Delo (Slovenia)

Enajst nominacij za naveličano lastnico pralnice

Oskarji 2023 Filmi Vsepovsod naenkrat, Duše otoka in Na Zahodu nič novega z največ možnostmi za glavno nagrado

- Tina Lešničar

Divja pustolovšč­ina Vsepovsod naenkrat, ki pripoveduj­e zgodbo kitajske priseljenk­e srednjih let, je pobrala največ nominacij za najvišjo ilmsko nagrado – enajst. Med njimi se kipec prvič nasmiha hollywoods­ki veteranki Jamie Lee Curtis. S po devetimi nominacija­mi pa sledita ilma Duše otoka in Na Zahodu nič novega.

Odštekani žanrski križanec, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame, Vsepovsod naenkrat je očaral člane Ameriške akademije ilmskih umetnosti in znanosti, ki so ilm nominirali v kar enajstih kategorija­h. Poteguje se za oskarja za najboljši ilm, najboljšeg­a režiserja (delil bi si ga režiserski tandem Dan Kwan in Daniel Scheinert), scenarij, montažo, kostumogra­ijo, izvirno glasbo in skladbo. Za svoje delo pa so za največjo ilmsko nagrado nominirani tudi člani igralske zasedbe, igralke Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis in Stephanie Hsu ter igralec Ke Huy Quan.

Film prikazuje kaotično življenje kitajsko-ameriške družine. V vzporedno resničnost neštetih možnosti usoda pahne Evelyn Wang (Michelle Yeoh), vsega naveličano lastnico družinske nedobičkon­osne pralnice. Wangova se ločuje, bori s samosvojo lezbično hčerjo in ostarelim očetom, dokončno pa jo v novo dimenzijo oziroma kar v več alternativ­nih vesolj iztiri dacarska birokracij­a, ki ji visi za vratom. Nenavadna zgodba s polno vizualnimi učinki je doživela velik uspeh med gledalci in je v kinematogr­aih po svetu zaslužila več kot sto milijonov dolarjev.

Igralski presežki in kvote

Na drugi stopnički z devetimi nominacija­mi se gneteta nemška protivojna drama Na Zahodu nič novega – navdihnjen­a po istoimensk­em romanu Ericha Marie Remarqueja, in irska črna komedija Duše otoka, režiserja Martina McDonagha, v kateri sta po dolgih letih moči spet združila Colin Farrell in Brendan Gleeson (oba nominirana). Med za glavno vlogo nominirani­mi igralci se bo tako po napovedih boj bil predvsem med Austinom Butlerjem ( Elvis), Brendanom Fraserjem ( Kit) in omenjenim Colinom Farrellom.

Austin Butler, ki se je po enoletnem rigoroznem študiju manierizmo­v in glasu prelevil v Elvisa Presleyja v muzikalič

Bo Vsepovsod naenkrat pometel s konkurenco?

• Slavnostna 95. podelitev oskarjev bo v nedeljo, 12. marca.

• O zmagovalci­h bo glasovalo in odločilo približno 10.000 članov Akademije.

Jamie Lee Curtis je za oskarja nominirana prvič.

nem spektaklu Baza Luhrmanna, je med tistimi igralci, ki jih je čast nominacije za najprestiž­nejšo nagrado doletela prvič. Tako kot še igralsko veteranko Jamie Lee Curtis, Ke Huy Quan, pozabljene­ga povratnika Brendana Fraserja in Michelle Yeoh, ki je tako v 95-letni zgodovini oskarjev postala šele druga igralka azijskega rodu, nominirana v kategoriji glavne igralke.

Na kvote pozorni kritiki so takoj opazili tudi to, da kljub napovedim (dobro je

kazalo Violi Davis in Danielle Deadwyler) med za glavno vlogo nominirani­mi igralkami ni Afroamerič­ank. Zato pa je v kategoriji stranskih igralk Angela Basset s ilmom Črni panter: Wakanda za vedno postala prva zvezda Marveloveg­a vesolja, ki si je prislužila nominacijo za igro. Mimogrede, tudi med nominacija­mi za režijo tokrat ni žensk, da bi delale družbo Stevenu Spielbergu, Toddu Fieldu in Rubenu Östlundu.

Austin Butler je mnoge osupnil s preobrazbo v Elvisa.

Poklon spektaklu

Letos se oskar nasmiha več blockbuste­rjem, morda si Akademija tako želi povišati gledanost podelitven­e ceremonije, ki je kljub škandalom in klofutanju na odru že nekaj let zelo slaba. Polno naročje nominacij sta tako nabrala tudi Top Gun: Maverick (šest) in Avatar: Pot vode (štiri), ki sta presekala postkorons­ko mrtvilo v kinematogr­aih in ju v Hollywoodu že samo zaradi tega slavijo kot zmagovalca ilmske industrije.

 ?? Foto arhiv A24 ??
Foto arhiv A24
 ?? Foto Stewart Cook/HFPA/Reuters ??
Foto Stewart Cook/HFPA/Reuters
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia