Delo (Slovenia)

Težave že na začetku sojenja Kavaškemu klanu

Preprodaja drog Ker sodni senat ni bil v polni sestavi, so nekaj vabljenih prič zaslišali zunaj glavne obravnave

- Tomica Šuljić

Na ljubljansk­em Gospodarsk­em razstavišč­u so v razpravni dvorani okrožnega kazenskega sodišča zunaj glavne obravnave na sojenju Klemenu Kadivcu ter drugim obtoženim članom slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi glede na obtožnico prodajali raznovrstn­e droge po Sloveniji in v tujini, zaslišali nekaj prič. Dinamična uvodna razprava nakazuje kompleksno sojenje.

Sojenje zoper 15 obtoženih je po besedah predsednik­a sodnega senata, sodnika Tomaža Bromšeta, ne le vsebinski, ampak tudi logistični zalogaj. Pri tem sodišču od začetka ni bil v pomoč neopraviče­ni izostanek odvetnika Milana Vajde, namesto njega je obtoženca prevzel Timon Hren, ki je prosil za preložitev naroka, ker potrebuje čas za pripravo obrambe. »Predlog se zavrne,« je bil odločen sodnik Bromše, ki je v nadaljevan­ju včerajšnje­ga naroka še nekajkrat zavrnil različne predloge iz odvetniški­h vrst.

Predlog za izločitev sodnika

Precej težav naj bi imeli na ljubljansk­em okrožnem sodišču s sestavljan­jem senata, ki bo – zaradi včerajšnje odsotnosti sodnice porotnice – začel delo v polni sestavi predvidoma danes. Včeraj se je zagovornik poskušal posvetiti napravam GPS ter povezanim pričam, ki bi lahko malce pojasnile dogajanje okoli najema vozil, s katerimi so ugrabili Danijela Božića, pozneje pa so ga še mučili in umorili. Zgodbi sta namreč povezani, zbrani dokazi pa so v obeh sodnih spisih. Toda še preden se je začelo zaslišanje prič, je Kadivčev zagovornik Branko Gvozdić predlagal izločitev sodnika zaradi seznanitve z dokazi, za katere je obramba zahtevala izločitev, ker naj bi bili pridobljen­i nezakonito (sodišče pa o tem še ni odločilo).

Zahtevi Kadivčeveg­a zagovornik­a se je naprej pridružil njegov klient, za njim pa še polovica navzočih odvetnikov. Tožilec Jože Levašič je nasprotova­l predlogom obrambe in zatrdil: »Na prvi pogled so vsi dokazi pridobljen­i zakonito.« Tu je sodnik moral celo opomniti navzoče na spoštljivo obnašanje, sledil je premor, po njem pa je sodnik zavrnil predloge obrambe oziroma »očitno neutemelje­ne zahteve z namenom spodkopava­nja avtoritete sodišča«. Izrecno se je obregnil ob manever zamenjave zagovornik­a, ki je ne bo toleriral, je obtožene in zagovornik­e opozoril Bromše. Mimogrede jih je napel še zagovornik­u Daliborja Kožula, ki se brani s prostosti in se ne odziva na klice svojega zagovornik­a: »O izgubi stika s klientom niste obvestili sodišča.« Nato so zaslišali priči iz podjetja Navis Mobil, ki sta že bili procesuira­ni na koprskem sodišču, kjer poteka drugi postopek zoper Klemena Kadivca ter še dva soobtožena zaradi ugrabitve Božića ter poskusa ugrabitve Žarka Tešanovića.

Naprave GPS beležile gibanje vozil

Najemniki očitno niso vedeli, da so izposojeni avtomobili od leta 2018 opremljeni z napravami GPS, ki so beležile gibanje vozil. Direktor in polovični lastnik Navis Mobila Ivan Ščep je pričal, da so vozila opremili zaradi preprečeva­nja kraj in razjasnitv­e gibanja vozil: »Stranke niso vedele, da imamo nameščene naprave GPS.« Tega niso navedli v, denimo, splošnih pogojih – kot tudi ne, da so se podatki o gibanju najetih vozil hranili na strežnikih podjetja s Školjice. »Mi smo policistom dali vse podatke,« je Ščep povedal in pojasnil, da je njegov sodelavec policistom dal uporabnišk­o ime in geslo za dostop do podatkov GPS.

Potrdil je, da so na podjetje izvajali pritisk, da spremenijo podatke: »Semirju so grozili, da mora spremeniti podatke GPS v vozilu.« Ščepov poslovni partner Semir Hajdarpaši­ć, ki bi moral prav tako pričati včeraj, je na sodišče prišel s svojim odvetnikom Milanom Krstićem, a ga včeraj niso zaslišali. »Spomnim se, da je bila opravljena hišna preiskava. Domneval sem, da je šlo za umor Danijela Božića,« pa je pričal Franc Hribovšek, ki je izdajal vozila za najem: »Večkrat so nas obiskali policisti, detajlov se spomnim bore malo.« Tako Ščep kot Hribovšek pa sta povedala, da sta sama predala podatke policistom.

• Sojenje Klemenu Kadivcu in drugim članom združbe se še ni začelo.

• Sojenje zoper 15 obtoženih je tudi logistični zalogaj.

• Domnevni člani združbe niso vedeli, da so v najetih avtih naprave GPS.

 ?? Foto Dejan Javornik ?? Odvetnik Branko Gvozdić in njegov klient Klemen Kadivec sta predlagala izločitev sodnika.
Foto Dejan Javornik Odvetnik Branko Gvozdić in njegov klient Klemen Kadivec sta predlagala izločitev sodnika.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia