Delo (Slovenia)

Dokumentar­ec, ki ga je resničnost spremenila v nekaj bolj pomembnega

-

a 73. mednarodne­m ilmskem festivalu v Berlinu bo zunaj tekmovalne­ga programa premiero doživel dokumentar­ni ilm Superpower, ki ga je ameriški igralec in režiser

posnel v Ukrajini. Na Berlinalu, ki bo potekal od 16. do 26. februarja, bo namreč v ospredju prav vojna v Ukrajini, v času festivala bo tudi minilo eno leto od ruske invazije.

Med ilmi, povezanimi z Ukrajino, po pisanju francoske tiskovne agencije AFP najbolj izstopa prav Pennov, opisali so ga kot »ilmski projekt, ki ga je resničnost prisilila, da se spremeni v nekaj manj obvladljiv­ega, a bolj pomembnega«. Sean Penn je v Ukrajino prišel le nekaj dni pred ruskim napadom, da bi nadaljeval snemanje dokumentar­ca o nemirnih separatist­ičnih območjih Donbasa. Takrat je na twitterju zapisal: »Če bomo dopustili, da se bo [Ukrajina] borila sama, bo naša ameriška duša izgubljena.« Bil je fotograira­n na vladni

NPenn Sean

novinarski konferenci v Kijevu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na instagramu objavil videoposne­tke svojega srečanja z igralcem. Dvainšestd­esetletni Penn je s sorežiserj­em Aaronom Kaufmanom dokumentar­ec posnel za studio Vice Studios.

Po besedah enega od direktorje­v festivala Carla Chatriana je bil ilm posnet v zelo težkih okoliščina­h.

Znano je, da je slavni igralec tudi velik aktivist za svobodo in demokracij­o in da se je različnih humanitarn­ih akcij udeležil kar neposredno. Tako je med epidemijo stopil v prve bojne vrste in pomagal na točkah za testiranje na koronaviru­s. Še prej je na pomoč priskočil med razdejanje­m, ki ga je leta 2005 za sabo pustil orkan Katrina, in lastnoročn­o spravil na varno približno 40 ljudi. Podobno je po rušilnem potresu na Haitiju leta 2010 pomagal tamkajšnji­m ljudem. Leta 2018 je Penn v Turčiji snemal dokumentar­ec o umoru savdskega novinarja Džamala Hašodžija na savdskem konzulatu. Kot je še povedal direktor Berlinala, bodo na festivalu v znak solidarnos­ti poleg del iranskih disidentsk­ih ilmskih ustvarjalc­ev prikazali tudi več dokumentar­nih in igranih ilmov ukrajinski­h režiserjev. Enajstdnev­ni ilmski festival bo sicer odprla romantična komedija She Came to Me v režiji Rebecce Miller, v kateri so zaigrali zvezdnik serije Igra prestolov Peter Dinklage ter oskarjevki Marisa Tomei in Anne Hathaway.

 ?? Foto Earl Gibson/Reuters ?? Igralec, režiser in aktivist za svobodo in demokracij­o
Foto Earl Gibson/Reuters Igralec, režiser in aktivist za svobodo in demokracij­o

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia