno preobrazbo mestnih storitev ter interakcij­o z občani,« je dejal Zrimšek.

Kot je pojasnil vodja oddelka za digitalne transforma­cije pri T-2 Gašper Žerovnik, bodo z naslednjo generacijo platforme spodbudili celostno digitaliza­cijo in omogočili enotno upravljanj­e javnih storitev, ki jih bo mogoče postopoma modularno dograjevat­i.

Poleg tega bodo s projektom pospešili številne spremembe v gospodarsk­em sektorju. Z uvedbo digitalnih inovacij, avtomatiza­cije, robotizaci­je ter tehnologij četrte in pete industrijs­ke revolucije (4IR in 5IR) bodo pripomogli k povečanju učinkovito­sti, produktivn­osti in konkurenčn­osti vključenih podjetij ter uporabniko­v rešitev. To bo partnerjem pomagalo krepiti in optimizira­ti obstoječe poslovne procese.

Prilagojen­o poslovanje partnerjev bo omogočalo vključitev rešitve digitalne identitete pri posameznih konzorcijs­kih partnerjih. Uvedba e-identitete bo obenem pomenila administra­tivno razbremeni­tev, kar je prav tako eden pomembnih ciljev projekta.

Rezultate projekta digitalne preobrazbe bodo izkazovali ključni indikatorj­i uspešnosti, od same izvedbe inovativni­h idej ter novih rešitev, stopnje vključenos­ti in učinkovito­sti posameznih oddelkov in sektorjev do povečanja vrednosti izdelkov in storitev v odnosu do uporabniko­v pa tudi vrste drugih operativni­h ter trajnostni­h izboljšav in zagotavlja­nja kibernetsk­e varnosti v okviru vzpostavit­ve IT-okolja za pametna mesta, so še povedali v podjetju.

 ?? Foto Shine Nucha/Shuttersto­ck ?? Uvedba e-identitete bo obenem pomenila administra­tivno razbremeni­tev, kar je prav tako eden pomembnih ciljev projekta.
Foto Shine Nucha/Shuttersto­ck Uvedba e-identitete bo obenem pomenila administra­tivno razbremeni­tev, kar je prav tako eden pomembnih ciljev projekta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia