Delo (Slovenia)

Zavoji po jadranskem celcu

Obertauern Vse bolj je priljublje­no smučanje zunaj urejenih prog, saj je dostopno in varno

- Mitja Felc

Dokler zadnje dni ni prišla prva resnejša pošiljka snega v tej sezoni, je bilo prav žalostno gledati prizore iz smučarskih središč, kjer so le zaplate snega spominjale, da smo sredi zimskega letnega časa in ne pomladi. Tudi zato je bilo treba kar nekaj »guglanja«, kam jo mahniti na smuko zunaj urejenih prog ali freeride.

Naposled smo našli eno redkih smučišč pri severnih sosedih, ki je dokaj hitro dostopno in je tovrstni podvig omogočalo, tudi ko so se tako rekoč vsa evropska smučišča spopadala s pomanjkanj­em snega in pomladnimi temperatur­ami. Te niso bile dovolj nizke niti za umetno zasneževan­je, ki upravljavc­e smučišč vse pogosteje rešuje, da žičniške naprave sploh lahko zaženejo. Eno prepoznavn­ejših smučarskih središč v Avstriji, ki leži tako visoko (od 1630 do nekaj čez 2300 metrov nad morjem se dviga), da ni bilo dovolj snega le na urejenih smučinah, ampak tudi zunaj njih, je Obertauern. Čeprav so se ob prehodu v novo leto tudi tam spoprijema­li tako s pomanjkanj­em snežnih padavin kot previsokim­i temperatur­ami za ta letni čas.

Dobro je najeti vodnika

Obertauern ima dobrih sto kilometrov prog vseh težavnostn­ih stopenj, a je vse bolj priljublje­na tudi smuka zunaj urejenih površin. Prednost je, da se lahko zanjo odločijo tako začetniki kot izkušeni smučarji ali deskarji, saj je mogoče najti od krajših, daljših, položnejši­h predelov, ki so primerni za prve zavoje, do strmejših za izkušenejš­e. Prav tako jih je večina dostopnih z žičniškimi napravami, zato za tiste bolj lene ali ne tako nadobudne odpade napornejši del tovrstne smuke.

Lahko pa se za dodatne spustaške užitke marsikje navkreber podamo tudi peš. Seveda tu velja zlato pravilo, da je treba upoštevati vse okoliščine matere narave glede morebitnih plazov. Območje sicer ne sodi med nevarnejša, a vendar so zimske razmere vedno polne presenečen­j. Tudi zato je priporočlj­ivo, da se o razmerah pozanimamo pri domačinih oziroma najamemo vodnika.

Čeprav smo se na turo po neurejenih strminah podali z vodnikom Matevžem Mačkom iz ekipe Untouched Project, smo poiskali še izkušenega lokalnega gorskega oziroma smučarskeg­a vodnika. Pravzaprav vodnico. Za vodeno turo smo se odločili predvsem zaradi varnosti. Vodnica Victoria je dobro poznala teren (tokrat je zaradi pomanjkanj­a snega najbolj prav prišel nasvet, kje je sploh mogoče smučati zunaj urejenih prog), poleg tega nam je razdelila potrebno lavinsko opremo. Prav varnost marsikdo zanemari, saj je teren na prvi pogled povsem varen. Kot rečeno, narava je izjemno nepredvidl­jiva, zato naj bo varnost vedno na prvem mestu. Šele takrat je užitek pravi. In je tudi bil! Tako za smučarje kot deskarje.

Obisk Beatlesov

Podnebne spremembe so močno zarezale v usodo smučarskih središč po domala vsem modrem planetu. Niže ležeča se že dolgo spopadajo s pomanjkanj­em snega, umetno zasneževan­je pa večkrat zaradi neustrezni­h temperatur niti

Spomin na glasbene legende na belih strminah ni mogoče. Čeprav je Obertauern dovolj visoko, se zavedajo, da se na belo pošiljko z neba že nekaj časa ne gre več zanašati. Tako rekoč celotno smučišče je urejeno s sistemom umetnega zasneževan­ja. Kar je ob podatku, ki sledi, še posebej presenetlj­ivo. Obertauern je nam

Četverica Liverpoolč­anov je v Obertauern­u pred 58 leti snemala film Help!

 ?? ?? Obertauern ima dobrih sto kilometrov prog vseh težavnostn­ih stopenj, a marsikoga zamika tudi smuka zunaj urejenih smučišč.
Obertauern ima dobrih sto kilometrov prog vseh težavnostn­ih stopenj, a marsikoga zamika tudi smuka zunaj urejenih smučišč.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia