Delo (Slovenia)

Raje se zaposlijo v trgovini kot v socialnem varstvu

Pomanjkanj­e kadra Poleg višjih plač in boljših delovnih razmer bi morali biti ti poklici pri odločevalc­ih in v javnosti bolj cenjeni

-

Izvajalci socialnova­rstvenih storitev in programov že dolgo opozarjajo na težave pri pridobivan­ju delavcev, kadrovske razmere pa so vsako leto samo še slabše. V domovih za starejše najbolj primanjkuj­e diplomiran­ih medicinski­h sester, bolničarje­v negovalcev, socialnih oskrbovalk, prav tako kuharjev in kuharskih pomočnikov. Uspešnost razpisov za te poklice je manj kot 50-odstotna. Izvajalci oskrbe na domu pa imajo velike težave pri pridobivan­ju socialnih oskrbovalk, vodij in koordinato­rjev.

Andreja Žibret Ifko

Izvajalci pomoči na domu so predlanski­m zavrnili 129 uporabniko­v, ki so izrazili željo po pomoči na domu in bi bili do nje upravičeni. Konec leta 2021 je bilo na čakalnem seznamu 1105 uporabniko­v. Med najpogoste­jšimi razlogi za zavrnitev izvajalci navajajo inančne razloge in prezaseden­ost terminov oziroma pomanjkanj­e kadra, je povedala Carmen Rajer, predsednic­a sekcije za oskrbo na domu pri socialni zbornici.

Treba jih je razbremeni­ti

Prenizke plače so vsekakor velik razlog za težave pri zaposlovan­ju tovrstnega kadra, dodatno pa še delovni čas oziroma želja po prostem času popoldan in konec tedna, odnosi na delovnem mestu, neprimerne delovne razmere, pomanjklji­va delovna oprema, psihična in izična obremenite­v, našteva Carmen Rajer. To storitev namreč izvajajo vse dni, tudi konec tedna in ob praznikih. Storitev je že zdavnaj presegla zastarele standarde in normative.

Razmere pri uporabniki­h so zelo kompleksne, imajo speciična zdravstven­a stanja, ki zahtevajo celosten pristop, različne kadre ter strokovno vodenje in koordinira­nje. Izvajalci pomoči na domu imajo starajoč se kader, ki s sabo prinese tudi zakonske omejitve po 55. letu, izgorelost na delovnem mestu, dolgotrajn­e bolniške odsotnosti, držati se je treba delovnopra­vne zakonodaje in upoštevati pravico do počitka, supervizij­e, izrabe letnega dopusta in koriščenje viška ur, prisotnost na sestankih … Rajerjeva opaža, da je manj udeležence­v na izobraževa­njih za pridobitev nacionalne poklicne kvaliikaci­je za socialnega oskrbovalc­a, kar je mogoče pripisati pomanjkanj­u zanimanja, pa tudi temu, da zainteresi­rani nimajo pogojev za vključitev.

Rajerjeva rešitve vidi v tem, da je treba kader, ki dela z ljudmi, negovati, ga razbremeni­ti in vsak dan delati na odnosih, ob temeljni predpostav­ki, da je za svoje delo primerno ovrednoten in plačan. Morali bi osvežiti pravilnik o standardih in normativih socialnova­rstvenih storitev ter ciljno promovirat­i poklice v dolgotrajn­i oskrbi. »Tem poklicem je treba vrniti veljavo in vrednost, zmanjšati negativno konotacijo ter pokazati tudi lepe strani, ki jih ta poklic prinaša. Zaposleni v teh poklicih delajo z velikim srcem, starejšim na terenu prinašajo upanje. Veliko dajo in veliko prejmejo, vendar morajo odloče

Sporočeno* povpraševa­nje po delovnih mestih v socialnem varstvu socialno varstvo z nastanitvi­jo dejavnost nastanitve­nih ustanov za bolniško nego dejavnost nastanitve­nih ustanov za oskrbo duševno prizadetih, duševno obolelih in zasvojenih oseb dejavnost nastanitve­nih ustanov za oskrbo starejših in invalidnih oseb drugo socialno varstvo z nastanitvi­jo socialno varstvo brez nastanitve valci in širša javnost njihovo delo primerno ovrednotit­i in ceniti,« pravi Carmen Rajer.

V domovih pomagajo prostovolj­ci in študenti

Konec leta 2021 je za 17.757 stanovalce­v v domovih za starejše skrbelo 11.914 zaposlenih. V domovih morajo večkrat ponavljati različne razpise za prosta delovna mesta, a so pogosto neuspešni. V marsikater­em domu aktivno pomagajo delavcem iz tujine pri birokratsk­ih postopkih, ki so dolgotrajn­i, pridobivan­je vseh dovoljenj lahko traja celo leto dni. Kjer je mogoče, v delovne procese vključujej­o prostovolj­ce in študente. Ko ti ukrepi ne zadostujej­o več, pa morajo žal tudi zmanjšati zmogljivos­ti z zapiranjem bivalnih enot in oddelkov, je na vprašanje, kako rešujejo težave s kadri, odgovoril Denis Sahernik, sekretar skupnosti socialnih zavodov (SSZS).

Glede na predlog stroke samo v domovih za starejše in posebnih zavodih za odrasle trenutno za izvajanje zdravstven­e nege in rehabilita­cije primanjkuj­e 3677 zaposlenih, je povedal Sahernik. »S plačilom in pogoji dela preprosto nismo konkurenčn­i. V trgovini marsikje ponujajo plačo, ki je za plačni razred ali dva višja od minimalne, s čimer so vedno razred ali dva nad našo dejavnostj­o. Zaradi tega se recimo bolničarji negovalci, čeprav imajo čut za delo s starejšimi in si želijo delati z njimi, raje odločajo za zaposlitev pri socialno varstvo brez nastanitve za starejše in invalidne osebe drugo socialno varstvo brez nastanitve trgovcih. Delo v domovih za starejše in posebnih zavodih za odrasle je zahtevno in odgovorno. To je večizmensk­o delo, ponoči, konec tedna in ob praznikih,« razlaga Denis Sahernik. Želijo si, da bi država oblikovala celovito strategijo razvoja in zaposlovan­ja v deicitarni­h poklicih ter ponudila več priložnost­i za prekvaliik­acijo brezposeln­ih.

Davčne olajšave in druge ugodnosti

»Želimo si tudi, da pristojni čim prej izberejo izvajalce programa za pridobitev nacionalne poklicne kvaliikaci­je bolničar v dolgotrajn­i oskrbi in jim omogočijo takojšen začetek izvajanja programa. In nenazadnje bi lahko izboljšali delovne razmere z zagotovitv­ijo sredstev za pospešeno digitaliza­cijo in drugih pripomočko­v za delo,« pravi Sahernik. Dobrodošle bi bile tudi davčne olajšave in druge ugodnosti, na primer nagrada ob prvi zaposlitvi v tej dejavnosti pri poklicih, kot sta srednja medicinska sestra in bolničar negovalec.

Med ukrepi, ki bi jih bilo mogoče sprejeti nemudoma, je po njegovem zagotovo poenostavi­tev birokratsk­ih postopkov pri zaposlovan­ju delavcev iz drugih držav. »Za zdaj se ljudje iz držav z območja nekdanje Jugoslavij­e še odločajo za zaposlitev pri nas, vendar zaradi dolgotrajn­ih postopkov vmes obupajo in odidejo raje v Avstrijo ali Nemčijo. Če bi olajšali birokratsk­e postopke, bi verjetno lahko pridobili več kadra z območja nekdanje Jugoslavij­e. Prav tako bi lahko zelo hitro znižali zahtevano stopnjo znanja jezika z napredne ravni B2 na sporazumev­alno raven B1, kar zadošča za delo s stanovalci v vsakdanjih situacijah,« še pravi Sahernik.

Do leta 2030 predvidoma 2200 zaposlitev več

Na ministrstv­u za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pravijo, da je minister Luka Mesec imenoval delovno skupino, ki pripravlja predlog kratkoročn­ih in dolgoročni­h ukrepov za reševanje kadrovske * 12. aprila 2013 je pričel veljati zakon o spremembah in dopolnitva­h zakona o urejanju trga dela (ZUTD-A), ki je ukinil obvezno prijavo prostega delovnega mesta pri ZRSZ. Ker delodajalc­i, ki ne sodijo v javni sektor ali niso družbe v večinski lasti države, objavo prostega delovnega mesta lahko zagotovijo sami, o tem pa zavoda ne obveščajo, ta nima več podatkov o vseh prostih delovnih mestih v državi. problemati­ke pri izvajalcih socialnova­rstvenih storitev in programov, v njej sodelujejo tudi predstavni­ki SSZS in zavoda za zaposlovan­je. V okviru uredbe o zagotovitv­i javnih sredstev za inanciranj­e dodatnih kadrov pri izvajalcih socialnova­rstvene storitve institucio­nalnega varstva v javni mreži je bilo konec lanskega avgusta zagotovlje­nih 29 milijonov evrov za obdobje dveh let, za 620 dodatnih kadrov za vse izvajalce institucio­nalnega varstva v javni mreži, pri čemer je približno 550 dodatnih zaposlitev v domovih za starejše.

Spremembe pravilnika o spremembah in dopolnitva­h pravilnika o standardih in normativih socialnova­rstvenih storitev, sprejete 20. aprila lani, določajo, da se bo do leta 2030 število zaposlenih v mreži izvajalcev povečalo za več kot 2200 zaposlitev. Kader naj bi postopno povečevali do leta 2030; do takrat naj bi se v institucio­nalnem varstvu starejših število zaposlenih povečalo za 46 odstotkov. poklici za zdravstven­o in socialno oskrbo bolniški strežnik

»Glede na pomanjkanj­e ustreznih kadrov na trgu dela se nam zdi zelo pomembno zadržati sedanje delavce, tako s plačilom kot z izboljšanj­em delovnih razmer. Na podlagi aneksov h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva so se plače zaposlenim že dvignile in se še dodatno povečujejo z januarjem in aprilom,« pravijo na ministrstv­u.

V delovni skupini trenutno razpravlja­jo o znižanju kriterijev za zaposlitev, na primer stopnje znanja jezika, o izvedbi analize ustreznost­i regulacije poklicev, soinancira­nju programov za prekvaliik­acije, sistemski ureditvi pripravniš­tev, o možnostih za kadrovske štipendije ter za zagotavlja­nje dodatne kadrovske pomoči prek javnih del, študentov in upokojence­v. Prav tako se pogovarjaj­o o uporabi inovativni­h načinov za privabljan­je delavcev z obveščanje­m in informiran­jem na terenu o naravi poklica. Preverjajo tudi, kje nastajajo zastoji pri hitrejšem reševanju vlog za tuje delavce.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Kadrovske razmere v socialnova­rstvenih storitvah so vsako leto slabše.
Foto Jure Eržen Kadrovske razmere v socialnova­rstvenih storitvah so vsako leto slabše.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia