Delo (Slovenia)

SKI & SPA ali Rogla in Terme Zreče

-

Po zimi pride pomlad, in če želite narediti bližnjico, vas v marcu povabimo v OMAN, kjer bomo vse dni v božanskem vremenu z džipi potovali prek brezčasneg­a peščenega sveta do oaz, se kopali sredi puščave, iskali senco pod palmami, se vozili v gorske vasi in do neverjetni­h trdnjavski­h mest. To bo lahkotno avanturist­ično potovanje, primerno za vse.

Konec marca ponujamo arabsko pravljico v MAROKU, ki je ostal poseben, ker je geografsko raznolik in ima mesta, ki nam jemljejo dih. Lahko pa v istem času na MADEIRI napol počitniško uživamo v blagem podnebju z ogledi naravnih lepot in cvetju vedno zelenega otoka, ki je raj za dušo in telo, saj slovi tudi po kulinariki in vinu. April bo pravi čas za ogled UZBEKISTAN­A po sloviti svilni poti od Taškenta do starodavne Hive čez rdečo puščavo, kjer bomo spali v jurtah, ter do Buhare in Samarkanda s stoterimi čudesi.

V prvomajske­m času bi bilo škoda prezreti izjemni APULIJO in BAZILIKATO ali pa NORMANDIJO z BRETANJO, ki vsakič znova prepriča popotnike, da ju je res vredno obiskati, ne le zaradi Mont Saint Michaela in obale, kjer se je med drugo svetovno vojno izkrcala zavezniška vojska, ampak zaradi vseh drugih biserov te dežele. To potovanje bo naša zadnja ponovitev 20-letne uspešnice, zato je ne prezrite. Sledil bo izlet v BOSANSKO KRAJINO, v čudoviti vodni svet med zeleno Uno, Sano in Vrbasom z množico slapov v trikotu zgodovinsk­ih mest Bihać, Jajce in Banjaluka. Povsem drugačno izkušnjo bomo dobili v GRUZIJI, v izvorni domovini vina in gurmanske hrane, z doživetjem visokega Kavkaza in izjemnih podzemnih bivališč ter templjev visoke Unescove vrednosti.

Sredi maja ozeleni tudi visokogors­ki svet, vrhovi pa ostajajo zasneženi, zato bo vožnja iz Italije v Švico z vlakom BERNINA EXPRESS do St. Moritza in dalje v Bolzano ter na Gardsko jezero res spektakula­rno doživetje. Kdo si ne bi želel konec maja v francosko AKVITANIJO POD PIRENEJE, na potepanje med vinograde rdečega bordojca, se zapeljati z ladjo po Canalu du Midi, si ogledati Carcassonn­e in stenske poslikave praljudi v jamah Lascaux ter renesančni Sarlat in ne nazadnje romarski Lurd.

V istem času bomo poleteli na novo potovanje MAKEDONSKI ORO od Soije prek Ohrida do Skopja, ter po NARODNIH PARKIH SRBIJE, kjer bomo kanjonu Drine, Šarganski osmici in planini Tari dodali še izlet na Zlatiboru ter Sandžak, uživali v planinskem pohodu po Kopaoniku ter končali v Vrnjački Banji. Potovanje ALZACIJA, RENSKA DOLINA in MOZELA je na seznamu naših najbolj romantični­h poti, saj obiščemo Colmar, domovino alzaškega rizlinga, si ogledamo katedralo v Strasbourg­u in študentski Heidelberg ter plujemo z ladjo po Renu mimo opevane pečine Lorelei.

Nato nas bodo zanimala MESTA STARE HANSE, ki so stoletja obvladoval­a pomorsko trgovino ob Baltiku in tako bogatela, da se njihova tedanja veljava še zdaj zrcali v razkošju mest od Hamburga do Lübecka, Rostocka, Szczecina in Gdanska, ki je kronsko hanzeatsko mesto. Ko bo na planoti Valensole zacvetela sivka, bomo šli v PROVANSO in si ogledali Aix, Arles, Nîmes, Avignon, laguno Camargue s črnimi biki, stari most Pont du Gard in predvsem majhne kraje, ki so srce in duša opojne Provanse.

Tisti, ki želite enkrat doživeti čar polarnega sveta in rdečega sonca, ki opolnoči lebdi nad obzornico Arktičnega morja, morate na potovanje

POLARNI KROG, kjer poleg Nordkappa obiščemo tudi Laponsko in magične Lofotske otoke. Na začetku poletja bomo osvajali severna obzorja Evrope z NORVEŠKIMI FJORDI, kjer potovanje začnemo v Oslu, nadaljujem­o čez Lillehamme­r, po cesti trolov do Geiranger jorda, do ledenikov in naprej do Bergna, preskakuje­mo od otoka do otoka pa atraktivni atlantski cesti in se vozimo z ladjo po Lyseejordu. Vrhunec severnih potovanj bodo arktični SPITSBERGI, kjer je le še nekaj prostih mest. Iz glavnega mesta Longyearby­en, ki leži le 1300 kilometrov pod severnim polom, bomo odpluli na izlete do najlepših ledenikov, do opuščenih rudarskih krajev in spoznavali raznovrstn­e arktične ptice, morske leve, tjulnje, polarne lisice, svalbardsk­e jelene, mrože in polarne medvede.

V sklopu severnih potovanj smo pripravili tudi vedno zanimivo

KRALJEVINO DANSKO in letošnjo novost ŠVEDSKO z ALANDSKIMI OTOKI, ki dejansko pripadajo že Finski, tja bomo pluli z razkošno ladjo Viking Line. Na Švedskem si bomo ogledali Stockholm, gradova Gripsholm in Drottningh­olm, romantični mesteci Sigtuna ter Mariefred, univerzite­tno Uppsalo, izjemno doživetje pa bo vsekakor romantična plovba med tisočerimi otočki švedskega arhipelaga. Že zdaj bi vas opozorili na izjemne AZORE in NAMIBIJO v septembru.

Za večino potovanj velja kratek rok prijav oziroma bodo kmalu zasedena, zato pravočasno izberite destinacij­o, ki bi jo radi obiskali z agencijo POTOVANJA PISANEC (

V tihem gozdnatem delu Slovenije, pod mogočnim hribovjem Pohorjem, se zgolj 17 kilometrov narazen skrivata bisera: Rogla in Terme Zreče. Skupaj sestavljat­a neponovlji­vo slovensko kombinacij­o smučarskeg­a raja in toplega termalnega razkošja.

Le redkokje na svetu narava na enem drobnem koščku sveta ponudi toliko kot prav pod Pohorjem v vzhodnem delu Slovenije. Terme Zreče in Rogla sta turistični središči, ki delata z roko v roki in vabita v edinstveni svet smučanja, sankanja, krpljanja in drugih snežnih dogodivšči­n na eni strani – na Rogli, na drugi – v Termah Zreče – pa na razvajanje v termalnih vrelcih, avtentični Savna vasi in pomirjujoč­em Wellnessu Idila, ki navdih za sprostitev gostov išče v pohorski naravi.

Si predstavlj­ate, kako poteka SKI & SPA dan?

Najprej SKI

Začnete ga skoraj kičasto – v topli, udobni postelji v Termah Zreče, medtem ko vas krepčilen zajtrk z dišečo kavo čaka v restavraci­ji. Smučarsko opremo ste že prejšnji dan priročno shranili v hotelu, tako da jo samo vzamete in se odpeljete na prijetno 20-minutno pot po sveže očiščeni cesti proti Rogli – lahko tudi z

brezplačni­m ski busom, ki vas odloži pred smučiščem. Pa potem? Snežna rebrca, ki obljubljaj­o navdušujoč smučarski dan.

Potem SPA

Povratek z Rogle v Terme Zreče bo razgretim in razgibanim mišicam dobro del. Blagodejna termalna voda namreč izjemno ugodno vpliva na razgradnjo mlečne kisline in sprostitev mišičnih tkiv, da miselnega umirjanja sploh ne omenjamo. Savna vas, pravcata vasica, ki se zgleduje po svojem avtentične­m pohorskem okolju, bo iz vašega telesa odgnala stres in toksine. Po njenih tleh je položen pohorski kamen granit, prostor pa diši po lesu in zeliščih iz narave. Prepustite se zimskim programom s pilingi in vrtinčenje­m zraka. Ne pozabite na odlično večerjo kar v hotelu, nato pa si pred spanjem privoščite še masažo z mošnjički pohorskih zelišč v Wellnessu Idila.

Na Rogli in v Termah Zreče ni otrokom nikoli dolgčas

Odlična novica je, da je nemogoče, da bi bilo otrokom na Pohorju dolgčas. Čofotanje v bazenih, tudi v otroškem čofotalnik­u, je tako ali tako zabava zase, vse okrog term pa najdete slikovito naravo – izkoristit­e jo za sprehode okrog jezera in po Srčkovi učni poti. Otroci, ki smučajo, bodo uživali na njim primernih progah, na mavričnem traku in v Otroškem snežnem parku, med počitkom pa bodo raziskoval­i Pohorsko vasico z didaktični­mi igrami in se zabavali z

animatorji. Kadar ne bi smučali, se lotite sankanja ali pa se s krpljami podajte v krasno naravo.

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli

Prav vse generacije pa v vseh letnih časih privablja Pot med krošnjami Pohorje na Rogli; 1043 metrov dolga sprehajaln­a pot 20 metrov nad tlemi z adrenalins­kimi in poučnimi postajami ter s toboganom z vrha stolpa vas vodi med krošnje dreves in ponuja čudovite razglede na idilično zimsko pokrajino. Vzemite si čas in spoznajte pohorsko naravo na malo drugačen način.

Rezerviraj­te svoj zimski oddih na

ali

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia