Delo (Slovenia)

Izjemno ponosna, da je lahko vadila s Tino in Urško

Judo Anka Pogačnik prvič najboljša slovenska judoistka leta – Že v soboto prvič letos v lov na točke za svetovni pokal

- Miha Šimnovec

Anka Pogačnik je kar žarela od ponosa, ko je prvič prejela priznanje za najboljšo slovensko judoistko leta. »To je nagrada za minulo delo in velika spodbuda za naprej,« je večkrat poudarila 31-letna Kranjčanka, ki je na lanskem evropskem prvenstvu v Soiji zablestela s tretjim mestom v kategoriji do 70 kilogramov. Tako se je članica JK Triglav Kranj razveselil­a svoje prve kolajne na velikem članskem tekmovanju in si dokazala, da se je sposobna uvrstiti tudi na olimpijske igre, o čemer sanja že vse od takrat, ko se je začela resno ukvarjati s športom.

Kaj vam pomeni priznanje za najboljšo slovensko judoistko leta 2022?

To je pohvala in dokaz, da je za menoj uspešna sezona, v kateri sem dosegla kar nekaj lepih rezultatov. No, ti bi bili lahko še boljši, toda v celoti gledano, sem zadovoljna. Nagrada mi hkrati vliva veliko spodbudo za naprej.

Vrhunec ste lani dosegli z bronastim odličjem na evropskem prvenstvu v Soiji, kajne?

Vsekakor! Kolajno na velikem tekmovanju sem lovila dolgo, vse od takrat, ko sem se začela resno ukvarjati z judom. Verjetno vsak judoist sanja o tem, da bi se povzpel na zmagovalni oder na evropskem in svetovnem prvenstvu ter se uvrstil na olimpijske igre. To so bili od vsega začetka tudi moji cilji in veliko mi pomeni, da sem lani v Soiji izpolnila prvega. Vsakič znova je lepo pogledati tudi v vitrino in se spomniti tega uspeha, toda medtem sem se že morala vrniti v stare tirnice in začeti delati naprej.

Kateri so vaši cilji za letošnjo sezono?

Zelo bi bila vesela, če bi ponovila uspeh na evropskem prvenstvu in se čim bolj približala kolajni na svetovnem prvenstvu. Moj veliki cilj pa ostaja nastop na olimpijski­h igrah prihodnje leto v Parizu, zato bom poskušala letos osvojiti čim več točk za kvaliikaci­jsko lestvico. Upam, da se mi bo v tretjem poskusu uspelo uvrstiti na največjo športno prireditev. Verjamem, da lahko nalnih mednarodni­h priprav v Mitersilu, kjer sem videla, da se lahko borim. Počutim se dobro in zdravo.

Kako bi ocenili svojo zdajšnjo formo?

Nisem še stoodstotn­a. Zdaj sem nekje pri 70 odstotkih svoje pripravlje­nosti. Bomo videli, kaj bo to pomenilo v Almadi. Vrhunec

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia