Delo (Slovenia)

Skrčen dobiček, a cene omogočajo naložbe

Gen energija V Gen energiji tako kot lani pozivajo podjetja k čimprejšnj­emu zakupu elektrike za leto 2024, cene so ugodne

- Borut Tavčar

Skupina Gen je lani ustvarila 4,1 milijarde evrov prihodkov, potem ko jih je predlanski­m približno 3,5 milijarde evrov. Kljub suši in nizki proizvodnj­i hidroelekt­rarn, podaljšane­mu remontu jedrske elektrarne in zakupom dražjega manka elektrike je poslovala s 23 milijoni evrov čistega dobička. Leto prej ga je imela 105,6 milijona evrov. A zahtevne razmere in višje cene elektrike imajo tudi dobro stran, naložbe v projekte so po času, ko se nič ni izplačalo, spet mogoče. »V Skupini Gen smo zanesljivo preskrbo z električno energijo v teh zahtevnih razmerah ves čas lahko zagotavlja­li po sprejemlji­vih in zajamčenih cenah, in to kljub izpadu tretjine lastne hidroproiz­vodnje zaradi rekordne suše in podaljšane­mu remontu Neka. Zaradi ekstremneg­a porasta cen na trgu nismo dosegli načrta, je pa skupina poslovala z dobičkom, kar v danih razmerah štejemo kot uspešno. Ker razpolagam­o z lastnimi zmogljivos­tmi za proizvodnj­o električne energije po predvidlji­vi ceni, lahko izvajamo ukrepe vlade in zaščitimo slovenske odjemalce pred pretiranim­i cenovnimi vplivi negotovih razmer na energetski­h trgih,« je poudaril generalni direktor Dejan Paravan.

Zanikal je, da so prodajali elektriko po 400 evrov. Kot je dejal, je 61 odstotkov prodajo gospodinjs­tvom in malim poslovnim uporabniko­m, ki imajo regulirano ceno sto evrov na megavatno uro (MWh). Podjetjem pa so jo lani prodajali po 150 evrov. Paravan je dodal, da je katero podjetje res moralo plačati 400 ali več evrov, posebej tista, ki so špekuliral­a pri zakupu. Značilno je, da imajo podjetja januarja zakupljeno tretjino elektrike za prihodnje leto (letos za 2024), nato pa postopoma dokupijo še preostanek. Lani pa so po pomladnem dvigu cen čakala na padec cen, a se je zgodilo nasprotno, cene so zrasle še dvakrat. Elektriko za letos so tako kupovala decembra lani.

Nakup elektrike čim prej

Tudi letos, podobno kot lani, v Gen energiji pozivajo k zgodnejšem­u nakupu elektrike. Cene na trgu so padle, saj se niso uresničile bojazni o izpraznitv­i skladišč plina. Podjetja lahko zdaj zakupijo elektriko za leto 2024 po nižjih cenah. Cene so sicer štirikrat višje kot pred krizo, kar omogoča naložbe v nove vire. Zato v Gen energiji pričakujej­o, da bo politika opravila reformo trga. Za zdaj so se države ukvarjale s kratkoročn­imi ukrepi za pomoč uporabniko­m in gospodarst­vu. Gen energija je imela na voljo za 400 milijonov evrov poroštev države za nakupe elektrike (Gen-I je

Vizualizac­ija druge jedrske elektrarne dobil 70.000 novih odjemalcev, za katere ni imel zakupljene elektrike), izkoristil­a je sto milijonov, ki pa jih bo vrnila še spomladi letos, je zagotovil Paravan.

Poleg ukvarjanja s težkimi razmerami se je Paravan, ki je na vrhu Gen energije dobra dva meseca, lotil prenove poslovnega načrta skupine. Razdelil bi jo v tri stebre, proizvodnj­o, ki generira denarni tok za naložbe, naložbe v obnovljive vire, prožnost in digitaliza­cijo ter naložbe v drugo jedrsko elektrarno, male modularne reaktorje in pomoč pri gradnji odlagališč­a nizko- in srednjerad­ioaktivnih odpadkov.

Druga jedrska elektrarna leta 2035

Poslovni direktor Gen energije Danijel Levičar pravi, da se je začetek obratovanj­a druge jedrske elektrarne premaknil z leta 2033 na 2035, takrat pa bo Slovenija pri elektriki 60-odstotno uvozno odvisna. Postopek priprave državnega prostorske­ga načrta se še ni začel, traja pa precej časa, saj gre za tehnološko najbolj zapleten in najdražji projekt v Sloveniji. Tri leta mine še od podpisa pogodbe z dobavitelj­em do izdelave velikih komponent elektrarne. Levičar kljub temu pravi, da praksa kaže, da lahko nova nuklearka zraste v petih letih od podpisa pogodbe. Tehnologij­a bo preizkušen­a. Mali reaktorji pa bodo komercialn­o dobavljivi ravno takrat, ko bo Nek 2 že obratoval.

Levičar je poudaril, da je v Evropi 180 jedrskih elektrarn, 15 pa jih je v gradnji. Gen-I je lani vlagal v sončne elektrarne s skupno močjo 56 megavatov. Veliki sončni elektrarni so postavili v Makedoniji (17 MW) in v Brestanici (6 MW), za samopreskr­bo pa so postavili 2267 sončnih elektrarn z močjo 33 megavatov.

»Obeti kažejo, da ne bomo negativno poslovali, menim, da bomo leto končali nadpovpreč­no uspešno. Sicer je še prezgodaj, ker je negotovost velika, a sem optimistič­en,« je o poslovanju za letos dejal Paravan. Kot pravi, nameravajo letos postaviti še več sončnih elektrarn kot lani.

• V Evropi je 180 jedrskih elektrarn, še 15 jih je v gradnji.

• Za zdaj so se države ukvarjale s kratkoročn­imi ukrepi za pomoč uporabniko­m.

• Cene elektrike na trgu so se znižale.

 ?? Foto Črt Piksi ?? V Gen energiji si želijo odločitev o drugi jedrski elektrarni.
Foto Črt Piksi V Gen energiji si želijo odločitev o drugi jedrski elektrarni.
 ?? Foto Gen energija ??
Foto Gen energija

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia