Delo (Slovenia)

Iz ozadja vodil dobro organizira­no kriminalno združbo

Sodba Aleš Zupančič je bil obsojen na 12 let in pol zapora – Drogo so prodajali tudi tajnim delavcem policije

- Jure Predanič

Na 12 let in pol zapora ter stransko denarno kazen 50.000 evrov je senat ljubljansk­ega okrožnega sodišča obsodil Aleša Zupančiča iz Komende. Ta je po besedah sodnika Srečka Škerbca iz ozadja vodil izjemno dobro organizira­no kriminalno združbo, ki je trgovala z različnimi vrstami droge. Sodba še ni pravnomočn­a, pričakovat­i je pritožbo obrambe, ki je zahtevala oprostilno sodbo.

Pred tremi leti so se policisti oglasili pri Zupančiču, ki se ga je prijel vzdevek Bazenar, in pri njem opravili hišno preiskavo. Našli so nekaj gotovine in štiri mobilne telefone, s katerimi je v kriptirani komunikaci­ji usmerjal delo združbe. Zupančič je vse niti vodil iz ozadja. Zanj razen redkih ljudi ni vedel nihče, saj se ves čas tajne policijske operacije v letu 2019 in začetku 2020 ni izpostavlj­al, razen ob koncu, ko je očitno preveč zaupal človeku, za katerega se je izkazalo, da je tajni delavec policije. Imel je zelo dobro utečen posel, glede dobave droge je lahko uredil praktično karkoli, je bilo še slišati ob razglasitv­i sodbe. Ko je bilo denimo treba priskrbeti prepovedan­e sestavine za izdelavo sto kilogramov amfetamina, kar je na koncu tudi pripeljalo do zaključne akcije in njegovega prijetja, je poslal človeka na Nizozemsko in to uredil v le nekaj dneh. »Pravi organizato­r, pravi vodja,« je dejal Škerbec.

Velike količine droge

Zupančiča je senat spoznal za krivega 17 posameznih kaznivih dejanj, poleg zaporne kazni pa so mu naložili tudi stransko denarno kazen 50.000 evrov. Količine prepovedan­e droge niso bile majhne, saj je bila le v enem primeru količina kokaina, namenjena prodaji, sto gramov, sicer pa ga je bilo pol kilograma ali več. Tako je bil obsojen zaradi poskusa tihotaplje­nja 30 kilogramov kokaina iz Ekvadorja, kjer se je povezal z ljudmi, ki lahko priskrbijo večje količine droge. Tajnemu delavcu policije so člani združbe, ki jo je vodil, v različnih primerih skupaj prodali več kilogramov kokaina, heroina in amfetamina, poleg tega pa na tisoče tablet ekstazija. Odmeven je bil primer zakoncev Simona in Polonce Nose, ki so ju prijeli na Hrvaškem. Ko sta se (z mladoletni­m otrokom v avtu) poleti 2019 pripeljala na mejni prehod Jelšane, so policisti v avtu našli več kilogramov droge. Simon Nose je sprva obremenil Zupančiča, nato pa si je na glavni obravnavi premislil in dejal, da je to storil v zameno za nižjo kazen. A mu senat ni verjel, saj tudi drugi dokazi potrjujejo, da je bil v ozadju prav Zupančič.

Obremeniln­a komunikaci­ja

Zanj so bili torej najbolj obremeniln­i prav zaseženi mobilni telefoni. »Zato tudi ne čudijo prizadevan­ja obrambe, da bi jih kot nedovoljen­i dokaz izločili iz spisa,« je pojasnil predsednik senata Škerbec. A obramba menda niti ni znala prav dobro pojasniti, zakaj naj bi šlo za nedovoljen­i dokaz, in je sprva celo pozivala tožilstvo, naj vendarle predloži obremeniln­o komunikaci­jo. Zupančič je kriptirane telefone priskrbel tudi drugim članom združbe, pa tudi tajnemu policijske­mu delavcu. Ta je komunikaci­jo, ki se je sicer s pomočjo posebne aplikacije po določenem času nepreklicn­o izbrisala, pridno beležil na drugačne načine. Vsa sporočila, tudi fotograije, je namreč pokazal kriminalis­tu, ki jih je fotograira­l. Zakaj bi šlo v temu primeru za nedovoljen­e dokaze, obramba ni znala prepričlji­vo pojasniti, je dejal Škerbec.

Policistom namreč nekaterih obremeniln­ih dokazov ni uspelo zavarovati, jim pa je pri tem pomagal sodni izvedenec za telekomuni­kacijo Mitja Štular, ki je izkoristil varnostno luknjo ob zagonu telefona. Vsebina pogovorov je bila za Zupančiča torej zelo obremeniln­a.

Med drugim je Škerbec izpostavil tudi primer Anisa Ličine (znanega iz nasilnih protestov 5. novembra 2020 v Ljubljani), ki je julija 2019 v Nemčijo odpeljal drogo, vračal pa se je z 87.350 evri. Policisti so ga ustavili in mu ta denar zasegli, a je tamkajšnje sodišče nekako prepričal, da je denar od prodaje avtomobilo­v, zato mu ga je vrnilo. Toda v Nemčiji po besedah sodnika Škerbca seveda niso vedeli za komunikaci­jo med njim, ko je uporabljal vzdevek Alan Ford, in osebo z vzdevkom Bundesliga, v kateri je Alan Ford opisal, kako bo sodnike prepričal, da denar ni od droge.

Ličina je bil skupaj z drugimi vpletenimi julija lani obsojen. Jure Močnik, Branko Šćulija, Samir Velić, Jure Slaviček, Luka Korošec Lazić, Svetlan Stjepić, Jernej Kotnik in Ličina so še z drugimi člani združbe, ki so krivdo že priznali na predobravn­avnem naroku, s trgovanjem z drogo od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov, je bilo slišati ob razglasitv­i sodbe. Vse je torej vodil Zupančič, za katerega je sodišče takrat postopek zaradi bolezni izločilo.

Še v drugih postopkih

Tožilka Tamara Gregorčič je za Zupančiča v zaključni besedi predlagala 15 let zapora, a je z izkupičkom zadovoljna. Senat je sicer ocenil, da del očitkov ni dokazan. Bo pa Zupančič, če bo takšna sodba obveljala, moral vrniti tudi protipravn­o pridobljen­o premoženjs­ko korist v višini skoraj 150 tisoč evrov. Za zdaj so mu ob hišni preiskavi zasegli nekaj manj kot devet tisočakov. Plačati bo moral tudi stroške postopka. Upoštevaje pravnomočn­o sodbo celjskega okrožnega sodišča (ko je bil obsojen na dve leti zapora zaradi trgovanja z drogo) so mu naložili enotno kazen 14 let in štiri mesece zapora. Ker je zelo verjetno, da se bo kazen, izrečena v Celju, iztekla pred pravnomočn­ostjo ljubljansk­e sodbe, pa se bo takrat preselil v pripor, je sklenil senat.

• Za sodišče ni dvoma, da je Aleš Zupančič vodja kriminalne združbe.

• Upoštevaje drugo sodbo so mu naložili 14 let in štiri mesece zapora.

• Zanj je bila najbolj obremeniln­a komunikaci­ja z drugimi člani združbe.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Aleš Zupančič (na fotograiji desno) na razglasite­v sodbe ni prišel.
Foto Leon Vidic Aleš Zupančič (na fotograiji desno) na razglasite­v sodbe ni prišel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia