Delo (Slovenia)

Ko so se Ingemarju zašibila kolena, je običajno prišel Bojanov trenutek

Spomin na smučarski podvig Danes mineva 36 let od osme, zadnje Križajeve zmage v svetovnem pokalu – S podvigom na nenavaden dan je osvojil še slovito meko v Kitzbühlu

- Eduardo Brozovič

Ko je Ilka Štuhec v soboto s solzami na licih proslavila podvig na smuku Cortina d'Ampezzo, so se mnogi zavedali, kako zahtevna je bila njena vrnitev na vrh po nizu hudih poškodb. Nekoliko starejši so se spomnili tudi dolge poti do 88. zmage slovenskih alpskih smučark in smučarjev v svetovnem pokalu. Pusto ledino je začel pretvarjat­i v zlato polje legendarni Bojan Križaj, ki je na današnji dan pred 36 leti zablestel na slalomu v Kitzbühlu. To je bila njegova osma in tudi zadnja zmaga med elito. 25. januar 1987 je bil nekaj posebnega tudi po izjemnih merilih, ki tradiciona­lno veljajo v Kitzbühlu. Prireditel­ji 47. tekmovanja Hahnenkamm so morali namreč zaradi sobotnih težav z vremenom v nedeljo pripraviti tako slalom kot smuk, ki sta hkrati štela tudi za kombinacij­o. Švicarji so tako častili Pirmina Zurbriggna, ki je zmagal v dveh preizkušnj­ah, Slovenci seveda Križaja, najhitrejš­ega v vijuganju med vratci.

Avstrijca Mathiasa Bertholda je prekosil za pičlih osem stotink sekunde, Nemca Armina Bitnerja za 12 stotink. Veliki Ingemar Stenmark se je moral zadovoljit­i s šestim mestom s 55 stotinkami zaostanka, potem ko je bil na prvi progi, ki jo je postavil švedski trener Peter Endras, drugi za našim velemojstr­om. Drugo progo je trasiral Slovenec Jože Šparovec, Križaj pa je s šestim mestom ubranil prednost. »Mirno sem čakal na štart. Ko sem uvidel, da je bil Stenmark šele deveti na drugi progi, sem vedel, kaj moram storiti. Zavedal sem se prednosti in tekmoval temu primerno,« je Križaj na cilju razkril, o čem je razmišljal.

Taktika je bila tokrat na njegovi strani. Tri tedne po 30. rojstnem dnevu je naposled zmagal tudi v Kitzbühlu in dodatno obogatil svojo zbirko uspehov. Po dvakrat bil najuspešne­jši na slalomih v Wengnu (1980 in 1981) in Kranjski Gori (1982 in 1986), po enkrat v Marksteinu (1983), Madonni di Campiglio (1984) in Bramontu (1986). Ko je počasi začel razmišljat­i o življenju po smučarski karieri, je osvojil še eno smučarsko meko, v kateri ni naključnih uspehov.

• 25. januar 1987 je bil nekaj posebnega za alpske smučarje.

• Velika junaka dneva sta bila Bojan Križaj in Pirmin Zurbiggen.

• Slovenski as je zaokrožil sezono z malim kristalnim globusom.

Prvič in zadnjič

Kitzbühel se je Križaju oddolžil za številna razočaranj­a in mu šele drugič dovolil na svoj zmagovalni oder. Tri leta prej je bil na tamkajšnje­m slalomu tretji za Marcom Girardelli­jem in Franzem Gruberjem. Čas je pokazal, da je pred 36

 ?? Foto Joco Žnidaršič ?? Večna tekmeca z Elanovimi smučmi: Bojan Križaj (desno) in Ingemar Stenmark (levo).
Foto Joco Žnidaršič Večna tekmeca z Elanovimi smučmi: Bojan Križaj (desno) in Ingemar Stenmark (levo).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia