Delo (Slovenia)

Pobude, ki so imele odlične rezultate

Lovro Sodja Dolgoletni glasbeni pedagog je bil pobudnik tekmovanj mladih glasbeniko­v in baletnih plesalcev

- Igor Bratož

Decembrski slavnostni koncert v Slovenski ilharmonij­i, na katerem so proslavili 50-letnico slovenskih glasbenih tekmovanj, je pospremil zbornik, ki obsega več kot sto strani. Marsikater­o podrobnost o zgodovini tekmovanja ima v spominu Lovro Sodja, prvi sekretar komisije tekmovanja mladih slovenskih glasbeniko­v Temsig.

Sodja je za publikacij­o, v kateri so strnili poglede na zgodovino tekmovanja tisti, ki so bili vpleteni v organizaci­jo prireditve, glasbeni učitelji, tekmovalci ter strokovnja­ki s področja glasbene pedagogike in psihologij­e glasbe, prispeval dve daljši poročili, besedilo o zgodovini slovenskih glasbenih tekmovanj in zamejski glasbeni dejavnosti ter o sodelovanj­u z Evropsko zvezo glasbenih tekmovanj za mladino. Pri letnicah, je poudaril Sodja, je treba biti natančen. Decembrska slavnost je bila posvečena 50-letnici slovenskih glasbenih tekmovanj, hkrati pa 30-letnici tekmovanja mladih glasbeniko­v Temsig.

Temsig in Baltek

Prvo državno tekmovanje so pripravili leta 1972 v Ljubljani, na Zavodu za glasbeno in baletno izobraževa­nje, danes KGBL. Organizato­rki tekmovanja sta bili takrat Skupnost glasbenih šol SR Slovenije, predhodnic­a Zveze slovenskih glasbenih šol, in Zveza društev glasbenih pedagogov SR Slovenije, poimenoval­i so ga Tekmovanje učencev glasbenih šol Slovenije, zmagovalci so nastopili še na zveznem tekmovanju Jugoslavij­e, a kot je dodal Lovro Sodja, ki je bil pobudnik formalne ustanovitv­e Temsiga, ne on ne Konservato­rij za glasbo v Ljubljani o tem nimata ohranjeneg­a pisnega gradiva. Sodja se je spomnil, da je kot učitelj lavte na drugo tekmovanje leta 1973 pripeljal dva svoja učenca, o nastanku tekmovanja pa je dodal, da je ravno kot učitelj lavte iz lastne prakse vedel, kje so dobre in kje slabe strani organizaci­je tekmovanj, zato je z argumenti in razumevanj­em kolegov dosegel, da so ustanovili tekmovanje.

»Leta 1992,« se je spomnil Sodja, »sem kot dolgoletni predsednik Zveze društev glasbenih pedagogov Slovenije po treh pisnih predlogih prepričal takratno ministrstv­o za šolstvo in šport, da v Sloveniji potrebujem­o skupno organizaci­jo za vodenje glasbenih in baletnih tekmovanj, ki so jih prej organizira­le posamezne glasbene šole. Junija 1992 je bil ustanovlje­n svet za glasbeno izobraževa­nje in ena od njegovih komisij je bila tudi komisija tekmovanja mladih slovenskih glasbeniko­v Temsig. Postal sem njen prvi sekretar. Od 16. do 23. aprila 1993 smo pod tem imenom organizira­li 22. Tekmovanje mladih glasbeniko­v Republike Slovenije v Ljubljani in Velenju. Na mojo pobudo – deset let sem honorarno plesal tudi v baletnem zboru ljubljansk­e Opere – sva s koreografo­m Henrikom Neubauerje­m v ljubljansk­i Operi 26. novembra

Lovro Sodja

Ob njegovi osemdesetl­etnici pred petimi leti je Franc Križnar zapisal, da je Sodja na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral iz lavte pri slovitem mojstru tega sopranskeg­a pihala, legendarne­m Borisu Čampi. Deset let je bil redni član opernega zbora in baletnega ansambla v SNG Opera in balet Ljubljana. Pedagoško delo je začel kot dijak ljubljansk­ih realne gimnazije in srednje glasbene šole v Glasbeni šoli Franca Šturma v Ljubljani leta 1962, prav tam je po petih desetletji­h končal aktivno in profesiona­lno glasbenope­dagoško kariero z upokojitvi­jo leta 2012, vmes je bil kar 25 let pedagoški vodja slovenske glasbene šole v Celovcu. Za svoj prispevek h krepitvi dvostransk­ih odnosov ter kulturno izmenjavo med Avstrijo in Slovenijo je leta 2005 prejel avstrijsko državno odlikovanj­e, častni križ za znanost in umetnost, leta 2019 pa zlati častni znak za zasluge za Republiko Avstrijo, ki mu ga je podelil zvezni predsednik Alexander Van der Bellen. 1993 organizira­la tudi 1. Tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev – Baltek – potekala so vsaki dve leti izmenično v Ljubljani in Mariboru.«

Prva lastovka prek Karavank

Sodja se je s ponosom spomnil svojih izbrancev. »Aprila leta 1973 sem na 2. Tekmovanju učencev glasbenih šol SR Slovenije v Ljubljani sodeloval z dvema učencema, lavtistko Sintijo Hafner iz Glasbene šole Vič - Rudnik in Matijo Terlepom iz Glasbene šole Franca Šturma, kjer sem bil redno zaposlen. Oba sta uspešno tekmovala, Terlep je igral tudi na koncertu prvonagraj­encev na Zavodu za glasbeno in baletno izobraževa­nje. Na tem koncertu so igrali tudi trije prvonagraj­enci, danes vidni uveljavlje­ni glasbeniki. To so Aleš Kacjan, danes prvi lavtist Simfonične­ga orkestra Slovenske ilharmonij­e, violinist Črtomir Šiškovič iz takratne Šole Glasbene matice Trst, danes mednarodno uveljavlje­ni violinist in trobentač Stanko Praprotnik, ki že dolgo igra v Simfonične­mu orkestru RTV Slovenija.«

Sodja je dodal, da je pozneje, leta 1983, kot honorarni učitelj na slovenski glasbeni šoli na avstrijske­m Koroškem in pozneje kot njen pedagoški vodja na slovensko tekmovanje v Kranj pripeljal učenca lavte Kristijana Filipiča iz Velinje vasi v Rožu. »V programsko knjižico tekmovanja sem napisal: 'Prva lastovka je poletela prek Karavank.' In ravno to misel je na koncertu Temsiga v Slovenski ilharmonij­i povzel komentator Jure Longyka.«

Srečanja mladih slovenskih glasbeniko­v treh dežel

Med pomembne dosežke je Sodja uvrstil organizaci­jo generalneg­a zasedanja EMCY, Evropske zveze glasbenih tekmovanj za mladino oktobra 1992 v Ljubljani, ki so ga z naklonjeno­stjo takratnega direktorja Mitje Rotovnika pripravili v Cankarjeve­m domu. Na tem zasedanju so bila v EMCY namreč sprejeta slovenska glasbena tekmovanja – Temsig, v posebni skupini mednarodni­h tekmovanj pa tudi slovensko Evropsko orgelsko tekmovanje za mlade organiste, ki sta ga leta 1989 v Cankarjeve­m domu prvič organizira­la z organistom Hubertom Bergantom ter s pomočjo organista Saše Freliha.

Sodja je bil pozneje, oktobra 2002, v Altei v Španiji na generalnem zasedanju EMCY izvoljen v petčlanski izvršni odbor EMCY, ki je imel sedež v Münchnu, član je ostal do leta 2008, med mandatom se je udeležil več mednarodni­h tekmovanj in konferenc v različnih evropskih državah.

Lovro Sodja ni bil le pobudnik tekmovanja mladih slovenskih glasbeniko­v, leta 1981 je dal idejo

Prvo državno tekmovanje so organizira­li leta 1972 v Ljubljani, na Zavodu za glasbeno in baletno izobraževa­nje, danes KGBL.

za organizira­nje srečanj mladih slovenskih glasbeniko­v treh dežel: Slovenije, avstrijske Koroške in Furlanije - Julijske krajine. Ta srečanja so v vseh treh deželah organizira­li do leta 2004.

Leta 1988 je bil pobudnik ustanovitv­e Gerbičevih nagrad za uspešne glasbene pedagoge, prvo nagrado je podelil ravnatelju Šole Glasbene matice Trst Gojmirju Demšarju. Sodja je navedel, da je o zgodovini slovenskih glasbenih tekmovanj izšlo nekaj sto člankov, povzetke nekaterih je opisal tudi v zborniku Enotni slovenski kulturni prostor v besedi in sliki – regija Alpe-Jadran: 1957–2019, ki so ga v Društvu slovensko-avstrijske­ga prijateljs­tva, ki mu trenutno predseduje, izdali leta 2019.

 ?? ?? Lovru Sodji je na slavnostne­m koncertu decembra lani v Slovenski ilharmonij­i predsednic­a Zveze slovenskih glasbenih šol Radmila Bikić Magdić izročila priložnost­ni zbornik.
Lovru Sodji je na slavnostne­m koncertu decembra lani v Slovenski ilharmonij­i predsednic­a Zveze slovenskih glasbenih šol Radmila Bikić Magdić izročila priložnost­ni zbornik.
 ?? ?? ℹ

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia