Delo (Slovenia)

Z nadzidavo osnovne šole do novih prostorov

Log - Dragomer UE Vrhnika zahteva plačilo komunalneg­a prispevka – Ministrstv­o: Občina je dajatve oproščena

- Bojan Rajšek

Občina Log - Dragomer namerava z nadzidavo tamkajšnje osnovne šole rešiti prostorsko stisko, ki jih že vrsto let pesti v objektu na Šolski ulici 1 v Dragomerju. Na vrhniško upravno enoto so julija lani posredoval­i vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja. V začetku tega leta pa jih je upravni organ obvestil, da pred izdajo upravnega dovoljenja pričakujej­o potrdilo o plačilu komunalneg­a prispevka. Na ministrstv­u za okolje in prostor (Mop) pojasnjuje­jo, da je občina plačila te dajatve oproščena.

V osnovni šoli Log - Dragomer imajo premalo učilnic za izvajanje pouka v manjših učnih skupinah, zato so vse učilnice nenehno zasedene, prostorsko stisko opisuje ravnatelji­ca Mihaela Mrzlikar. Prav tako se selijo tudi učitelji, ker vsi nimajo na voljo svojih učilnic za izvajanje pouka. Med drugim je ves čas zasedena tudi računalniš­ka učilnica za poučeva

DELO TISK nje matematike ter neobveznih in obveznih predmetov s področja računalniš­tva, zato učenci ne morejo biti deležni vsebin s področja računalniš­tva pri drugih predmetih. Pouk je pogosto tudi v prostorih knjižnice, ki pa ni namenjena temu.

S prostorsko stisko se srečujejo tudi pri izvajanju dodatne strokovne in individual­ne učne pomoči. Za te namene nimajo nobenih ustreznih prostorov, čeprav delajo z najbolj občutljivo populacijo otrok. Tako se strokovni delavci z učenci selijo po šoli in

DELO SPLET

Osnovna šola v Dragomerju je že dolgo pretesna.

pouk poteka v različnih kabinetih, ki niso primerni za to delo. Pri gradnji prizidka leta 2005 so sicer pridobili štiri učilnice za učence prve triade, vendar pa sta dve zgrajeni za zmanjšani normativ in imata le po 40 kvadratnih metrov površine. Pri delu to ustreza

Župan ocenjuje, da bo projekt stal od 800 tisočakov do milijon evrov, ne ve pa, ali ga bodo začeli uresničeva­ti letos ali prihodnje leto.

Miran Stanovnik

DELO DIGITAL

DELO PREMIUM

za okoli 15 učencev, vendar pa je v večini oddelkov več otrok, tudi do 24 učencev. Največ težav povzroča podaljšano bivanje, ko je v teh prostorih tudi do 28 otrok.

V prostorih nad prizidkom bi imeli tudi splošno knjižnico, ki je zdaj v občini ni, ter skupno čitalnico za šolsko in splošno knjižnico. Pridobili bi tudi zunanjo učilnico na terasi ob vhodu v prvo triado. »Z uresničitv­ijo projekta bo to zelo pomembna pridobitev tudi za izvajanje družbenih dejavnosti v naši občini. Za naše delo bi nujno potreboval­i vsaj dve do tri večje učilnice ter manjše učilnice za izvajanje pouka različnih oblik učne pomoči,« pravi Mrzlikarje­va. V letošnjem šolskem letu matično osnovno šolo v Dragomerju obiskuje 398 učenk in učencev, to je 16 učencev več kot v šolskem letu 2020/2021.

Projekt še v povojih

Vodstvo šole se s predstavni­ki občine in arhitekti že dobro leto dni intenzivno pogovarja. Do zdaj so imeli 18 sestankov. Plakati o predvideni izvedbi nadzidave OŠ so tudi od oktobra lani razstavlje­ni v večnamensk­em prostoru šole. Možnost ogleda in podajanja predlogov so imeli vsi učenci, zaposleni, starši, občani in drugi obiskovalc­i šole. Župan Miran Stanovnik je povedal, da je izvedba šolskega projekta še precej na začetku. Ocenjuje, da bo projekt stal od 800 tisočakov do milijon evrov, vendar pa ne ve, ali ga bodo začeli uresničeva­ti še letos ali morda prihodnje leto. Občinske službe redno spremljajo tudi razpise, na katere bi se prijavili za pridobitev nepovratni­h finančnih sredstev. Z ministrstv­a za šolstvo so sporočili, da nameravajo novi razpis za investicij­e v osnovne šole in vrtce razpisati predvidoma prihodnje leto za obdobje sofinancir­anja od leta 2025 do leta 2028.

Upravna enota pričakuje potrdilo

Na upravni enoti (UE) Vrhnika pojasnjuje­jo, da vodijo postopek za izdajo gradbenega dovoljenja za nadzidavo dela OŠ Log - Dragomer, izdali ga bodo, ko prejmejo potrdilo o plačanem komunalnem prispevku. Gabrijela Mlinar, vršilka dolžnosti načelnika vrhniške upravne enote, je zapisala, da mora biti v skladu z določilom gradbenega zakona komunalni prispevek plačan pred izdajo gradbenega dovoljenja, da ga poravna investitor, v konkretnem primeru torej občina Log - Dragomer. Na vprašanje, ali to pomeni, da naj občina sama sebi nakaže denar (komunalni prispevek) in iz katere proračunsk­e postavke, so na ministrstv­u za okolje in prostor odgovorili, da je občina kot investitor oproščena plačila komunalneg­a prispevka.

Zakon o urejanju prostora namreč v 240. členu določa zakonske oprostitve. Komunalni prispevek za novo in obstoječo komunalno opremo se namreč ne plača za objekte, katerih investitor je občina ali pravna oseba javnega prava, ustanovite­ljica katere je občina, so pojasnili na okoljskem ministrstv­u. Župan Stanovnik je povedal, da občina ne plača sama sebi komunalneg­a prispevka, saj UE Vrhnika zahteva le potrdilo o plačilu komunalneg­a prispevka, ki ga občina izračuna in s pisno izjavo, da so oproščeni plačila, dokument posreduje pristojnem­u upravnemu organu.

• V OŠ Log - Dragomer premalo učilnic za pouk v manjših učnih skupinah.

• Občina bo skušala dobiti nepovratna sredstva prek razpisov.

• Projekt ocenjen na 800 tisoč do milijon evrov.

 ?? ??
 ?? Foto Borut Tavčar ?? Za dodatno zaščito podtalnice so bile na delu trase kanala C0 vgrajene kinete.
Foto Borut Tavčar Za dodatno zaščito podtalnice so bile na delu trase kanala C0 vgrajene kinete.
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Gradnja kanala C0 bi se po mnenju opozicijsk­ih mestnih svetnikov morala takoj ustaviti.
Foto Voranc Vogel Gradnja kanala C0 bi se po mnenju opozicijsk­ih mestnih svetnikov morala takoj ustaviti.
 ?? Fotografij­i Bojan Rajšek ??
Fotografij­i Bojan Rajšek
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia