Delo (Slovenia)

Stenmark: Mikaela si zasluži izboljšati moj rekord

Alpsko smučanje Ameriška zvezdnica Mikaela Shifrin na vrhu večne lestvice zmagovalk prehitela rojakinjo Lindsey Vonn

- Miha Šimnovec

V ameriški šampionki Mikaeli Shifrin je po rekordni 83. zmagi za svetovni pokal v ženskem alpskem smučanju, ki jo je slavila na prvem veleslalom­u na Kronplatzu, kar vrelo od čustev. »Sploh ne vem, kaj bi rekla. Zmanjkuje mi besed,« po novem podvigu ni ostala ravnodušna 27-letna zvezdnica iz Vaila v Koloradu, ki je na vrhu večne lestvice zmagovalk prehitela rojakinjo Lindsey Vonn (82).

Shifrinova je bila včeraj v italijansk­ih Dolomitih (znova) razred zase. Potem ko je bila najhitrejš­a na obeh progah, je imela na koncu 0,45 sekunde naskoka pred drugouvršč­eno Švicarko Laro Gut-Behrami, medtem ko je Italijanka Federica Brignone zaostala že za debelo sekundo (+ 1,43). Edina slovenska inalistka Ana Bucik (+ 2,93) je pristala na 14. mestu, preostali naši smučarki Tina Robnik (34.) in Neja Dvornik (38.) pa sta bili prepočasni za točke.

V soju žarometov je kajpak najbolj sijala Shifrinova. »Če sem iskrena, me je bilo malo strah tega dneva, saj sem se bala, da se bo mojim čustvom zmešalo. Bila sem vznemirjen­a in živčna, na trenutke nisem vedela, kje se me drži glava. Težko je to opisati. Zdaj moram malo zadihati, vse to vpiti in uživati,« je razmišljal­a ameriška zvezdnica in pogled usmerila proti današnjemu drugemu veleslalom­u na Kronplatzu, na katerem bo poskušala vnovič čim bolje unovčiti vrhunsko pripravlje­nost.

Norveški as ponosen na svojo Miki

»Veselim se že nove tekme na tem odličnem prizorišču. Razmere za smučanje so tu res sijajne,« je

»To je neverjetna številka. Mikaela je briljantna športnica,« je na srčno izbranko ponosen norveški as Aleksander Aamodt Kilde, ki – kot mnogi drugi poznavalci alpskega smučanja – ne dvomi, da bo Shiffrinov­a že kmalu ujela absolutneg­a rekorderja Ingemarja Stenmarka (86).

Da ga bo prej ali slej prehitela, verjame tudi legendarni Šved. »Mikaela je fantastičn­a smučarka s sijajno tehniko, zato si zasluži, da izboljša moj rekord. Ko se bo to zgodilo, se bom veselil skupaj z njo. Prepričan sem, da bo tudi prva v zgodovini, ki bo dosegla mejo 100 zmag, « je pred kratkim napovedal 66- letni Stenmark.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia