Delo (Slovenia)

Do popolne vlade manjka notranji minister

Z dvema glasovoma poslancev narodnosti je potrdila listo ministrski­h kandidatov – Zdaj bo vlada dvajsetčla­nska

- Suzana Kos

Poslanca narodnosti in koalicija so s 55 glasovi za, proti je bilo 29 poslancev SDS in NSi, potrdila listo devetih ministrski­h kandidatov vlade Roberta Goloba. Vlada se bo zdaj lahko organizira­la skladno z novelo zakona o vladi, ki predvideva dvajsetčla­nsko ministrsko ekipo in tri povsem nova ministrstv­a. Golobova reorganiza­cija prinaša najobsežne­jšo slovensko vlado od leta 1993.

Devet mesecev po zmagi na volitvah je moralo miniti, da je premier dobil vlado v obliki, kot si jo je zamislil. Da bo v resnici popolna, mora Robert Golob izbrati še novega ministra oziroma ministrico za notranje zadeve po decembrske­m odstopu Tatjane Bobnar. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki začasno vodi tudi notranji resor, se bo po tem posvetila samo delu na svojem ministrstv­u.

V opoziciji ocenjujejo, da povečanje ministrske­ga zbora ni zagotovilo za hkrati tudi večjo učinkovito­sti vlade, saj prinaša nejasno združevanj­e in prenašanje področij med ministrstv­i, smiselnih združevanj pa je zelo malo. Ocenjujejo, da bodo zaposlili nove ljudi, nujne bodo prenove prostorov in dodatna inančna sredstva.

Medtem pa koalicija ponavlja, da dodatnih stroškov ne bo, in napoveduje, da bo leto 2023 v znamenju številnih reform in da bo z reorganiza­cijo učinkovite­jša pri ukvarjanju s številnimi izzivi, ki jo čakajo. O enem izmed njih, plačni reformi, bo prihodnjo sredo razpravlja­l tudi koalicijsk­i vrh.

Po potrditvi liste ministrski­h kandidatov se je prenovljen­i ministrski kabinet že sestal na prvi seji in imenoval več državnih sekretarje­v.

 ?? ?? Po mesecih boja smo prišli do točke, ko lahko zmagovalci na volitvah uveljavimo svojo legitimno pravico do oblikovanj­a vlade po lastni meri, je poudaril predsednik vlade Robert Golob.
Po mesecih boja smo prišli do točke, ko lahko zmagovalci na volitvah uveljavimo svojo legitimno pravico do oblikovanj­a vlade po lastni meri, je poudaril predsednik vlade Robert Golob.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia