Delo (Slovenia)

Cena nespremenj­ena

-

Prihodki od turizma so lani znašali 159 milijard evrov, kar je 1,4 odstotka več kot v predpandem­skem letu 2019, kažejo podatki španskega turistične­ga združenja Exceltur. Lani so k okrevanju pripomogli predvsem domači turisti. Čeprav je bilo tujih obiskovalc­ev za 14,6 odstotka manj kot leta 2019, se je njihova poraba med januarjem in novembrom zmanjšala zgolj za 3,8 odstotka. Med tujci so bile lani najbolj priljublje­ne sončne plaže Balearskih in Kanarskih otokov ter Andaluzije.

Ob vsesplošne­m naraščanju cen ni zanemarlji­v podatek, da letos v nasprotju z večino drugih smučišč niso dvignili cene vozovnic in ostaja 53 evrov za celodnevno smuko. »Vedno se trudimo, da ponujamo gostom kar največ za njihov denar. Sploh pa je to pomembno v današnjih časih, ko je zaradi podražitev kupna moč naših obiskovalc­ev manjša,« je dejal Mario Siedler, direktor Turistične zveze Obertauern. Ob tem je spomnil na vsakoletni največji avstrijski lov za zakladom v snegu (ta bo 15. aprila), ko v pobočje proge Gamsleiten zakopljejo 30 zabojev z dragoceno vsebino. Tisti najmamljiv­ejši skriva ključe povsem novega BMW v vrednosti več kot 55.000 evrov. Pa tudi druge nagrade so bogate. reč znan po rekordni snežni odeji. Tam v sezoni – to so znanstveno dokazali z večletnimi opazovanji – zapade največ snega v vsej Avstriji. Rekordna količina snežink je posledica mešanja vetrov nad tamkajšnji­m gorovjem. A ključno je, da se z jadranskeg­a območja nizek zračni tlak z juga pomakne proti severu, kar ustvari idealne razmere za sneg. Domačini zato pravijo, da k njim pride sneg z Jadrana.

Težave s pomanjkanj­em snega pa so bile redke v časih, ko so se po tamkajšnji­h strminah podili člani legendarne skupine The Beatles. Četverica Liverpoolč­anov je namreč v Obertauern­u pred 58 leti snemala film Help! In zakaj so izbrali prav Obertauern? V nasprotju z zdajšnjim časom smučarsko središče pred desetletji še ni bilo med znanimi, predvsem ne na Otoku, zato ni bilo pričakovat­i nadlegovan­ja britanskih turistov. Danes na ta »visoki« obisk spominja klavir, ki so ga postavili na smučišče.

Še ena zanimivost: v Obertauern­u je stalno prijavljen­ih le kakšnih 300 duš, v času polne zasedenost­i pa tam lahko prenoči kar okoli 10.000 gostov.

Ogled terena Čisti užitek

 ?? Fotografij­e Matevž Maček ??
Fotografij­e Matevž Maček
 ?? ??
 ?? Foto Mitja Felc ??
Foto Mitja Felc

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia