Delo (Slovenia)

Le dva izdelka sta odmevna: derbi in reprezenta­nca

Matjaž Rakovec Predsednik HZS in župan Kranja o nenavadnem domačem inalu, želji Jesenic, majskem SP in tudi športnem plezanju ter kranjskem nogometu

- Siniša Uroševič

V teh zimskih januarskih dneh se ponavadi konča prva polovica pisane hokejske sezone. Ta je letos kar nenavadna, saj je bolj zgodaj kot kadarkoli prej znan državni prvak. O tem kot tudi morebitnem vstopu Jesenic v ICEHL in cilju reprezenta­nčnega obstanka med svetovno elito smo se pogovarjal­i z Matjažem Rakovcem. Ker pa je predsednik Hokejske zveze Slovenije tudi kranjski župan, smo ga povprašali o želji po svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v njegovem mestu in hudi krizi nogometneg­a kluba Triglav.

Gospod Rakovec, v kakšni kondiciji je sredi sezone Hokejska zveza Slovenije?

Kar zadeva organizaci­jski in inančni del, smo v res dobri kondiciji. Pričakujem, da bomo že v tem mandatu, če ne že v letu ali dveh, prišli denarno na zeleno vejo. Organizaci­jsko imamo odlično ekipo z Dejanom Kontrecem, Juretom Penkom, Branko Slejko in sodelavci. Rezultatsk­o pa, to moram priznati, nisem najbolj zadovoljen. Preveč je bilo nihanj pri mladi reprezenta­nci: premaga Dansko s 5:0, potem pa niza poraze. Tu se bo treba najbrž drugače lotiti dela, tudi glede trenerjev. In seveda ne morem biti zadovoljen z državnim prvenstvom. Vse se je prehitro končalo. Že lani sva z Dejanom razmišljal­a v smeri, da imamo zdaj lepo priložnost za pravi domači inale, saj se bo svetovno prvenstvo začelo sredi maja. Teoretično zadnja inalna tekma alpske lige, kar je za slovenski hokej še dosegljiv cilj, pa bi bila 12. aprila in tako bi bilo dovolj časa za razburljiv­o domačo končnico.

Kje se vam je potemtakem zataknilo?

Žal se je zaradi izsiljevan­ja tako obrnilo, da smo padli na ekspresno hitri inale sredi januarja, ki je zdaj že pozabljen, saj obe moštvi igrata s svojimi cilji v različnih mednarodni­h ligah. A moramo vedeti, slovenski hokej ima dva odmevna izdelka: derbi Jesenic in Olimpije ter državno člansko reprezenta­nco. Prvič doslej v tem mojem obdobju pri HZS smo popustili izsiljevan­ju Olimpije, res pa je tudi, da so Jesenice nato prikimale takšni možnosti. Zdaj pa je obema žal, saj je obisk 3000 ljudi na tekmo potrdil, da domači derbi pritegne več gledalcev od katerekoli tekme v rednem delu sezone v ICEHL in AHL. Upam, da je bila to dobra šola za vse in da se nam kaj podobnega ne bo več ponovilo. Seveda upam, da se bo Jesenicam uresničila želja o vstopu v ICEHL, potem bodo razsežnost­i hokeja pri nas spet drugačne.

Pa se vam dejansko zdi uresničlji­v vstop Jesenic na najvišjo regionalno raven, ki seveda precej stane?

Ni preprosto, verjamem pa gospodu Petru Bohincu, predsednik­u kluba in zdaj tudi stanovskem­u kolegu, saj je postal župan Jesenic. Dejal mi je, da se je klub zelo resno lotil projekta. Plačal je prvo prijavnino in zdaj bo delal na tem, da bi res vstopil v ICEHL. Zelo velika težava slovenskeg­a hokeja je razpršenos­t naših igralcev po tujini, Jesenice bi seveda v primeru uvrstitve na najvišjo ligaško raven poskusile vrniti igralce svoje šole v Podmežaklo. Na alpsko ligo pa ne smemo pozabiti. Upam, da se bo ponudila priložnost drugim našim klubom

Za zdaj pa je tako, da so železarji v alpski ligi, ljubljansk­i zmaji v ICEHL. Prav v zadnjih dneh so odmevali namigi z avstrijski­h spletnih strani, da je Olimpija zabredla v denarne težave, kar je njen predsednik Miha Butara odločno zavrnil. Kaj bi vi dejali na to, ne nazadnje je omenjeni funkcionar kot podpredsed­nik HZS vaš sodelavec?

Težko bi karkoli ocenjeval, ker res ne poznam podrobno klubskega poslovanja. Toda prepričan sem, da bi se igralci že zdavnaj oglasili, če ne bi dobili dohodkov. Se pa zelo strinjam z dosedanjim trenerjem Mitjo Šivicem ob besedah, da bi si igralci in klub zaslužili več spoštovanj­a. Podobno prikimam tudi besedam jeseniškeg­a stratega Gabra Glaviča, da bi lahko bolj cenili alpsko ligo. Ne nazadnje se spomnimo SP skupine B leta 2018 v Budimpešti. Takrat je bila Italija pred nami in se je uvrstila med elito z več kot polovico reprezenta­ntov iz AHL.

Vaših kranjskih someščanov s sicer dobro hokejsko šolo ne omenjate?

Tu je pa glavni problem infrastruk­tura. V obstoječi ledni dvorani ni mogoče igrati mednarodni­h tekem. Načrtovali smo nov objekt, pa se lastnik zemljišča ob kranjskem športnem parku ni držal dogovora. Zdaj iščemo druge rešitve. Obenem načrtujemo večnamensk­o plezalno dvorano in tudi atletsko dvorano.

Že večkrat ste omenili željo po plezalnem centru. Še razmišljat­e o svetovnem prvenstvu z zvezdnico naše športne scene Janjo Garnbret?

Zamisel o svetovnem prvenstvu je uresničlji­va, pogovarjal sem se že s planinsko zvezo, to je seveda tudi zadeva novega resornega ministrstv­a. Ni pa še jasno, če bi lahko kandidiral­i za SP 2026 ali morda dve leti pozneje. To je prireditev, ki bi si jo Slovenija zaslužila. Verjamem, da bo Janja takrat še vedno na svetovnem vrhu, obenem pa imamo še nekaj adutov. Pri vsem skupaj sodeluje Tomo Česen, začetnik teh tekem pri nas. Čakamo le še občinski podrobni prostorski načrt, in ko se nam bo prižgala zelena luč, se bomo lahko lotili začetka projekta.

Kako pa gledate na kranjski nogomet? Triglav, nekoč valilnica številnih reprezenta­ntov, se je predvsem v zadnjih dveh letih sramotno sesuval, kajne? Kako bi lahko premaknili voz?

Ravno nekaj ur pred tem pogovorom z vami sem imel pomemben sestanek glede nogometa v našem mestu s Sandijem Vrtačem iz znane avtohiše, opaznim podporniko­m športa in tudi članom upravnega odbora pri Triglavu. Kot Kranjčanu mi vsekakor ni vseeno, kaj se dogaja s Triglavom, ne nazadnje je bila ena prvih potez, ko sem pred štirimi leti postal župan, da smo postavili žaromete na štadion. Nato se je začelo vse bolj podirati, žal so bili tam zbrani nekateri, ki so gledali zgolj na osebno korist. Predlagali smo navzočnost podžupana v predsedstv­u kluba, toda odločili so se, da ga ne potrebujej­o, in odtlej je voz res drvel navzdol. Obenem smo klubu pomagali na različne načine: pri odprtju trgovine v centru mesta, postavitvi prostorov za prodajo vstopnic in okrepčil na tekmah, postavitvi žarometov na pomožno igrišče. Učinka pa ni bilo. In potem so ti ljudje, ne bi govoril o imenih, pred dobrim letom zapustili Triglav. Zdaj imamo drugoligaš­a: žal tako v članski konkurenci kot tudi mladinski in kadetski. Gremo na novo pot.

Če se vrneva k hokeju, pri katerem predseduje­te zvezi: kaj pa nova pot naših risov? Že odštevate dneve do majskega svetovnega prvenstva, po šestih letih za Slovenijo spet v najvišji skupini?

Seveda bi bilo super, če bi prišel Anže Kopitar, ki mu zdaj z Los Angelesom sijajno kaže, ne vemo pa, kako bo takrat. Prvenstvo bo letos pozno, upam seveda, da bomo imeli na voljo zdrave in dobro pripravlje­ne hokejiste. Lahko pa si predstavlj­ate, kako si želim, da bi prvič kot predsednik HZS dočakal obstanek med najboljšim­i. O tem, da bi bila to imenitna popotnica v želji po uvrstitvi na olimpijske igre v naši italijansk­i soseščini, pa mi najbrž ni treba posebej poudarjati.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Matjaž Rakovec si želi, da bi risi obstali v Rigi, pa tudi svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Kranju in vzpon nogometaše­v Triglava.
Foto Jože Suhadolnik Matjaž Rakovec si želi, da bi risi obstali v Rigi, pa tudi svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Kranju in vzpon nogometaše­v Triglava.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia