Delo (Slovenia)

V leopardovi­h krempljih

- Boris Čibej o zahodnih tankih za Ukrajino

Tisti, ki se najbolj zavzemajo za vojaški poraz Rusije, bi se morali zavedati, da je smrtno ranjena zver najnevarne­jša.

VKijevu se veselijo. Ugotovili so, da bodo ukrajinske zahodne partnerice prej ali slej ugodile vsaki njihovi prošnji, naj jim dostavijo še več sodobne oborožitve, da se bodo bolj enakopravn­o zoperstavi­li napadu svoje vojaško močnejše vzhodne sosede. Čeprav se po poročanju nekaterih zahodnih medijev dostava lahko precej zavleče, se bodo na ukrajinski poligon, kjer zdaj na krvavih »vojaških vajah« preizkušaj­o učinkovito­st vojaškega tehnološke­ga razvoja članic Nata in Rusije, nekoč privalili tudi sodobni ameriški tanki abrams in njihovi nemški kolegi leopardi. Naslednja ukrajinska želja, ki čaka, da jo bo Zahod izpolnil, je dostava vojnih letal, kakor so ameriški lovci F16.

V orožarski industriji si manejo roke. Dokler bo veljala sedanja zahodna mantra, da mora biti Rusija v Ukrajini vojaško poražena, bodo imeli toliko naročil, da jih bodo le težko izpolnili. Ne bodo imeli le polnih rok dela z izdelavo novega orožja za ukrajinsko fronto, arzenal bodo morale obnoviti tudi članice Nata, ki svojo oborožitev pošiljajo ukrajinski vojski. Na to bi vsaj morale zdaj misliti dovolj pametne zahodne vlade. Ta evropska vojna, ki je lokalizira­na večinoma na ukrajinsko ozemlje, se kaj lahko razširi.

V Moskvi na Zahod ne gledajo več kot na pasivnega podpornika Ukrajine, temveč kot na aktivnega udeleženca spopadov. Po besedah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova to ni več hibridna vojna, ampak vse bolj spominja na pravo. Poveljnik ruskih oboroženih sil Valerij Gerasimov pa pravi, da se sodobna Rusija še ni spopadla s tako resnim varnostnim izzivom, saj se proti njej v Ukrajini vojskuje celotni kolektivni Zahod.

Dokončne rešitve tega konlikta sedanje generacije najbrž ne bodo doživele. Obe strani sta si preveč daleč narazen, da bi se posedli za pogajalsko mizo, na mednarodne­m prizorišču pa tudi ni nikogar, ki bi se za to resno zavzemal. Pač pa se s sedanjim tempom mednarodne­ga vključevan­ja v to vojno povečujejo možnosti, da spopadov kmalu ne bomo več opazovali le od daleč. Tudi če bi se pobožne želje Zahoda o vojaškem porazu Rusije izpolnile, bi se morali tudi tisti, ki se za to najbolj zavzemajo, zavedati, da je smrtno ranjena zver najnevarne­jša; sploh če ima nakopičene­ga toliko jedrskega orožja. Če se bo prisiljena bojevati za svoj lastni obstoj, ne bo izbirala sredstev.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia