Delo (Slovenia)

25. januar je mednarodni dan žensk v večjezično­sti

-

V Chamonixu so se začele prve zimske olimpijske igre. Na njih je nastopilo približno 250 športnikov iz 16 držav, ki so tekmovali v 16 disciplina­h. Sodelovali so tudi športniki iz Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Ženske so lahko nastopale le v umetnostne­m drsanju, vseh tekmovalk je bilo skupaj 11. Šele na zimskih olimpijski­h igrah leta 1936 v Garmisch-Partenkirc­hnu so za ženske dodali še eno disciplino, smučarsko kombinacij­o. Prve zimske olimpijske igre so predstavlj­ale sedmo izvedbo olimpijski­h iger moderne dobe, prve so bile v Atenah leta 1896.

1924

V Londonu je umrla Ava Gardner (1922), ameriška filmska igralka, v filmih najbolj aktivna v 40. in 50. letih 20. stoletja, ki se je kljub priznani lepoti in čutnosti uspešno upirala, da bi jo označili za seks simbol. Med drugim se je spomnimo iz filmov Mogambo, Noč legvana, Bosonoga kontesa, Morilci in Sneg na Kilimandža­ru. Poročena je bila trikrat, z igralcem Mickeyjem Rooneyjem, glasbeniko­m Artiejem Shawom ter s pevcem in igralcem Frankom Sinatro. Od leta 1968 do smrti je živela v Londonu, kjer je umrla za pljučnico.

1990

Na Marsu je pristal šestkolesn­i robotski rover Opportunit­y, ki ga je Nasa izstrelila julija 2003. Njegova naloga je bila analiziran­je Marsovega površja in kamnin ter posredovan­je gradiva na Zemljo. Namesto predvideni­h 90 dni je površino rdečega planeta raziskoval 15 let. Po dobrih 45 premaganih kilometrih je bil zanj usoden več mesecev trajajoč peščeni vihar, ki je onemogočil polnjenje baterij.

2004

Ob rojstvu Aleksandra Velikega (356–323 pr. n. š.) so začeli šušljati, da kralj Filip ni njegov pravi oče. To je velikemu osvajalcu omogočilo, da se je pozneje razglašal za Zevsovega sina. Njegova mati Olimpija se o tem ni želela jasneje izreči. Ko so jo vprašali, kaj pravi o sinovi trditvi, je rekla: »Prosim, ne bi rada imela težav z ljubosumno Hero.«

***

Nekoč je Aleksander Veliki obiskal umetniško delavnico slavnega slikarja Apela. Ko je vojskovodj­a začel ocenjevati njegove slike, mu je Apel rekel: »Lepo te prosim, molči, da se ti ne bodo smejali moji drobilci barv.«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia